Marineschepen.nl
 
   
 

Polen wil Tomahawks voor onderzeeboten


Bericht geplaatst: 12-03-2015
Laatst aangepast: 12-03-2015


De nieuwe Poolse onderzeeboten van de Orkaklasse moeten Tomahawk kruisvluchtwapens krijgen. De Poolse minister van Defensie zei vandaag op de Poolse radio dat hij de Verenigde Staten had gevraagd of Tomahawks besteld konden worden. Rond 2025 moet de eerste nieuwe Poolse onderzeeboot varen.

Tomahawk
Een Tomahawk kruisvluchtwapen gelanceerd door een onderzeeboot. (Foto: Amerikaanse marine)

Vanochtend meldde het Poolse dagblad Dziennik Gazeta Prawna dat het Poolse ministerie van Defensie aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had gevraagd of het mogelijk is om Tomahawk kruisvluchtwapens aan te schaffen. Later bevestigde de Poolse minister van Defensie op de radio dat Polen de nieuwe onderzeeboten van de Orkaklasse wil voorzien van kruisvluchtwapens.Reden voor Polen om de onderzeeboten te voorzien van deze wapens is de oplopende spanning met Rusland. Het hoofd van het Nationale Veiligheidsbureau zei tegenover persbureau Reuters dat er al sprake is van een informatieoorlog. In het verleden is tussen Polen en Rusland vaak gevochten. De angst voor Rusland is in Polen groot, dat merkte KLTZ Peter Bergen Henegouwen, commandant van het NAVO mijnenbestrijdingsflottielje vorige week nog op in een interview.Nieuwe onderzeeboten
Polen heeft nu vijf onderzeeboten: 1 onderzeeboot van de Kiloklasse die halverwege jaren '80 door Rusland werd geleverd en 4 kleine tweedehands onderzeeboten van de Kobbenklasse. Die 4 stammen uit de jaren '60 en werden eerst gebruikt door de Noorse marine. Al deze boten zijn dieselelektrische subs.

In 2022 moeten de eerste twee nieuwe onderzeeboten komen, in 2030 gevolgd door nummer drie. Het project is echter vertraagd en Polen hoopt in 2016 of begin 2017 het contract met een bouwer te sluiten. Wie de boten gaat bouwen is nog niet bekend. Het Franse DCNS en het Zweedse Saab Kockums (met de A26 onderzeeboot)zijn in de race. Ook het Duitse HDW zou een optie zijn, en ook het Spaanse Navantia en het Zuid-Koreaanse Daewoo hebben interesse getoond.

Dat Polen interesse heeft in een wapen dat landdoelen kan aanvallen was al langer bekend. Het Noorse defensiebedrijf Kongsberg had daarom Polen al eerder de submarine launched Naval Strike Missile (NSM) aangeboden. Dit wapen is echter nog in ontwikkeling en heeft een beperkt bereik van 185 km. In het voorstel van het Franse DCNS zit al de optie van een MdCN kruisvluchtwapen. Ook dit is een vrij nieuw wapen en zeker voor onderzeeboten, maar wel de enige met een groter bereik (ruim 500 km).

Om toch andere opties te hebben behalve de Franse, is het voor Polen interessant om de Amerikaanse Tomahawk te overwegen.Tomahawk kruisvluchtwapens
De BGM-109 Tomahawk is een kruisvluchtwapen voor de lange afstand. Het wapen werd in de jaren '70 geÔntroduceerd. Tomahawks hebben een maximaal bereik van 2.500 km. De Tomahawk is geen raket en dus ook geen kruisraket, omdat het niet door een raketmotor wordt voortgestuwd maar door een (vliegtuig)motor. De snelheid is daardoor vrij laag: 890 km per uur, ongeveer net zo snel als een passagiersvliegtuig.

Of Polen Tomahawks ook echt gaat bestellen is niet zeker. Critici in Polen vrezen dat Amerika het laatste woord wil over daadwerkelijke inzet van de wapensystemen. Met de Franse kruisvluchtwapens zou er wel volledige vrijheid zijn.

Als de Poolse marine de Tomahawks in het assortiment krijgt, zou het de derde gebruiker zijn na de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ. Alleen Nederland en Spanje wilden eerder ook Tomahawks, maar zagen daar van af.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Kruisvluchtwapens