Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Johan de Witt in Atlantische Oceaan, onderweg naar door orkaan Dorian getroffen Bahama's?


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-09-2019 | Laatst aangepast: 02-09-2019


Precies over een week staat de oefening Caribbean Coast gepland, met als grootste hulpverlener het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt. Het schip vaart momenteel in de Atlantische Oceaan richting de West. Maar of het nog tot oefenen komt is de vraag: de uiterst zware orkaan Dorian houdt vreselijk huis in het gebied.

Johan de Witt
Zr.Ms. Johan de Witt op archiefbeeld, tijdens een anti-piraterijoperatie nabij de Somalische kust. (Foto: Defensie)

Nooit eerder werden de Bahama's door zo'n zware orkaan getroffen. Gisteren raasde Dorian over de eilanden, met windsnelheden van zo'n 280 km per uur, hoge golven en regen zijn de verwoestingen enorm. Al is er nog weinig bekend over wat de schade is en of er slachtoffers zijn. Ook vandaag en morgen zullen de eilanden gegeseld worden door (gevolgen van) de orkaan, daarna is naar verwachting Florida aan de beurt, voor het eerst sinds 1935.



De orkaan komt precies een week voor de start van de Caribische noodhulpoefening Caribbean Coast die van 9 t/m 19 gepland staat op de Boven- en Benedenwindse Eilanden. Zo'n 700 militairen (waaronder Duitse militairen van het Seebataillon), vier marineschepen en een aantal helikopters hebben zich voorbereid op de inzet, die volgens Defensie bewust in de regio tijdens het orkaanseizoen wordt georganiseerd vanwege het hoge realiteitsgehalte.



Het realiteitsgehalte is de afgelopen dagen echter hoger geworden dan men ongetwijfeld had gehoopt. In een reactie op vragen van Marineschepen.nl zegt Defensie dat er eerst een hulpverzoek moet komen van de Bahama's voor Nederland militairen naar het getroffen gebied kan sturen.



Volgens Marinetraffic.com was Zr.Ms. Johan de Witt vijf dagen geleden nog ten zuiden van Zuid-Engeland en voer het 15,8 knopen. Het schip kan dus over drie tot vier dagen in het getroffen gebied zijn. Het ondersteuningsschip in de West, Zr.Ms. Pelikaan, zou de afgelopen dagen in Willemstad druk geweest zijn met de voorbereidingen voor de oefening. Dit schip zou samen met hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius en stationsschip Zr.Ms. Groningen de broodnodige hulp kunnen verlenen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Wachten is op hulpverzoek Bahama's

Zr.Ms. Johan de Witt