Marineschepen.nl
 
   
 

MLD-100: het MLD-jubileumhorloge door FromanteelDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-06-2017 | Laatst aangepast: 13-06-2017


Na het succes van het jubileumhorloge voor de Onderzeedienst, presenteert Fromanteel het jubileumhorloge voor de Marine Luchtvaartdienst: de Fromanteel MLD-100. Het horloge is te bestellen tot 30 juni 2017.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fromanteel.

MLD
De Fromanteel MLD-100, jubileumhorloge in het kader van 100 jaar Marine Luchtvaartdienst. (Beeld: Fromanteel)

Marine Luchtvaartdienst sinds 1917
Op 18 augustus 1917 werd de Marine Luchtvaartdienst (MLD) opgericht. De marine vloog toen overigens al enkele jaren. De jonge marineofficier Alfred Rambaldo had al sinds 1907 veel interesse in de juist opkomende luchtvaart en wist collega's te inspireren. Volgens Rambaldo was het luchtwapen bij uitstek geschikt voor o.a. het verkennen van schepen, mijnen én onderzeeboten, leiden van artillerievuur en het bombarderen van schepen. Hij zou het zelf niet meemaken, Rambaldo kwam in 1911 om tijdens een tocht met een ballon, maar de interesse was gewekt.

De Farman HF.22 was het eerste vliegtuig van de Koninklijke Marine. Samen met de landmacht, dat een jaar eerder met de militaire luchtvaart was begonnen, werd van 1914 t/m 1916 geoefend vanaf Soesterberg. Eén van de eerste marineofficieren die er hun vliegbrevet haalden was Karel Doorman.

MLD
De achterkant van het horloge, met het wapen van de MLD. (Beeld: Fromanteel)

In dezelfde periode werd begonnen met de bouw van een marinevliegkamp bij De Mok op Texel en een klein watervliegkamp in Amsterdam. Eind 1916 was het eerste marinevliegkamp, bedoeld voor Glenn Martins watervliegtuigen, gereed. Dit was Marinevliegkamp Schellingwoude, gelegen op Zeeburgereiland te Amsterdam, pal naast waar nu de Zeeburgertunnel van de A10 ligt en waar momenteel een nieuwe woonwijk wordt gebouwd.

Dik negen maanden later, in augustus 1917, deden officieel de (onder)officieren-vlieger en vliegtuigmakers hun intrede in de marine, werd de MLD opgericht en Marinevliegkamp De Mok geopend.

MLD
Een Grumman S2F-1 Tracker van de MLD. (Beeld: Fromanteel)

Terug naar Amsterdam
Voor het jubileumhorloge van de MLD werd voor een keer teruggekeerd naar Amsterdam, en wel naar het Amsterdamse horlogemerk Fromanteel. Door het succes van de Flipper-111 had de MLD zelf contact opgenomen met Fromanteel om de mogelijkheden te bespreken. Het Amsterdamse horlogemerk dat nu zo'n 8 jaar bestaat ontwerpt herenhorloges, die vervaardigt in hun atelier in Zwitserland herenhorloges met een Nederlands.

Dat de MLD het jubileum luister bij wil zetten met een horloge is op zich niet vreemd, er is al vele jaren een duidelijke band tussen horloges en vliegtuigen. Sterker, dat begon al in de beginperiode van de luchtvaart en in de tijd dat de marine zich ging interesseren in luchtschepen. Het was de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont die zich tegenover een van zijn vrienden, Louis Cartier, beklaagde over zijn zakhorloge. Het was erg lastig om het uurwerk uit z'n borstzak te toveren tijdens de (korte) vluchten. Cartier ontwierp voor Santos-Dumont een polshorloge, dat voor die tijd vooral een damessierraad was. Het eerste vliegershorloge was een feit en al snel bleken luchtvaart en horloges een perfecte match.

MLD
Wijzers en cijfers in de cockpit, niet vreemd dat vliegtuigen en horloges zo goed matchen. (Foto: Collectie NIMH)

Fromanteel MLD-100
Speciaal voor het 100-jarig bestaan van de Marine Luchtvaartdienst heeft Fromanteel de MLD-100 ontworpen. Het horloge heeft een roestvrijstalen kast met een diameter van 42 mm. De horlogekast is afgedekt met krasbestendig saffierglas. De wijzerplaat is uitgevoerd in de kleur 'Midnight Black', die subtiel afsteekt tegen de ivoorwitte indexering.

Een ander bijzonder kenmerk is dat de Fromanteel MLD-100 is voorzien van een tweede tijdzoneaanduiding. Bemanningsleden kunnen tijdens een reis hierdoor bijvoorbeeld zowel de lokale tijd als Zulu-tijd aflezen. De authentieke gravering op de achterkant van het horloge onderstreept de viering van het 100-jarige jubileum.

MLD
De MLD-100. (Beeld: Fromanteel)

operators
Operators aan boord van een onderzeebootbestrijdingsvliegtuig van de MLD, ook voor hen was een horloge onmisbaar. (Foto: Koninklijke Marine)

Exclusief
De MLD-100 is een exclusief horloge dat alleen voor huidige leden van de Marine Luchtvaartdienst en reünisten te bestellen is. Het horloge wordt 'made-to-order' gemaakt, wordt dus eenmalig geproduceerd en is alleen de komende twee weken te bestellen. Dat is bovendien uitsluitend mogelijk via de website van Fromanteel; er is geen grote campagne en het horloge is niet te koop via winkeliers. Het is dus ook niet meer mogelijk om het horloge later alsnog te bestellen of van de plank te kopen.Deze opzet brengt, net als bij het jubileumhorloge van de Onderzeedienst, met zich mee dat bij een minimum van 100 bestellingen de horloges in productie zullen gaan.

Als de jubileumhorloges worden gefabriceerd, zullen ze eind 2017 geleverd worden.

NH-90
De kist van nu: de NH-90 helikopter. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Specificaties
Naam: Fromanteel MLD-100
Materialen: roestvrijstalen kast, zwarte kalfsleren band, krasvrij saffierglas
Complicaties: tweede tijdszone, datumaanduiding
Speciale features: gravering achterzijde, Albatros op wijzerplaat
Duikdiepte: 5 ATM
Prijs: 349,- euro incl. BTW
Bestellen tot: 30 juni 2017
Levering: eind 2017
Bestellen via: Fromanteelmld.nlcomments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Het vliegbedrijf op de Doorman