Marineschepen.nl
 
   
 

'Nederland en BelgiŽ kopen samen 16 nieuwe marineschepen'Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-11-2016 | Laatst aangepast: 14-11-2016


Nederland en BelgiŽ gaan samen vier fregatten en twaalf mijnenjagers kopen. Dat melden Belgische media vanochtend. Met de aankoop zou in totaal 4 miljard euro gemoeid zijn.

fregat
Een vroege artist impression van de toekomstige Belgisch-Nederlandse fregatten. (Beeld: DMO, bewerking: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Bronnen in Brussel hebben Belgische media getipt over de aanstaande gezamenlijke aankoop van vier fregatten en twaalf mijnenjagers door Nederland en BelgiŽ. De aantallen worden gelijk verdeeld. Dat beide landen plannen hebben om de M-fregatten en mijnenjagers te vervangen is bekend, maar jarenlang bleef het vrij stil.4 miljard
Ook is nu voor het eerst een totaalbedrag genoemd van 4 miljard euro, al is dat nog lang niet bevestigd. Ook die kosten zullen gelijk worden verdeeld over de twee landen. Hoewel het nog niet bekend is welk bedrijf de schepen gaat bouwen, is de kans groot dat de Nederlandse economie er van zal profiteren. Bij het meest recent gebouwde schip, Zr.Ms. Karel Doorman, werd uitgerekend dat 76% van de aanschafkosten in de Nederlandse economie terecht zou komen.

Toch is die 4 miljard nog niet zeker. Een woordvoerder van het Nederlandse Ministerie van Defensie noemde het bedrag "een eerste voorlopige schatting".

Unieke samenwerking
Het is niet de eerste keer dat Nederland en BelgiŽ samenwerken bij de aanschaf van nieuw materieel. Zo hielp Nederland de Belgische Zeemacht in de jaren '70 al met de ontwikkeling van de Belgische Wielingenklasse fregatten. Daarna volgde de gezamenlijke aanschaf met Frankrijk van de Tripartite mijnenjagers (Alkmaarklasse en Asterklasse).

Toch gaat deze samenwerking verder dan ooit. De Belgische en Nederlandse marine begonnen in 1948 met de huidige samenwerking, maar zijn de afgelopen jaren gefuseerd. Met deze aankoop is meer geld dan eerder gemoeid en is de samenwerking intensiever. Ook hebben beide landen nooit eerder fregatten ontwikkeld.Uit de pas
Hoewel de Belgische en Nederlandse marines vrijwel ťťn zijn, geldt dat niet voor de aanbestedingsprocessen. Die lopen klaarblijkelijk uit de pas. BelgiŽ heeft in korte tijd besloten dat het de huidige fregatten en de mijnenjagers wil gaan vervangen ťn er geld voor vrijgemaakt. Nederland houdt er een groots opgezet Defensie Materieel Proces (DMP) op na, waardoor de plannen over vele jaren worden uitgesmeerd. Wat de budgetten zijn en of Nederland de schepen wil, wordt pas gedurende het DMP (dat vijf fases kent) duidelijk.

Dat de Nederlandse en Belgische processen uit de pas lopen blijkt ook wel uit het feit dat de nieuwe fregatten in Nederland eerder dit jaar in de DMP-A fase zijn beland en met de vervanging van de mijnenjagers is formeel niet eens begonnen.

Zo concreet en zo ver BelgiŽ nu is, is Nederland nog lang niet.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe NL en BE fregatten
BelgiŽ investeert