Marineschepen.nl
 
   
 

Korea's schieten op elkaar

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 23-11-2010

Noord-Korea heeft vanochtend het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong beschoten. Hierbij kwamen zeker 2 Zuid-Koreaanse mariniers om, 19 raakten gewond toen de granaten op de militaire basis terechtkwamen. Zuid-Korea reageerde direct en vuurde terug. Ook werden F-16's de lucht in gestuurd. Het was de eerste keer sinds de Korea Oorlog (1950 - 1953) dat Zuid-Koreaans grondgebied werd aangevallen. Eerder dit jaar verging een Zuid-Koreaans marineschip, vermoedelijk door een Noord-Koreaanse torpedo.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak veroordeelde de aanval en waarschuwde dat Zuid-Korea keihard zou toeslaan als Noord-Korea nogmaals iets zou uithalen. Noord-Korea waarschuwde zelf eerder dat als het buurland ook maar 0,001 millimeter over de zeegrens zou komen, het op een grotere aanval kan rekenen.

Yeonpyeong na beschietingen
Het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong na beschietingen

Korea's schieten over en weer met howitzers
Het eiland Yeonpyeong ligt vlak aan de grens die de wateren van beide landen scheidt en duidelijk binnen bereik van de kustartillerie van het Noord-Koreaanse leger. Volgens Zuid-Korea werden de granaten afgeschoten vanaf bases in Gaemeori en Mudo, 12 tot 13 kilometers van het getroffen eiland. De Noord-Koreaanse landmacht zou ongeveer acht 130mm howitzers in het gebied hebben staan en acht 76 kanonnen met een bereik van respectievelijk 27 en 12 kilometer.
In totaal zouden er 1.000 stukken geschut staan, verborgen in grotten en tunnels.Zuid-Korea reageerde met K9 155mm howitzers (bereik 40 kilometer). De schade in Noord-Korea moet volgens Seoul ook aanzienlijk zijn, gelet op de capaciteiten van deze wapens. Overigens richtte Noord-Korea ook behoorlijke materiele schade aan: ruim 10 huizen werden in brand geschoten.

Wat als de situatie een keer echt uit de hand zou lopen? Marineschepen.nl vergelijkt de marines van Noord en Zuid-Korea.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Noord tegen Zuid-Korea
Sejongdaewang klasse

VS en Z-Korea oefenen
Spierballen VS en Zuid-Korea
Korvet Korea gezonken