Marineschepen.nl
 
   
 

Peru zet oude kruiser Hr.Ms. De Ruyter te koop


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-02-2022 | Laatst aangepast: 15-02-2022


Het voormalige vlaggenschip van de Peruaanse marine, BAP Almirante Grau, is te koop gezet. Het schip werd enkele jaren geleden uit Peruaanse dienst genomen en zou in het Zuid-Amerikaanse land museumschip worden. Dat gaat voorlopig niet door. De Almirante Grau was in een vorig leven kruiser Hr.Ms. De Ruyter, tot het schip verkocht werd aan de Peruaanse marine.

De Ruyter
Kruiser Hr.Ms. De Ruyter werd in 1972 verkocht aan Peru. Lees hier meer over de kruiser, die aanvankelijk werd ontworpen om tegen Japan te vechten. (Foto: Koninklijke Marine/ NIMH)

Nadat in september 2017 de Almirante Grau uit dienst was gesteld, onderzocht de Peruaanse marine het behoud van de oude kruiser. Er kwam groen licht en medio 2019 werd de kruiser geschonken aan de stichting Grau. Die overdracht werd bekend gemaakt, maar daarna bleef het stil rond de oude De Ruyter. Nu blijkt het schip te koop te zijn gezet door de Peruaanse marine voor omgerekend 981.000 euro, zo ontdekte Infodefensa.com.Vanuit Nederland is in het verleden vaker interesse geweest om de voormalige kruiser terug naar ons land te halen. Zo hoopte de Stichting Maritieme Promoties het schip in 2007 nog voor ongeveer 2 miljoen euro aan te kunnen kopen om het in Amsterdam ten toon te stellen. Uiteindelijk liepen alle initiatieven op niets uit.Of de kruiser nog een bestaan zal krijgen als museumschip is maar zeer de vraag. De aankoopprijs kan dan relatief laag zijn, het 187 meter lange schip zal nog vol asbest zitten bijvoorbeeld. Daarnaast zou de staat van het schip niet best zijn, het heeft al 12 jaar niet gevaren. De was weliswaar jarenlang een van de meest markante schepen van de Koninklijke Marine waar het van 1953 tot 1972 in dienst was, maar is nog langer in Peruaanse dienst geweest. De Almirante Grau is niet zomaar terug te veranderen in de kruiser Hr.Ms. De Ruyter.

De bekendmaking van de verkoop deed de Peruaanse marine vorige week 9 februari al. Wie de voormalige kruiser wil kopen, kan het schip vandaag bezoeken op de marinebasis Callao, Peru.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Hr.Ms. De Ruyter Kruiser uit dienst, onderzoek museumschip