Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe Amerikaanse fregatten jaren vertraagd


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 05-04-2024 | Laatst aangepast: 05-04-2024


Het Amerikaanse project rondom de nieuwe guided-missile fregatten heeft al in een vroeg stadium te maken met een flinke vertraging. Het eerste schip van de Constellationklasse zou in 2026 opgeleverd moeten worden, maar deze datum is inmiddels opgeschoven naar 2029. De fregatten zijn bovendien niet het enige vertraagde schip dat op de werf van Fincantieri gebouwd wordt.

Constellation
Illustratie van de Constellation. (Beeld: Fincantieri Marine Group)

De Constellationklasse moet bestaan uit vier fregatten, welke de namen USS Constellation, USS Congres, USS Chesapeake en USS Lafayette zullen krijgen. In 2020 werd een overeenkomst gesloten met de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri.Het ontwerp van de nieuwe fregatten zou gebaseerd worden op dat van de FREMM-klasse. Dit was het moederontwerp van een gezamenlijk project voor de Italiaanse en Franse marine. In ItaliŽ kwamen deze schepen bekend te staan onder de naam Bergaminiklasse, terwijl ze in Frankrijk ook de Aquitaineklasse worden genoemd.

Vertraging
De bouw van deze schepen vindt plaats op de Fincantieri Marinette Marine in Wisconsin. Tot nu toe verloopt het project echter zeer traag. De Amerikaanse minister van Marine Carlos del Toro beval eerder dit jaar tot een review-proces van 45 dagen en hieruit bleek de vertraging al richting de drie jaar te lopen.

Als reden voor de vertragingen worden verschillende zaken aangedragen door de scheepsbouwer. Er zijn problemen in de keten van leveranciers en ook is er een tekort aan gespecialiseerde arbeidskrachten op de werf. Als oplossing hiervoor is er 50 miljoen dollar van de US Navy naar Marinette gegaan om arbeiders via bonussen te verleiden op de werf aan de slag te blijven en om nieuwe arbeiders aan te trekken.

Daarnaast zijn er problemen met het ontwerp van de schepen. Het originele FREMM-ontwerp moest flink aangepast worden om aan de Amerikaanse eisen te voldoen en dit zorgt voor problemen. Zo wil de US Navy schepen hebben die meer schade kunnen doorstaan dan bij de Europese varianten het geval is. Dat heeft behoorlijke wijzigingen tot gevolg. Aanvankelijk kwamen de schepen voor 85 procent overeen met de Europese FREMM's, nu ligt dat percentage op 15 procent, zo schrijft USNI News op basis van bronnen.

Op dit moment is het ontwerp voor ongeveer 80 procent voltooid, zo bleek uit het onderzoek.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.


Veel activiteit op de werf
Daar komt bij dat er op dit moment zeer veel activiteit is op de werf in Wisconsin. Zo wordt er op dit moment ook gewerkt aan LCS-korvetten voor Saudi-ArabiŽ en lopen er andere Amerikaanse projecten parallel aan de bouw van de Constellationklasse.

Dit zorgt ervoor dat de werf moet schakelen tussen het bouwen van verschillende schepen in plaats van dat er volledig gefocust kan worden op de fregatten. De andere projecten hebben daardoor inmiddels ook stuk voor stuk vertraging opgelopen.

Zo is het derde vliegkampschip van de Fordklasse, Enterprise, met zestien tot achttien maanden vertraag en komt de eerste nucleaire onderzeeboot (SSBN) in de serie van de Columbiaklasse later dan gepland. Datzelfde geldt voor de nieuwe nucleaire onderzeeboten van de Virginiaklasse.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Constellationklasse