Marineschepen.nl
 
   
 

Update dag 2 Russische aanval op Oekra´ne


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-02-2022 | Laatst aangepast: 25-02-2022


Op de tweede dag van de oorlog tussen Rusland en Oekra´ne lijkt het zwaartepunt van het conflict ver landinwaarts te liggen en is rol van de Russische marine vooralsnog beperkt. Amfibische schepen zijn nog op zee en Oekra´ne bereidt zich voor op een amfibische aanval.

Slavaklasse
Slavaklasse kruiser Varyag vuurt met het 130mm kanon. Met een dergelijk kanon zou zusterschip Moskva op de dertien grenswachten op Slangeneiland hebben geschoten. (Foto: Russische marine)

Gisteren hadden de Russische schepen een aandeel in de opening van het conflict in de vorm van aanvallen met Kalibr-kruisvluchtwapens die zij lanceerden vanuit zee op doelen honderden kilometers landinwaarts. De schepen sloten de Zee van Azov af en was er de aanval op Slangeneiland, niet ver van de Roemeens-Oekra´ense grens.Vandaag is er meer informatie naar buiten gekomen over die aanval op Slangeneiland. Zoals gisteren al gemeld riepen Russische marineschepen de personen op het eiland op en werd hen gezegd dat ze zich moesten overgeven. In een geluidsfragment zou zijn te horen dat de grenswachten op de achtergond kort overleggen, waarna de respons via de verbinding kwam: "jullie kunnen de klere krijgen". Daarna werd het eiland aangevallen met de kanons en naar verluidt ook door eenheden die probeerden te landen. De dertien Oekra´eners verloren de strijd en kwamen allemaal om.

Waarom Rusland zoveel moeite deed om het eilandje te veroveren, is niet duidelijk. Mogelijk speelt Slangeneleiland (lengte: 600 meter) een rol bij toekomstige amfibische operaties in het uiterste zuiden van Oekra´ne, waarbij dit eilandje als basis kan worden gebruikt. Het ligt 35 km van de grens en helikopters kunnen er landen. Zeker is wel dat Slangeneiland al lange tijd een bron van conflict is tussen RoemeniŰ, Oekra´ne en Rusland.

Snake Island
Locatie van Slangeneiland in de Zwarte Zee. (Kaart: Google Maps, bewerking: Marineschepen.nl)

Slavaklasse
Slavaklasse kruiser Moskva in een filmpje van een van de grenswachten op Slangeneiland.

Koopvaardijschepen getroffen
Niet alleen in de lucht, maar ook op zee wordt Oekra´ne zoveel mogelijk gemeden. Toch zijn inmiddels twee schepen getroffen door een van de strijdende partijen. Gisteren een Turks schip, bulkcarrier Yasa Jupiter werd getroffen door een onbekend explosief.
Vandaag zijn beelden te zien van een schip dat de Millennial Spirit zou zijn, een koopvaardijschip uit MoldaviŰ (ook al heeft dat land geen zeehaven) dat voor de Oekra´ense kust vaart. Op de beelden is een groot zwart gat te zien in de opbouw.

Amfibische component
Er zijn geen berichten over amfibische operaties, anders dan een kleine aanval op Slangeneiland maar ook die is niet bevestigd. Het lijkt er dus op dat de amfibische schepen nog op zee wachten tot zij kunnen worden ingezet.

De Oekra´ense verdediging houdt sinds in ieder geval november rekening met een amfibische aanval. Vanmiddag verscheen op sociale media een video waarop te zien is dat er mijnen in het zand van een strand worden gegraven met een voertuig.

Middellandse Zee
Rusland heeft een groot aantal schepen samengetrokken in de Zwarte Zee, maar ook in de Middellandse Zee. Het gaat dan om onder andere twee Slavaklasse kruisers, Udaloyklasse destroyers een Admiral Grigorichklasse fregat, een Admiral Gorshkovklasse fregat en enkele onderzeeboten.

De schepen waren verspreid actief in het midden en oostelijk deel van de Middellandse Zee, maar stoomden gisteren gezamenlijk op naar het uiterste oosten waar Rusland in SyriŰ de haven Tartus heeft. Wat de plannen zijn is natuurlijk niet bekend, maar dicht bij SyriŰ zitten zij veilig onder de paraplu van Russische gevechtsvliegtuigen die opereren vanaf de Russische basis in Tartus en natuurlijk voelen zij zich beschermd door de Russische kustbatterijen met supersone antischipraketten.

Bijna Britse versterking
De Royal Navy gaat de NAVO-aanwezigheid versterken met Type 45 destroyer HMS Diamond. De Diamond had eigenlijk 17 februari moeten vertrekken, maar het vertrek werd uitgesteld door de naderende stormen. Maar ook na de storm kon de torpedobootjager niet vertrekken door technische problemen en zou de Diamond woensdag naar zee gaan, maar dat werd weer uitgesteld. Het schip zal naar verwachting vandaag vertrekken. Dat is pijnlijk voor de Britse marine want de Type 45 destroyers kampen al jaren met technische problemen met hun voortstuwing. De Diamond miste maanden van de reis met HMS Queen Elizabeth in 2021 door een lange reparatie in ItaliŰ.

Een ander Brits marineschip is HMS Trent, een patrouilleschip. De Trent is in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) bestaat momenteel uit drie fregatten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Liveblog - Russische aanval op Oekra´ne