Marineschepen.nl
 
   
 

Twee Nieuw-Zeelandse marineschepen vertrokken naar Tonga


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-01-2022 | Laatst aangepast: 18-01-2022


Vanochtend rond 08:30 uur Nederlandse tijd is de nieuwe Nieuw-Zeelandse bevoorrader HMNZS Aotearoa vertrokken uit de marinehaven van Auckland vertrokken, op weg naar Tonga. Eerder had HMNZS Wellington koers gezet naar het eiland dat zaterdag zwaar werd getroffen door de uitbarsting van vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Haíapai.

Wellington
HMNZS Wellington vorig jaar. (Foto: Corporal Dillon Anderson/ Nieuw-Zeelandse Defensie)

Het is voor vliegtuigen niet mogelijk om te landen op het vliegveld van Tonga, dat constateerde de crew van het P-3K2 Orion maritiem patrouillevliegtuig van Nieuw-Zeeland, tijdens een verkenningsvlucht. Het internet- en telefoonverkeer is nog altijd niet hersteld, maar er is wel een onbekend noodsignaal ontvangen vanuit een van de kleine naastgelegen eilanden. Ondanks dat er nog geen formeel verzoek om hulp vanuit Tonga is ontvangen door Nieuw-Zeeland, heeft Nieuw-Zeeland toch besloten om marineschepen te laten vertrekken.Dat gebeurde dus vandaag. HMNZS Wellington, een 85-meter lang patrouilleschip van de Protectorklasse, vertrok vanochtend om 04:11 uur (NL tijd) als eerste naar het rampgebied. Het schip heeft middelen aan boord voor hydrografische opnemingen om veilige vaarroutes naar het eiland vast te stellen en om te onderzoeken waar (hulp)schepen kunnen afmeren, zo laat de Nieuw-Zeelandse marine weten. Het team van hydrografen en duikers is afkomstig van HMNSZ Matataua. Ook heeft de Wellington een Seasprite-helikopter mee.

HMNZS Aotearoa heeft 250.000 liter drinkwater aan boord en kan dagelijks 70.000 liter drinkwater zelf produceren. Verder neemt het bevoorradingsschip hulpgoederen mee naar Tonga.

Ook in AustraliŽ heeft een schip de haven verlaten; HMAS Adelaide, helikoptercarrier van de Canberraklasse. Dat schip is echter nog niet naar Tonga, maar koerst vanuit Sydney naar het noordelijker gelegen Brisbane om alvast dichter bij het eiland te zijn, "mocht om de inzet van het schip gevraagd worden" zo liet het Australische ministerie van Defensie weten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Noodhulp wordt voorbereid