Marineschepen.nl
 
   
 

Franse werf Naval Group wil Nederland variant van nucleaire onderzeeboot Barracuda aanbieden


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-05-2018 | Laatst aangepast: 01-05-2018


Als het aan de Franse scheepswerf Naval Group (voorheen DCNS) ligt, gaat Nederland in de toekomst varen met onderzeeboten die zijn afgeleid van de nieuwste onderzeeboot van de Franse marine, de Barracuda.

Barracuda
Illustratie van de Barracuda. (Bron: Naval Group)

Momenteel wordt in het Franse Cherbourg gebouwd aan vijf onderzeeboten van de Barracudaklasse. Naar verwachting zal de eerste, FS Suffren, dit jaar te water worden gelaten en in 2020 in dienst worden gesteld.Met een variant op de Barracuda, de Shortfin Barracuda, won de Naval Group in 2016 de strijd van het Duitse TKMS in de aanbesteding voor de nieuwe Australische onderzeeboten.

Zoals bekend heeft de Naval Group interesse in het project Vervanging Walrusklasse. De onderzeeboot die de Naval Group aan Nederland wil aanbieden, is gebaseerd op het ontwerp van de Barracudaklasse. Dat bleek tijdens een recent bezoek van Marineschepen.nl aan de werf in Cherbourg.Er is nog nauwelijks iets bekend over het ontwerp dat de Fransen voor Nederland in gedachten hebben, mede doordat de aanbesteding zich nog in een vroeg stadium bevindt.
De aan Nederland aangeboden klasse zal wel kleiner worden dan de Barracuda, want de Franse boten zijn 99,5 meter lang en hebben een waterverplaatsing van 5.300 ton onder water. Dat is een stuk groter dan de Walrusklasse van zo'n 2.800 ton. De verwachting van Marineschepen.nl is wel dat de diameter van het ontwerp heel dicht in de buurt van die van de Barracuda (7,3 meter) zal blijven, aangezien de Fransen familievorming nastreven. Een afwijkende diameter betekent een totaal nieuw ontwerp.Lees (veel) meer over de Barracudaklasse onderzeeboten.De Fransen hebben dus niet gekozen voor een groter Scorpène-ontwerp voor Nederland (maximale grootte is 2.000 ton), de verwachting is wel dat elementen van de dieselelektrisch voortgestuwde Scorpène in het voortstuwingsdeel van de 'Nederlandse' Barracuda voorkomen. De Scorpène is de afgelopen jaren de belangrijkste export-onderzeeboot geweest van de Naval Group.Of Nederland daadwerkelijk Franse onderzeeboten gaat kopen, is nog lang niet zeker. De Naval Group bevindt zich samen met de concurrenten TKMS, het Spaanse Navantia en de Nederlands-Zweedse combinatie Damen en Saab, in de beginfase van de aanbesteding. Eind dit jaar wordt hopelijk meer duidelijk als de B-fase van het project begint.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Barracudaklasse
Extended Oceanic SSK