Marineschepen.nl
 
   
 

Minister van Defensie Ollongren: elke twee jaar Nederlands marineschip naar Azië


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-06-2022 | Laatst aangepast: 12-06-2022


De Nederlandse regering is van plan om iedere twee jaar een marineschip naar de Indo-Pacific te sturen. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren vanochtend tijdens een toespraak in Singapore vanochtend. Vorig jaar was Zr.Ms. Evertsen voor het eerst in lange tijd in die wateren.

Evertsen
Zr.Ms. Evertsen als onderdeel van de Britse taakgroep. (Foto: Defensie)

Ollongren hield haar toespraak in het kader van de IISS Asia Security Summit: The Shangri-La Dialogue, een jaarlijks georganiseerde en belangrijke conferentie op gebied van veiligheid in Oost-Azië. Behalve Ollongren, spraken ook de Japanse minister-president Kishida Fumio en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het internationale publiek van onder andere staatshoofden, politici ambassadeurs en militairen toe.



Partners
In haar toespraak van nog geen tien minuten stond Ollongren stil bij de oorlog in Oekraïne en de spanning in Zuidoost-Azië, en benadrukte de verantwoordelijkheden die landen hebben. "Er is geen 'ver weg'. Een oorlog in een deel van de wereld, heeft gevolgen voor mensen over de hele wereld", zei Ollongren.

"De ontwikkelingen in de Indo-Pacific hebben steeds meer invloed op onze wereldwijde welvaart en collectieve veiligheid. Omdat de oceanen de slagaders zijn van de wereldwijde economie, is de Indo-Pacific in dit opzicht van cruciaal belang. De zeeën moeten vrij toegankelijk zijn voor iedereen. En dat vereist actie van ons allemaal samen, om de op regels gebaseerde internationale orde te handhaven."



"We zijn begonnen verder te kijken dan onze eigen regio en we zijn klaar om de realiteit onder ogen te zien dat regionale bedreigingen in toenemende mate met elkaar verbonden zijn, over grenzen heen, over continenten heen. (...) Landen in Azië worden bewuster geconfronteerd met dreiging. Uw ervaring kan ons dus waardevolle lessen opleveren, ook in Europa. Omdat we inderdaad lessen trekken. Poetin heeft ons samengebracht als nooit tevoren. Europese landen zetten meer in om veiligheid te bieden tegen huidige en toekomstige dreigingen. En zijn acties hebben de EU wakker gemaakt voor haar geopolitieke rol en het belang van defensiesamenwerking. De EU heeft het strategisch kompas aangenomen als de operationele gids om de EU te ontwikkelen tot een sterkere en capabelere leverancier van veiligheid. Europese landen verhogen hun defensiebegrotingen. Dit alles zal de Europese strijdkrachten sterker maken. Maar dit zal ons ook betere partners maken voor veiligheidssamenwerking met Azië."

"Vorig jaar maakte ons Nederlandse fregat Evertsen deel uit van de UK Carrier Strike Group en ook hier in Singapore meerde zij af. Deze aanwezigheid was een demonstratie van onze commitment aan de regio en onze bereidheid om onze gedeelde waarden en belangen te verdedigen. En we zijn van plan om eens in de twee jaar een schip naar de Indo Pacific-regio te sturen, om onze commitment te tonen."

Tot slot zei Ollongren: "En ik zeg dit ook namens mijn collega Josep Borrell en namens de Europese Unie. [Borrell had zich afgemeld voor het congres in verband met Covid, JK] In het licht van de huidige gewapende agressie is neutraliteit geen optie. Niemand wil een soortgelijke agressie buiten Europa in de Indo-Pacific zien."



Weinig schepen, veel ambitie
In het licht van de ontwikkelingen in Europa en Azië, is het niet vreemd dat Ollongren Nederlandse marineschepen op regelmatige basis naar de Oost wil sturen. Ook andere Europese landen hebben die plannen en Nederland zal ongetwijfeld aansluiten bij EU of NAVO-partners die schepen die kant op willen sturen.

Of Ollongren haar belofte die ze vandaag deed na kan komen is een tweede. De marine kampt met een tekort aan personeel en schepen, de oude schepen worden vervangen, maar is geen geld uitgetrokken voor uitbreiding van de vloot. Bovendien vergt de komst van nieuwe schepen extra personeel, de nieuwste schepen zijn vaak ook niet gelijk klaar voor een dergelijk lange reis. Daarnaast worden de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) nog meerdere keren voorzien van nieuwe sensoren en/ of wapensystemen; zij wachten een ingrijpende verbouwing voor het nieuwe kanon en twee zullen over enkele jaren lang tegen de kant liggen voor de APAR Block 2 en ESSM Block 2 upgrade.
De marine krimpt bovendien iets de komende jaren, dus een tweejaarlijkse lange reis naast de bestaande verplichtingen, is voor een betrekkelijk kleine marine als de Nederlandse geen kleine opdracht.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen