Marineschepen.nl
 
   
 

Duitsland koopt extra Poseidon maritieme vliegtuigen


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 20-11-2023 | Laatst aangepast: 20-11-2023


De Duitse Bundeswehr gaat nog eens drie extra P-8A Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen aanschaffen. De aankoop van deze vliegtuigen is goedgekeurd door de budgetcommissie van de Duitse overheid, wat het aantal Poseidons voor de Duitse marine op acht stuks zal brengen. Poseidon is een Multimission Aircraft (MMA) van Boeing dat de, van Nederland gekochte, P-3C Orions moet vervangen.

Poseidon
Illustratie van een P-8A Poseidon in de kleuren van de Duitse marine. (Foto: Boeing)

Kommandeur Marineflieger Broder Nielsen bevestigde het nieuws vrijdag, volgens Janes, en noemde het een belangrijke en goede beslissing voor de operationele capaciteiten van de Duitse marine.Nieuwe generatie maritieme patrouillevliegtuigen
De P-8A Poseidon is de vervanger van de Orion P-3C patrouillevliegtuigen. Duitsland kocht in 2004 acht Orions van Nederland, maar inmiddels zijn deze vliegtuigen al zoín 40 jaar oud. Daarom werd in 2021 bekend dat Duitsland over zou stappen op Poseidons.

De verwachting is dat het eerste van de acht vliegtuigen eind 2024 geleverd wordt aan Duitsland. Voordat dit gebeurt, moet eerst de training van de Duitse piloten bij de Amerikaanse marine worden afgerond.
Inmiddels heeft Portugal al aangegeven zes Orions over te willen nemen van Duitsland.Formeel blijft de Poseidon een soort tussenoplossing. Sinds 2018 wordt er door Frankrijk en Duitsland namelijk gewerkt aan een binationaal project. Het doel hiervan is het ontwikkelen van een Frans-Duits maritiem patrouillevliegtuig en onderzeebootjager genaamd MAWS (Maritime Airborne Warfare System). Dit systeem moet in 2035 beschikbaar zijn, maar er wordt al jaren geschreven over een einde van de samenwerking. De keuze van Parijs om een eigen programma te starten op basis van onder andere de Airbus A320 eerder dit jaar, deed het vertrouwen in een Duits-Franse oplossing geen goed.

Nederlandse interesse?
Voor Nederland blijft het ook interessant dat in Duitsland nu extra Poseidons aangekocht worden. Sinds het verkopen van de Orions in 2004 vanwege bezuinigingen, beschikt de Nederlandse marine niet meer over maritiem patrouillevliegtuigen. Het idee was dat deze in het post-Koude Oorlog tijdperk niet meer nodig zouden zijn.

Inmiddels is deze gedachte veranderd en werd een eventuele aankoop van nieuwe patrouillevliegtuigen meerdere keren besproken in de Tweede Kamer. Ook de Poseidon werd hierbij als serieuze optie genoemd, waarbij door sommigen werd geopperd om op dat vlak samen te werken met Duitsland. Als Nederland inderdaad nieuwe vliegtuigen aan wil schaffen, moet het wel snel zijn. Producent Boeing heeft aangekondigd dat het de productielijn gaat sluiten en dus is haast geboden.

De P-8A Poseidon
De P-8A Poseidon is een Multimission Aircraft dat in staat is tot missies op het gebied van intelligence, surveillance en reconnaissance. Het vliegtuig heeft veel verschillende sensoren, een radar voor het in kaart brengen van objecten aan de oppervlakte, een indicator voor bewegende doelen en een infraroodcamera. De grootste kwaliteit is echter het jagen op onderzeeboten.

Inmiddels beschikken de Verenigde Staten, AustraliŽ, Groot-BrittanniŽ, India, Noorwegen en Nieuw-Zeeland al over de maritiem patrouillevliegtuigen van Boeing en zijn de exemplaren voor Zuid-Korea en Duitsland onderweg.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Elf verschillende patrouillevliegtuigen van dit moment

P-8A Poseidon