De Russische marineschepen die afgelopen week in of in de buurt van de Noordzee werden gespot, zijn doorgevaren richting Oostzee of hebben de Noordzee via het Kanaal verlaten. Het gaat in totaal om zo'n negen schepen. Destroyer Vice-Admiral Kulakov is waarschijnlijk nog wel in de Noorse Zee of Atlantische Oceaan actief.
Admiral Grigorovich vorige week ten westen van Ierland. Op deze foto is rechts een slang te zien, dat is de brandstofslang van tanker Kama die voor het fregat vaart. De Grigorovich laadt namelijk olie via de voorzijde, de bak, van het schip. (Foto: Ierse marine)
Gisteren werd bekend dat het Russische eskader afkomstig uit de Middellandse Zee, met aan het hoofd het fregat Admiral Grigorovich (Grigorovichklasse), tanker Kama en twee korvetten, om Ierland heen naar het noorden was gevaren. De Ierse marine en luchtmacht hadden de schepen gespot in de Ierse Exclusieve Economische Zone (EEZ), ofwel in internationale wateren ten westen van Ierland. De schepen hadden, zo lieten Ierse media gisteren weten, de EEZ inmiddels verlaten. Dat de schepen de 'oceaan-route' hadden gekozen, werd al vermoed door ontbreken van berichtgeving over passage door het Kanaal en de Noordzee en een korte melding via AIS van de positie van de bijbehorende tanker, maar helemaal vast stond het vooralsnog niet.
Zeker was wel dat de schepen naar de Oostzee zouden gaan. De Admiral Grigorovich was al sinds oktober 2021 van huis (Sebastopol op de Krim) weg en moest onderhoud krijgen, vanuit Rusland kwam dan ook het bericht dat de Grigorovich naar de werf Yantar aan de Oostzee zou gaan.
De vraag was echter of de schepen nog een opdracht kregen in de Noordzee of Atlantische Oceaan, mogelijk in het kader van de aanstaande oefening Formidable Shield. Of ze nog extra activiteiten hebben uitgevoerd en waarom ze via Atlantische Oceaan naar de Oostzee voeren, is niet bekend.
Gespot
Behalve de vier schepen uit de Middellandse Zee, voeren vorige week twee korvetten van de Karakurtklasse met een sleepboot de Noordzee in. De vaarbewegingen vielen op en even werd gedacht aan het vormen van een Russisch eskader, dat overigens nog steeds in aantal zou onderdoen voor de NAVO-schepen tijdens Formidable Shield.
Maar inmiddels is duidelijk dat van de vorming van een eskader geen sprake is. De twee korvetten van de Karakurtklasse voeren zaterdag de Oostzee weer in, zo zagen spotters bij de Deense Grote Beltbrug. Vandaag werden de Admiral Grigorovich en de twee Steregushchiyklasse korvetten ook door spotters gezien bij het betreden van de Oostzee.
Karakurtklasse korvet Odintsovo terug in de Oostzee. (Foto: Kurt Pedersen/ Under Broen
Vorige week waren, opnieuw door de spotters bij die brug, nog twee andere schepen gezien die naar het noorden richting Skagerak en Noordzee gingen. Het ging om het tanker Vice-Admiral Paromov en sleepboot Sergey Balk, maar volgens hun posities in de weerberichten, hebben zij de Noordzee via het Kanaal inmiddels verlaten.
Inlichtingenschip
Van de Vice-Admiral Kulakov (Udaloyklasse) is niets vernomen via openbare bronnen. Dat schip was vorige week naar zee gegaan en zal vermoedelijk nog even op zee blijven. De tanker Kama is onderdeel van de Noordelijke Vloot en was tot vanochtend 'zichtbaar' via AIS terwijl door de Noorse Zee naar het noorden voer.
Er heeft zich zaterdag nog een ander interessant Russisch schip in de 'westelijke wateren' begeven. Inlichtingenschip Yuri Ivanov (Yuri Ivanovklasse) is een vrij nieuw schip en gespecialiseerd in het onderscheppen van elektronische signalen (SIGINT). De Yuri Ivanov verliet vrijdag de Middellandse Zee en zal zeker geïnteresseerd zijn in de oefening Formidable Shield die draait om verdediging tegen luchtdoelen en ballistische raketten.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.