Marineschepen.nl
 
   
 

Plannen om Nederlands laserkanon te testen op Zr.Ms. Evertsen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-04-2018 | Laatst aangepast: 24-04-2018


Het laserkanon waar TNO momenteel een proefopstelling voor bouwt, zal in de toekomst aan boord van Zr.Ms. Evertsen worden getest. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Het laserkanon is één van de mogelijke toekomstige wapensystemen voor de vervanger van het M-fregat.

archieffoto Zr.Ms. Evertsen
Archieffoto van Zr.Ms. Evertsen in de Oostzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Voor Defensie staat het project nog in de kinderschoenen. Een woordvoerder van Defensie zei tegenover Marineschepen.nl dat het laserwapen wel een wens is, maar dat zij nog in het stadium van het aanvragen van budget zitten.



Dat er in Nederland wordt gewerkt aan een laserwapen, is al langer bekend. Vorig jaar werd gedacht dat de tests in 2019 zouden kunnen plaatsvinden. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, toch is er blijkbaar al wel een platform gekozen: het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen. Volgens TNO kunnen de LCF'en de grote hoeveelheid benodigde energie met hun gasturbines opwekken.



Nederland is zeker niet het eerste land dat plannen heeft met dergelijke wapens. De Verenigde Staten hebben al enkele jaren een schip, USS Ponce, met een werkend laserkanon op zee. Nieuwe ontwikkelingen volgen naar verwachting snel. Maar ook in Groot-Brittannië en Duitsland wordt gewerkt aan laserwapens.
Laserwapens hebben namelijk veel voordelen. De ontwikkelkosten mogen dan hoog zijn, de gebruikskosten zijn ontzettend laag vergeleken met de vele tonnen kostende raketten of zelfs granaten. Daarnaast is het wapen snel en precies. Een belangrijke uitdaging is de energievoorziening, maar dat is voor marineschepen niet onoverkomelijk. Wel zijn er nog andere zaken die moeten worden opgelost. Lasers hebben nog een betrekkelijk lange 'burn-in tijd'; het duurt dus relatief lang voor de laser het doel heeft uitgeschakeld. Hoewel de laserstralen niet veel verzwakken over grote afstanden, neemt de kracht wel af door bewolking of neerslag.


Een voorbeeld van een High Energy Laser (HEL) uit Duitsland.

Ondanks de te nemen hordes is het volgens deskundigen niet meer de vraag of er laserwapens op schepen zullen komen, maar wanneer. Laserwapens zullen overigens niet alle wapens verdringen, zij zijn in eerste instantie vooral geschikt om kleine zeedoelen, vliegtuigen, drones en raketten uit te schakelen.

De marine hoopt het laserkanon in de toekomst op de nieuwe fregatten te kunnen plaatsen. Een dergelijk wapen zal echter invloed hebben op de energieopwekking en/ of energieopslag. De enorme en snelle energiebehoefte van lasers is zo groot dat, volgens een studie uit 2014, maar weinig systemen laserwapens in hun behoefte kunnen voorzien zonder gebruik te maken van extra energieopslag. Een mogelijkheid is het gebruik van batterijen. Ter illustratie: om een aluminium boot met explosieven te vernietigen op 1 km afstand is, volgens een andere studie uit 2012, 6,5 MegaWatt aan energie nodig. Dat is meer dan het dubbele dan de nieuwe Amerikaanse LCS'en kunnen opwekken.

Overigens zijn er ook ontwikkelingen op gebied van verdediging tegen laserwapens. Zo onderzoeken de Amerikaanse marine en luchtmacht een speciale coating tegen lasers.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Laserkanon mogelijk op nieuwe fregatten