Marineschepen.nl
 
   
 

Meer marineschepen richting de Straat van Hormuz, Australisch fregat eerste van reeks versterkingen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-02-2020 | Laatst aangepast: 05-02-2020


De Australische missie in het Midden-Oosten staat op het punt van beginnen. Na een reis van bijna drie weken arriveerde het Australische ANZAC-klasse fregat HMAS Toowoomba eergisteren in Bahrein, halverwege de Perzische Golf. Een dag eerder verliet een Japans fregat de thuishaven voor inzet in de Golfregio. En er zijn meer schepen onderweg.

Toowoomba
HMAS Toowoomba op archiefbeeld. De fregatten van de ANZAC-klasse werden de afgelopen jaren gemoderniseerd. De meest opvallende wijziging is wel de 'knots-vormige' mast achter de brug, die de CEAFAR Active Phased Array Radar huisvest. (Foto: Australische marine)

HMAS Toowoomba
Terwijl de bemanning van Zr.Ms. De Ruyter na een weekje varen in Palma de Mallorca de benen mag strekken en geniet van een vroege mediterraanse lente, meerde HMAS Toowoomba af in de Britse marinehaven HMS Jufair te Bahrein, halverwege de Perzische Golf. De Toowoomba was vertrokken op 13 januari en stopte onderweg nog te Mumbai, India.



Hoewel het Australische fregat nu deelneemt aan de van oorsprong Amerikaanse beschermingsmissie, is de inzet eigenlijk een onderdeel van de jaarlijkse Australische inzet in de regio. De Australische marine is al sinds 1990 actief in het gebied, HMAS Toowoomba lost dan ook een ander fregat af (HMAS Ballarat). Maar deze 68e deployment van een Australisch schip in regio gedurende de afgelopen 30 jaar richt zich dit keer niet alleen op anti-piraterij, anti-drugs en anti-terrorisme.



Onder de vlag van het International Maritime Security Construct (IMSC, eerder 'Operatie Sentinel' geheten) zal het fregat de komende periode scheepvaartverkeer beveiligen in en rond de Straat van Hormuz.

De inzet van de Toowoomba beslaat een periode van zes maanden.



IMSC onder Britse leiding
Deze missie was een Amerikaanse missie, onder een andere naam, maar heeft inmiddels een meer internationaal karakter gekregen. Vorige week nam de Britse marine de leiding over IMSC. Behalve de Britten en Amerikanen, leveren ook Albanië, Bahrein, Saoudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een bijdrage aan de missie, die vanuit de Britse basis HMS Jufair wordt geleid. Australië dus ook met een fregat én een maritiem patrouillevliegtuig.

HMS Montrose
Het Britse Type 23 fregat HMS Montrose begeleidde onlangs het Britse passagiersschip Queen Mary 2 in de Golf. (Foto: Britse marine)

Takanami
De Japanse destroyer JS Takanami op archiefbeeld. Hoewel het Japanse schip qua omvang, leeftijd en wapensystemen vergelijkbaar is met de Nederlandse LCF'en, is het schip minder goed uitgerust op radargebied (de OPS-24B voor luchtbeeld is weliswaar een AESA-radar) en er is minder aandacht besteed aan reductie van radarsignaturen (stealth). De Japanse schepen beschikken echter wel over een uitgebreider pakket voor onderzeebootbestrijding. (Foto: Japanse marine)

Versterking uit Azië
De herkenningsklapper op de brug van Zr.Ms. De Ruyter zal behoorlijk internationaal worden, uit nog meer windstreken komen marineschepen richting de Golfregio. Afgelopen weekend verliet het Japanse fregat JS Takanami van de gelijknamige klasse de thuishaven van Yokosuka. Eind februari zal de generatiegenoot van de Nederlandse LCF'en (met een bekend kanon!) in het Midden-Oosten arriveren. Weliswaar zijn Japanse schepen vaker in de Indische Oceaan voor anti-piraterij, maar voor het land met de pacifistische grondwet is deze missie wel bijzonder.



Dat betekent niet dat Japan zich heeft aangesloten bij IMSC. In tegendeel. De Takanami zal zich niet in de Straat van Hormuz vertonen uit angst voor ruzie met Iran. Het operatiegebied ligt in de Golf van Oman, de Arabische Zee en de Straat van Bab-el-Mandeb richting de Rode Zee. Daar gaat het waarnemen en Japanse tankers beschermen.

Behalve een fregat stuurt Tokio twee maritieme patrouillevliegtuigen, P-3C Orions, zij zullen gedurende elf maanden opereren vanuit Djibouti.

Ondertussen heeft ook Zuid-Korea besloten deel te nemen aan het veiliger maken van de wateren in en rond de Straat van Hormuz. Zuid-Korea had al een aanwezigheid gepland in het kader van piraterijbestrijding in de Indische Oceaan. De destroyer Wang Geon (Chungmugong Yi Sun-sinklasse) was eind december al naar de Indische Oceaan vertrokken. Zuid-Korea besloot echter om het operatiegebied uit te breiden.

Iver Huitfeltklasse
Aan de bonte verzameling van marineschepen wordt over enkele weken dus Zr.Ms. De Ruyter toegevoegd. Het LCF zal weer aan een andere missie deelnemen, namelijk EMASOH. Deze is vorige week al officieel van start gegaan. Vooralsnog is er alleen het Franse fregat FS Courbet (La Fayetteklasse). Na het vertek van de De Ruyter in het voorjaar, komt er een Deens Iver Huitfeldt-fregat. Dat schip blijft vier maanden.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
RUYT vertrokken naar Hormuz

LCF'en