Marineschepen.nl
 
   
 

Noord-Korea tegen Zuid-Korea. Wie wint?

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 24-11-2010

Toen de twee Korea's elkaar beschoten op 23 november 2010 bleek weer hoe lichtontvlambaar die regio is. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak waarschuwde voor een keiharde tegenaanval als het Noorden nog verder zou provoceren. Maar hoe staat het eigenlijk met beide marines? Marineschepen.nl maakt de balans op.


Yeonpyeong na beschietingen
De Zuid-Koreaanse Munmu the Great van de Chungmugong Yi Sun-shin klasse tijdens een oefening.

Vergeldingsactie
Zuid-Korea kan de marine inzetten om met kanons en kruisvluchtwapens doelen op land aan te vallen, dat is de meest waarschijnlijke vergeldingsactie. In een oorlog op open zee maken de noorderlingen geen kans en maar daar zul je ze niet eens zien. De Zuid-Koreaanse marine zal heel wat te verduren krijgen naarmate het dichter bij de kust komt.



Noord-Korea: Verouderde maar taaie tegenstander
De krijgsmacht van Noord-Korea is 1,2 miljoen man sterk. De marine is vooral ingericht om de kust te verdedigen. Zij hebben slechts drie fregatten en zes korvetten, maar in totaal wel ongeveer 700 schepen. Grotendeels zijn dit missileboten en torpedoboten, die in golven met grote aantallen hun raketten en torpedo´s kunnen lanceren op vijandelijke marineschepen. Dicht bij de kust zijn ze in het voordeel: moeilijk te detecteren en makkelijk te bevoorraden.

Type 021 Huangfeng
Een aanval van deze snelle boten van de Huangfeng klasse kan dodelijk zijn.

Ook de vele onderzeeboten (70) zullen het de Zuid-Koreanen knap lastig maken. De boten van de Sang-O en Ming klasse mogen dan wel stokoud zijn, maar ze zullen stilletjes liggend op de bodem wachten tot marineschepen binnen bereik zijn. Zoals we eerder dit jaar hebben gezien, zijn torpedo's dodelijk. Daar komt bij dat onderzeeboten verlammend werken op een tegenstander; ze zijn nauwelijks te vinden en dodelijk. Tot slot heeft Noord-Korea een heel stevige verdediging op de kust staan. Niet zozeer dankzij de vele kanons, maar vooral dankzij de dodelijke raketten zoals de Chinese Silkworm. Raketten zijn dicht bij de kust sowieso al moeilijk te detecteren, de Silkworm is helemaal lastig aan te pakken.

Zuid-Korea: Modern en geavanceerd
Aan de andere kant heeft Zuid-Korea een sterke en moderne marine. De 10 destroyers zijn modern en uitstekend bewapend. Dat geldt vooral voor de splinternieuwe schepen van de Sejong the Great klasse. Deze destroyers zijn maar liefst 165,9 meter lang en hebben het nieuwe Hyunmoo IIIC kruisvluchtwapen aan boord. Overigens hebben ze ook nog 128 cellen voor raketten, een kanon, Goalkeeper en RAM tegen inkomende raketten. De radars zijn van Amerikaanse makelij. Misschien zijn dit wel de beste destroyers op dit moment.
Met de Hyunmoo wapens kan de Zuid-Koreaanse marine doelen aanvallen op 1.500 kilometer afstand. De Hyunmoo (Guardian of the Northern Sky) is vergelijkbaar met de Amerikaanse Tomahawk.

Sejong the Great
Sejong the Great: nieuw en zwaar bewapend.

Behalve oppervlakte schepen heeft Zuid-Korea ook diesel-elektrische onderzeeboten van Duitse origine. Het gaat dan om negen 40 jaar oude onderzeeboten van de Chang Bogo klasse (Type 209) en drie nieuwe Sohn Wonyil klasse (Type 214). Die laatste boten (waar er nog meer van besteld zijn), behoren tot de beste diesel-elektrische boten ter wereld. De Sang-O en Ming onderzeeboten krijgen het moeilijk, maar de aantallen zijn in het voordeel van de Noord-Koreanen.

Het grootste marineschip is echter de Dokdo. Deze helikopter carrier is 199 meter lang en kan 720 mariniers meenemen voor een amfibische aanval. Samen met de 700 bemanningsleden aan boord, is dit een eenheid dat een gewild doelwit zal zijn en goed beschermd moet worden tegen vijandelijke onderzeeboten.



Gokken op een goed schot, maar dan?
Zoals gezegd zal Noord-Korea bij een totale oorlog gokken op bijvoorbeeld torpedering van destroyers of de Dokdo, zodat mogelijk Zuid-Korea afziet van het voortzetten van een tegenaanval. Een andere reactie op het tot zinken brengen van een grote Zuid-Koreaanse eenheid is in niemands voordeel: een oorlog waarin ook de China en VS zich gaan bemoeien. In dat licht bezien, is een oorlog tussen beide landen alles behalve een gelopen race en wie er zal winnen is duidelijk: niemand.

Dokdo
Helikopter carrier Dokdo zal een interessant doelwit zijn voor Noord-Koreaanse onderzeeboten.

Zuid en Noord Korea
De complete line-up volgens de Daily Mail.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Dossiers
Maritieme oplossing
Marine in cijfers
Anti-piraterij Somalië
Analyse Venezuela

Gerelateerde artikelen
Sejongdaewang klasse

VS en Z-Korea oefenen
Spierballen VS en Zuid-Korea
Korvet Korea gezonken