Marineschepen.nl
 
   
 

Oekra´ense drone-aanval op Krim-havenstad Sebastopol lijkt weinig schade te hebben aangericht


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 24-04-2023 | Laatst aangepast: 24-04-2023


Oekra´ne heeft vannacht de Russische haven van Sebastopol in de Krim aangevallen met maritieme drones. Dat blijkt uit beelden van verschillende explosies, die op social media verschenen. Na eerdere aanvalspogingen op de haven met drones heeft Rusland de verdediging echter flink versterkt en lijkt de aanval op het eerste gezicht weinig schade te hebben aangericht.

Sebastopol
Een van de explosies vannacht in Sebastopol. (Beeld: Twitter)

Sebastopol is de grootste stad van de Krim met bijna 400.000 inwoners en vormt de belangrijkste toegangspoort tot de Zwarte Zee voor de Russen. De Russische Zwarte Zee-vloot heeft dan ook deze haven als thuishaven op het geannexeerde schiereiland en daarmee vormt Sebastopol een belangrijk doel voor de Oekra´ense strijdkrachten.'Afgeslagen aanval'
In oktober 2022 voerde Oekra´ne een eerste aanval uit met varende drones. Vannacht besloot Oekra´ne dus om de haven opnieuw aan te vallen en daarbij werd weer gebruik gemaakt van Unmanned Surface Vehicles (USV's), voorzien van explosieven. Volgens de Russische gouverneur van de Krim Mikhail Razvozhaev sorteerden de aanvallen echter weinig effect.

Razvozhaev deelde op social media mee dat ÚÚn drone vernietigd was en een andere uit zichzelf ontplofte. Er zouden zodoende geen drones in geslaagd zijn om door te dringen tot de haven zelf tijdens de aanval, die volgens de Rus om 03:30 uur lokale tijd begon.

Inmiddels heeft ook het Russische ministerie van Defensie gereageerd op de aanval. In tegenstelling tot Razvozhaev spreekt men tegenover Reuters van een aanval op de Zwarte Zee-vloot met drie onbemande vaartuigen, die een hoge snelheid haalden. Het ministerie claimt alle drie de vaartuigen vernietigd te hebben en er zou geen schade of slachtoffers zijn. Oekra´ne wordt als agressor aangewezen door het ministerie.Wel in de haven?
Toch gaan er ook andere verhalen rond. Zo zou er volgens het lokale nieuwskanaal CHP sprake zijn van gebroken ramen en reclamebelichtingen in de haven en zouden balkondeuren open geblazen zijn.

Ook zijn er beelden van een explosie die juist volgens Oekra´ense media zouden wijzen op een ontploffing van een USV die wist door te dringen tot Strilets'ka-baai. In die baai, in Sebastopol, liggen de marineschepen van de Zwarte Zee-vloot. Op andere beelden is een zwarte rookwolk te zien.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Eerdere aanvalspogingen en betere beveiliging
Bij twee eerdere pogingen slaagde Oekra´ne er in om tot de haven zelf door te dringen. In oktober vorig jaar vond er eveneens een aanval plaats met maritieme drones en toen werden verschillende Russische schepen geraakt. De kwetsbaarheid van de Russische verdediging werd blootgelegd, ook al was er geen permanente schade.

In maart van dit jaar was er opnieuw een dergelijke aanval. Wederom was er geen grote schade, maar wel wisten de drones weer door te dringen tot in de haven. Dit was reden voor Rusland om de beveiliging op te schroeven.

USV
Eind september spoelde een USV aan van het type dat later gebruikt werd voor de aanvallen. Deze USV's lijken alleen voor observaties bedoeld aangezien ze geen wapens hebben. Maar na de eerste aanval bleek dat deze scheepjes zijn voorzien van explosieven. (Foto: Russische Defensie)

De verdediging van de haven bestaat nu, zo schrijft Naval News, uit maar liefst zes lagen en ook zijn er patrouilleschepen, helikopters, afweergeschut en zelfs anti-duiker dolfijnen aanwezig. Er zijn twee extra lagen beschermende netten geplaatst aan de buitenkant van de toegangspoort en begin april is een blokkade van zes grote pontons opgesteld aan de binnenkant van de toegang tot de haven. De ingang van de haven is bovendien versmald.

Oekra´ne heeft de aanval op de Zwarte Zee-vloot niet opgeŰist, maar dat mag geen verrassing heten. De regering in Kiev claimt bijna nooit verantwoordelijkheid voor Oekra´ense aanvallen op door Rusland gecontroleerd gebied.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Drone-aanval op Sebastopol