Marineschepen.nl
 
   
 

De Zeven ProvinciŽn succesvol in raketschild-oefening


Bericht geplaatst: 27-10-2015
Laatst aangepast: 27-10-2015


Het is Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn gelukt om een ballistische raket in de ruimte te volgen en tegelijkertijd kruisvluchtwapens binnen de dampkring uit te schakelen. Dat gebeurde vorige week tijdens de At Sea Demonstration 2015, nabij Schotland. Dat is heel bijzonder; alleen een Amerikaans marineschip ging De Zeven ProvinciŽn in november vorig jaar voor.

De Zeven Provincien
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn nabij Schotland. (Foto: still van beelden MCD)

De Koninklijke Marine heeft samen met Thales Nederland en het Spaanse Tecnobit een bijzondere prestatie geleverd tijdens de At Sea Demonstration 2015 nabij Schotland.
Tijdens de test werd door Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn de aangepaste versie van de Thales SMART-L radar gebruikt om ballistische raketten in de ruimte te detecteren en te volgen. Die data werd doorgegeven via het NAVO-netwerk aan de Amerikaanse Arleigh Burkeklasse destroyer USS Ross, die de dreiging met eem SM-3 raket wist uit te schakelen.Tegelijkertijd lukte het de Zeven om inkomende kruisvluchtwapens neer te halen met eigen raketten. Deze gecombineerde verdediging binnen de atmosfeer en in de ruimte wordt Integrated Air and Missile Defense (IAMD) genoemd.

Terrior Orion raketten fungeerden tijdens de At Sea Demonstration als ballistische raketten en werden gelanceerd vanaf het eiland Benbecula.


Het succes van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn in beeld gebracht.

Tweede schip ter wereld
Wat het fregat liet zien is om meerdere redenen bijzonder. Alleen het Amerikaanse marineschip USS John Paul Jones (Arleigh Burkeklasse) deed een soortgelijke test op 6 november 2014 toen het (bijna) gelijktijdig aanvallen binnen en buiten de dampkring afsloeg. Na Japan en Amerika is Nederland het derde land ter wereld dat straks over middelen beschikt om ballistische raketten in de ruimte te kunnen detecteren, en slechts twee van die landen hebben laten zien aan IAMD te kunnen doen.Integrated Air and Missile Defense staat hoog op de politieke agenda omdat enerzijds de dreiging van ballistische raketten toeneemt, anderzijds omdat een schip dat aan Ballistic Missile Defense (BMD) doet, zelf een geliefd doelwit is. IAMD is lastig; de ene raket vliegt op grote hoogte buiten de dampkring met een snelheid van 7.000 km/ u of meer en de andere dreiging vliegt 800 km/u tot Mach 5 vlak over de golftoppen en verschijnt pas op zeer korte afstand op het radarscherm. De BMD-schepen kunnen tot op heden beide dreigingen niet tegelijk aanpakken. De Amerikaanse SPY-1 radar kan in de BMD-stand namelijk niets zien op korte afstand en dus moeten andere schepen het BMD-schip beschermen.

De SMART-L ELR lost dat probleem voor de Nederlandse marine op. De Amerikanen rollen update 9 uit van hun systeem uit om IAMD toch mogelijk te maken.

Tijdens deze test zijn de kruisvluchtwapens overigens niet gedetecteerd met de SMART-L radar, maar met de APAR. Over deze bijzondere radar is vorige week een uitgebreid interview verschenen op Marineschepen.nl.


Thales SMART-L ELR/ EWC radar in een film van Thales Nederland

Netwerkprimeur
Ogenschijnlijk minder spectaculair maar zeker een primeur was de koppeling tussen het Nederlandse fregat, het NATO BMD-hoofdwartier in Duitsland en USS Ross. Want omdat Nederland geen SM-3 raketten heeft om ballistische raketten uit te schakelen, moest het de data via een netwerk naar de Ross sturen, die een SM-3 moest lanceren. Nooit eerder was dat op deze manier gedaan. Marineschepen zijn al sinds jaar en dag met elkaar verbonden via een netwerk, maar bij de verdediging tegen ballistic missiles wordt een speciaal netwerk gebruikt. Een dergelijk netwerk is noodzakelijk omdat uiteindelijk vele eenheden op grote afstanden met elkaar direct in verbinding moeten staan om gezamenlijk aan ballistische verdediging te kunnen doen.Meer over de At Sea Demonstration op Marineschepen.nl: Interview met Fred DouglasMultinationaal
Aan de At Sea Demonstration 2015 deden in totaal tien schepen mee uit acht verschillende landen. Behalve Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn waren dat USS Mount Whitney, USS Ross en USS The Sullivans uit de Verenigde Staten, HMCS Montreal (Halifaxklasse) uit Canada, HMS Defender (Type 45) uit Engeland, FS Aquitaine uit Frankrijk, ITS Andrea Doria uit ItaliŽ, KNM Fridtjof Nansen uit Noorwegen en SPS Almirante Juan de Borbůn uit Spanje.

De demonstratie werd geleid door de Nederlandse commandeur Frank Sijtsma samen met een internationale staf aan boord van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn.


Beelden vanaf USS Mount Whitney en USS Ross, inclusief een interview met directeur DMO VADM Matthieu Borsboom.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hoofdrol LCF