Marineschepen.nl
 
   
 

Twee schipbreukelingen gered door Hr.Ms. Pelikaan

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 16-11-2011

Ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan (A804) heeft maandag 14 november twee schipbreukelingen gered. De man en de vrouw dobberden al zeven dagen op zee, ongeveer 180 km uit de kust van Martinique toen het Nederlandse marineschip de twee hoorde.

Schipbreukelingen
De schipbreukelingen worden door de bemanning van Hr.Ms. Pelikaan begeleid naar het ondersteuningsschip. Hier is goed te zien dat het bootje klein was en niet geschikt voor een dergelijk avontuur. (Foto: Ministerie van Defensie)

240 kilometer gedobberd
De twee vertrokken maandag 7 november vanuit St. Vincent naar het 60km zuidelijker gelegen eiland Union Island. Onderweg viel echter de motor van hun zes meter lange bootje uit. Ze dobberden stuurloos gedurende een week op zee naar het noordwesten. Zonder goede voorzieningen om autoriteiten te kunnen waarschuwen, waren ze aangewezen op schepen die het piepkleine bootje toevallig zouden passeren én zien.Na een week waren zes tot zeven schepen langsgevaren, zonder de twee op te merken. Toen Hr.Ms. Pelikaan volgens commandant LTZ1 Veenstra 's nachts per toeval vlak langs het bootje, voer hoorde de officier van de wacht de twee roepen. Ze waren inmiddels ongeveer 240 kilometer meegevoerd door wind en stroming, waardoor ze zich 180 km ten westen van Martinique bevonden. Dan blijkt weer hoe lastig het is om mensen op zee te redden; ondanks dat het schuitje met slechts 1,4 km per uur werd meegevoerd, was de afstand na zeven dagen enorm.

Regenwater
Het open bootje van de twee bood weinig voorzieningen voor zo'n hachelijk avontuur. Al vrij snel waren ze door het eten en drinken heen. Zij hielden zichzelf in leven met regenwater. Toch verkeerden de twee -gezien de omstandigheden- in een redelijk goede conditie, aldus het Ministerie van Defensie. Aan boord zijn ze maandagnacht door het medisch personeel van de Pelikaan onderzocht, die inmiddels doorvoer naar Martinique. Daar zorgden de lokale autoriteiten voor huisvesting, waarna de man en vrouw woensdag als nog koers kunnen zetten naar St. Vincent.

Hr.Ms. Pelikaan
Het verloop van het avontuur (afstanden, koers en vaart op basis van schatting). Op maandag 7 november vertrokken de twee met hun bootje vanaf St. Vincent (1) naar Union Island (2). Een afstand van 60km, een reis van een paar uur dus. Door motorpech werd het bootje met de man en vrouw meegevoerd door wind en stroming. Met een snelheid van 1 tot 2 km per uur dobberden ze ongeveer een afstand van 240 km in noordwestelijke richting. Na 7 dagen dobberen, ontdekte Hr.Ms. Pelikaan ze (3). Die de twee vervolgens mee naar Martinique (4) nam.Martinique
Hr. Ms. Pelikaan was tijdens de ontdekking onderweg naar Martinique voor een oefening met de Franse marine. Aan boord was de marinierscompagnie uit Aruba.

Hr.Ms. Peilikaan (A804) is het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine voor het Caribisch Gebied en heeft als thuishaven Willemstad, Curaçao.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Pelikaan

Pelikaan naar Haïti
Nederlandse marine helpt Haïti
Bijstand na orkaan IvanReclame