Marineschepen.nl
 
   
 

Marineoefening moet spierballen VS en Zuid-Korea tonen

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 20-07-2010

Zondag 25 juli houden de Verenigde Staten en Zuid-Korea een grootschalige gezamenlijke oefening in de Japanse Zee, ten oosten van Zuid-Korea. De oefening moet Noord-Korea overtuigen niet verder te gaan op de aggressieve koers. "We gaan onze spierballen laten zien," aldus de Zuid-Koreaanse schout-bij-nacht Kim Kyung-Sik. Bij de oefening "Invincible Spirit" zullen eenheden van zowel de landmacht, luchtmacht als de marine betrokken zijn van beide landen. 8.000 militairen, 20 schepen en 200 vliegtuigen moeten Noord-Korea de boodschap duidelijk maken.

visuele herkenning


Chinese protesten
De grootschalige oefening vindt plaats na de vermeende torpedering van het Zuid-Koreaanse korvet Cheonan door Noord-Korea. De oefening zelf werd ook onderwerp van discussie toen Noord-Korea en China protesteerden. Vooral de locatie was een hekel punt voor de Chinezen omdat de oefening gepland stond ten westen van de beide Korea's; vlak bij de Chinese kust. "Invincible Spirit" werd daarom verschoven van juni naar juli en verplaatst naar de oostkust.199 meter lang
De oefening van aanstaande zondag zal vier dagen duren en is de eerste van een reeks oefeningen. De grootste deelnemer zal USS George Washington (CVN-73) zijn. Het 333 meter lange vliegkampschip van de Nimitz klasse maakt deel uit van de Forward Deployed Naval Forces en heeft de Japanse stad Yokosuka als thuishaven. Natuurlijk wordt het schip vergezeld door haar "airwing": de marinevliegtuigen aan boord. De Amerikaanse luchtmacht stuurt exemplaren van de F-22 Raptor richting het oefengebied, deze vliegtuigen debuteren op het internationale strijdtoneel. De Zuid-Koreaanse marine zal de P3C(K)-Orion maritieme patrouille vliegtuigen inzetten, evenals de Dokdo. Dit drie jaar oude Landing Platform Helicopter (LPH) is met 199 meter één van de grootste schepen van de Zuid-Koreaanse marine. Het schip biedt plaats aan 700 mariniers en 16 helikopters.Niet ongewoon
Dergelijke grootschalige oefeningen zijn weliswaar steeds minder gebruikelijk door de onder druk staande budgetten in Europa, maar daarom niet ongewoon. Ook oefeningen tussen deze landen zijn niet ongewoon: in de herfst van 2009 oefenden de twee landen nog en ook toen deed de USS George Washington mee (zie film onderaan deze pagina).
Deze oefeningen zijn wel erg belangrijk om de prestaties van het personeel en (nieuw) materieel op peil te brengen en houden. Als eenheden niet met regelmaat aan oefeningen meedoen, nemen de prestaties snel af. Zeker tussen niet-NAVO landen valt veel te verbeteren aan samenwerking; dat heeft alles te maken met de taal, procedures, cultuur en verschillend materieel. Bijzonder aan deze oefening is echter de oorzaak (zinken van de Cheonan) en dat politici eerlijk zeggen wat het politieke doel is: afschrikking.

USS George Washington
USS George Washington (CVN-73) is inmiddels 20 jaar oud maar nog altijd ijzersterk

LPH 6111 Dokdo
LPH 6111 Dokdo is de eerste van in totaal drie ampibious assault ships/ helicoptercarriers


Oefening US Navy en Zuid-Koreaanse marine najaar 2009Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Noord tegen Zuid-Korea
Sejongdaewang klasse
Korvet Korea gezonken
Korea's beschieten elkaar
VS en Z-Korea oefenen