Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland is begonnen met het testen van strategische nucleaire torpedo Poseidon


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-12-2018 | Laatst aangepast: 27-12-2018


Een nucleaire onderzeeboot van de Russische marine is begonnen met de tests van de strategische nucleaire torpedo 'Poseidon', ook bekend als 'Status-6' of onder de NAVO-codenaam 'Kanyon'. De onderzeese atoombom zou in een klap een groot eskader moeten kunnen wegvagen of een stad aan zee moeten kunnen vernietigen.

Zeeland Kerstmis
Poseidon, ofwel Status-6, de nucleaire torpedo van 24 meter lang.

In 2015 werden, volgens het Kremlin per ongeluk, de eerste afbeeldingen van het nieuwe Russische superwapen bekend gemaakt. Behalve dat de torpedo kustgebieden en vlootverbanden kan vernietigen, zijn er weinig specificaties bekend gemaakt. Al snel was wel duidelijk dat de torpedo enorme afmetingen zou krijgen en voorzien zou worden van een nucleaire voortstuwing.Deze voortstuwing wordt momenteel voor het eerst op zee getest, zo meldde het Russische persagentschap TASS op 25 december. Dat gebeurt in een "zeegebied dat afgeschermd is van poteniële vijandelijke verkenningsmiddelen". Mogelijk is niet alleen de locatie heel bewust gekozen maar ook de timing, want terwijl de activiteiten bij veel westerse marines deze weken op een lager pitje staan, kan de Russische marine eind december gewoon door; in Rusland wordt Kerstmis namelijk op 7 januari gevierd.Volgens TASS is in het test-exemplaar van de Poseidon een reactor geïnstalleerd en richten de tests zich vooralsnog op het "experimentele ontwerp" en zijn het nog geen volwaardige proefvaarten. Als drager van het wapen tijdens de tests is een van de nucleaire onderzeeboten aangewezen.Rusland heeft momenteel al onderzeeboten die dergelijke wapens kunnen vervoeren en lanceren, het gaat dan om nieuwe Oscar- en Yasenklasse onderzeeboten. De Poseidon zal in de toekomst mogelijk door een grote, aparte drone kunnen worden gelanceerd. In het volgende decennium moet de nucleaire torpedo gereed zijn.

Het nieuwe wapen is één van de zes aangekondigde Russische strategische wapens. Dit is echter het enige strategische wapen van Rusland dat volledig onder water blijft, en voor zover bekend, is Rusland daarmee het eerste land ter wereld.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Beelden geheim wapen
Dit zijn de nieuwe Russische wapens