Marineschepen.nl
 
   
 

Nog steeds veel onduidelijkheid over 'gezonken' Russisch marineschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-03-2022 | Laatst aangepast: 11-03-2022


De Oekra´ense strijdkrachten meldden begin deze week het tot zinken brengen van de Vasily Bykov. Dit Russische patrouilleschip zou zijn beschoten met ongeleide projectielen vanaf land, in brand zijn geraakt en gezonken. Maar bewijs ontbreekt nog.

Bykov
Vasily Bykov, het eerste schip van deze klasse. Deze patrouilleschepen zijn 94 meter lang en zijn lichtbewapend. (Foto: Russische marine)

Dagelijks verschijnen talrijke beelden van uitgebrande Russische voertuigen en neergehaalde vliegtuigen op social media. Successen op land zijn voor iedereen vast te leggen. Op zee is dat lastiger. Die acties voltrekken zich vaak ver buiten het zicht en als een schip zinkt, verdwijnt het bewijs naar de zeebodem.Volgens Oekra´ense berichten zou het Russische patrouilleschip Vasily Bykov (Project 22160) in de nacht van 6 op 7 maart met MLRS-projectielen tot zinken zijn gebracht. Dit zijn raketten die in salvo vanaf een vrachtwagen worden gelanceerd en tot maximaal 45 km verderop landen. Dan moet daar op dat moment wel het doel liggen. Daarom hadden de Oekra´ense strijdkrachten een plan bedacht om de Bykov naar dat gebied te lokken, zo schreef de Oekra´ense zender Dumskaya op basis van bronnen binnen de Oekra´ense Defensie.

Een Oekra´ens scheepje had 's nachts de Bykov naar de afgesproken positie gelokt, waarna de Oekra´ense BM-21 Grad MLRS raketartillerie het schip met een salvo over vele kilometers wist te raken.

Dat is het verhaal. Beelden van een rokend schip werden honderdduizenden keren bekeken.Is het echt gebeurd? Het zou knap zijn, maar in de Tweede Wereldoorlog lukte het ook om varende schepen aan de horizon te treffen met ongeleide granaten. Voor het moreel van de Oekra´ense strijdkrachten is het een mooie opsteker, Rusland zwijgt er over want het is niet gebeurd of men maakt het (en dat is ook geen verrassing) zinken van een schip niet publiek. Aan de andere kant had Rusland het Oekra´ense verhaal kunnen ontkrachten door bijvoorbeeld de Bykov de haven van Sevastopol aan te laten doen. Maar het lijkt er van Russische zijde geen serieuze poging is gedaan om het Bykov-verhaal te ontkrachten.Bykov
Foto van de Millennial Spirit in brand boven de still uit de video waarop de Vasily Bykov in brand zou moeten staan. Met zekerheid kan vastgesteld worden dat op beide beelden niet de Bykov in brand staat. (Foto's: Twitter, samenvoeging en bewerking: Marineschepen.nl)

Er is ook geen bewijs dat het zinken van het schip wel ondersteund. De enige beelden van een rokend wrak lijken niet te zijn van de Bykov, maar van het koopvaardijschip Millennial Spirit. Daarmee is niet gezegd dat het incident helemaal niet heeft plaatsgevonden, maar het Oekra´ense succesverhaal wordt er ook niet sterker door.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

'Russisch marineschip vernietigd'