Marineschepen.nl
 
   
 

Vanavond Pieterbas Peters in Pauw over de ramp met de Koersk


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-12-2018 | Laatst aangepast: 05-12-2018


Vanavond, woensdag 5 december, is LTZ1 Pieterbas Peters te gast bij Pauw over de ramp met de Koersk in 2000. Peters zal over de Koersk vertellen naar aanleiding van de film Kursk, die vanaf morgen in de bioscopen draait.

Pieterbas Peters
LTZ1 Pieterbas Peters aan boord van Zr.Ms. Bruinvis. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Luitenant ter zee der 1e klasse Pieterbas Peters is voormalig commandant van o.a. Zr.Ms. Walrus. Eerder was hij al te zien in de documentaire 'Onder Zee'. Peters vertelt vanavond over de ramp met de Koersk, waarbij in augustus 2000 alle 118 bemanningsleden om het leven kwamen. Extra triest was dat Rusland er niet in slaagde om 23 overlevenden te redden. Zij zaten dagenlang opgesloten en wachtten tevergeefs op hulp. Ondertussen hield Moskou de buitenlandse hulp af.

Behalve Peters zal ook Frans van Seumeren aanschuiven. Van Seumeren is directeur van Mammoet, het bedrijf dat samen met Smit de Koersk ruim een jaar later van de zeebodem lichtte. Om dat te doen verbleven de bergers maandenlang op de Barentszzee en moesten zij de neus van de onderzeeboot (waar de torpedo's waren ontploft) zagen.De film is een Belgisch-Franse productie en verhaalt over het drama en de soms bizarre taferelen boven water. Ook het thuisfront van de bemanningsleden komt uitgebreid in beeld. Pauw is vanavond om 2300 uur op NPO 1, Kursk is vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen te zien.

Op Marineschepen.nl verscheen eerder deze recensie over de film Kursk. Meer over de onderzeeboot en de ramp zelf is te lezen in dit artikel over de Oscarklasse onderzeeboten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Recensie Kursk