Marineschepen.nl
 
   
 

Raket ontploft boven Amerikaans marineschip


Bericht geplaatst: 24-07-2015 | Laatst aangepast: 24-07-2015

Vorige week zaterdag is een Standard Missile 2 direct na de lancering door een Amerikaans marineschip ontploft, zo werd eergisteren bekend. Het lancerende schip raakte door de ontploffing beschadigd. De Koninklijke Marine gebruikt exact hetzelfde type raket.

The Sullivans
Een SM-2 raket ontploft direct na lancering boven USS The Sullivans: een uniek en gevaarlijk incident. Nooit eerder ontplofte een Standard Missile tijdens de lancering. Had de ontploffing een fractie eerder plaatsgevonden waren de gevolgen voor de mensen op de brug niet te overzien. (Foto: US Navy)

USS The Sullivans voer afgelopen zaterdag 18 juli samen met USS Carney in de Atlantische Oceaan voor de Amerikaanse oostkust. De destroyers van de Arleigh Burkeklasse waren daar voor lanceringen van de Standard Missile 2 block IIIA, een luchtverdedigingsraket die bij veel marines in gebruik is.Toen USS The Sullivans tijdens de oefening rond 9 uur 's ochtends de vijf meter lange raket lanceerde, explodeerde de SM-2 vrijwel direct boven het schip, waarschijnlijk net boven de brug. Niemand raakte gewond, maar de torpedobootjager raakte beschadigd en er brak een kleine brand uit aan bakboordzijde door de neerkomende raketdelen.

Hoewel het ongeluk afgelopen zaterdag plaatshad, werd het pas woensdag bekend gemaakt toen USNI News de beelden in handen kreeg. De Amerikaanse marine heeft het ongeval inmiddels bevestigd.

Het schip keerde na de explosie terug naar de haven. Naar de oorzaak van het incident wordt onderzoek gedaan, maar volgens USNI News lijkt het op een probleem met de raketmotor.

De Zeven ProvinciŽn
Op de meeste marineschepen vliegt de raket voor de ramen van de brug omhoog. Op de Nederlandse Luchtverdediging- en Commandofregatten, maar ook op torpedobootjagers als USS The Sullivans. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Voor de brug
De SM-2 is sinds 1978 in gebruik, de nieuwere versie SM-2 block IIIA sinds 1991. Sinds 1978 zijn 2.500 raketten van de SM-2 familie gelanceerd. De raket wordt als veilig -voor de afzender dan- gezien en nooit eerder is een Standard Missile na lancering onbedoeld geŽxplodeerd.Dankzij de veilige SM-2 konden ontwerpers de Mk 41 VLS lanceerinrichting op marineschepen vůůr de brug installeren. Ook de SM-2 die The Sullivans lanceerde, vertrok uit de VLS vlak voor de brug. Maar deze raket bleek onveilig. Als de SM-2 een fractie eerder was ontploft, waren de gevolgen bovendien ernstiger geweest omdat de brug tijdens een dergelijke lancering vaak vol staat met technici en bemanningsleden.

The Sullivans
Na de ontploffing breekt brand uit.(Foto: US Navy)

Luchtverdediging
De SM-2 van Raytheon is wereldwijd de meest gebruikte raket voor de verdediging tegen raketten en vliegtuigen op de middellange afstand. De SM-2 block IIIA raketten zijn geplaatst aan boord van marineschepen in Amerika, Spanje, Zuid-Korea, Duitsland, Nederland, Japan, Denemarken en in de toekomst AustraliŽ (Hobart). De Amerikaanse torpedobootjagers hebben maximaal 90 Standard Missiles klaarstaan, de Nederlandse fregatten hebben ruimte voor maximaal 40 van deze raketten.

De Standard Missile 2 is 4,72 meter lang, heeft een bereik van 167 km en haalt een snelheid van Mach 3.5. De maximale hoogte is 24,4 km.

De raket kan behalve voor luchtverdediging ook worden ingezet tegen schepen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Arleigh Burke
NL fregat lanceert SM-2

Cartoon raketlancering