Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Tromp in Pearl Harbor voor grootste marine-oefening ter wereld


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 27-06-2024 | Laatst aangepast: 27-06-2024


Vandaag is de 29e editie van Rim of the Pacific (RIMPAC) officieel van start gegaan. Rondom Hawaii vindt tot en met donderdag 1 augustus de grootste marine-oefening ter wereld plaats. Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp doet mee aan de oefening en is daarmee het eerste Nederlandse schip ooit dat deelneemt. Het LCF arriveerde gisteravond in de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor op Hawa´.

Tromp en Stalwart
Zr.Ms. Tromp met het Singaporese fregat RSS Stalwart (Formidableklasse) onderweg naar Hawa´. (Foto: Defensie)

Rim of the Pacific is een tweejaarlijkse oefening die elke editie groot uitpakt. Naast Nederland zijn er nog 28 andere landen die meedoen. In totaal zijn er 40 oppervlakteschepen en 3 onderzeeboten aanwezig, die aangestuurd worden door meer dan 25.000 militairen.Het grootste deel van deze schepen is afkomstig uit de Verenigde Staten. De Amerikanen sturen veertien oppervlakteschepen en twee onderzeeboten. De oefening staat dan ook onder leiding van viceadmiraal John Wade. Hij is commandant van de U.S. 3rd Fleet.Deelnemers
De deelnemende landen van RIMPAC 2024 zijn AustraliŰ, BelgiŰ, BraziliŰ, Brunei, Canada, Chili, Colombia, Denemarken, Ecuador, Frankrijk, De Filipijnen, Duitsland, India, IndonesiŰ, IsraŰl, ItaliŰ, Japan, MaleisiŰ, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Tonga, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Nederland stuurt met luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp voor het eerst ook een schip. Het is daarmee echter niet de enige Nederlandse inbreng. Zo is het Indonesische SIGMA-fregat KRI Raden Eddy Martadinata uit 2016 deels gebouwd door Damen in Nederland.

RIMPAC is niet helemaal nieuw voor Nederland. In het verleden zijn ook Nederlandse duikteams en stafpersoneel naar Hawa´ afgereisd om deel te nemen.

Oefeningen
Tijdens RIMPAC 2024 wordt er onder meer geoefend in anti-onderzeebootoperaties, oppervlakte-oorlogvoering, amfibische landingen en het beschermen van carrier strike groups tegen vijandige partijen. Ook is er een oefening voor humanitaire hulp een noodhulp na een natuurramp.

Vaak vindt tijdens RIMPAC ook een zogenaamde SINKEX plaats. Een uitdienstgesteld en volledig leeggehaald marineschip wordt dan door de deelnemers met bommen, raketten en torpedo's onder vuur genomen. Een dergelijke oefening levert informatie op over de wapens en over de robuustheid van het scheepsontwerp. Natuurlijk levert zo'n SINKEX ook spectaculaire beelden op.

De Verenigde Staten willen RIMPAC bovendien gebruiken om geheime nieuwe netwerktechnologie uit te proberen. Het project onder de codenaam 'Project Overwatch' maakt onderdeel uit van een breder programma van de Amerikaanse Defensie Combined Joint All-Domain Command and Control (DJADC2).

Overwatch is specifiek op de marine gericht. In het project zijn al honderden miljoenen dollars ge´nvesteerd. Het idee achter is het beter verbinden van sensoren, platformen en datastromen tussen de Amerikaanse Defensie en partners onder een verenigd netwerk. Dit zou moeten leiden tot snellere besluitvorming.

Japan, Hawa´, Panama
Halverwege tussen Japan en Panama. (Beeld: Google, bewerkingen: Marineschepen.nl)

Naar het midden van de Pacific
Zr.Ms. Tromp verliet tien dagen geleden Japan. Het schip was daar aangekomen na passage door de Straat van Taiwan en Oost-Chinese Zee. Vanaf Japan legde het fregat de bijna 4.000 zeemijlen naar Hawa´ af, waar het gisteravond 21:00 uur lokale tijd arriveerde.

Onderweg naar Hawa´ trok het schip op met het Singaporese fregat RSS Stalwart (Formidableklasse), het Zuid-Koreaanse KDX-II-fregat Chungmugong Yi Sun-sin en het Japanse amfibisch transportschip JS Kunisaki (Osumiklasse).

Hoogtepunt
Het Luchtverdedings- en Commandofregat zal tijdens RIMPAC optrekken met schepen van de Zevende Vloot van de US Navy. Het is niet ongebruikelijk dat deze vloot in de regio oefent om vitale vaarroutes voor de scheepvaart open te houden.

RIMPAC markeert de laatste grote oefening van Zr.Ms. Tromp. Het schip vertrok in maart van dit jaar voor een reis van een half jaar onder de naam 'Pacific Archer 2024'. Zoals de naam al doet vermoeden was de reis vooral gericht op de Indo-Pacifische regio.

Na de oefening zal de Tromp de 4600 zeemijlen afleggen richting Panama en door het Panamakanaal varen om vervolgens een stop te maken in Willemstad op Curašao. Na dit bezoek wordt er koers richting Den Helder gezet, waar de Tromp op 13 september aan zal komen.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

RIMPAC 2014