Marineschepen.nl
 
   
 

Oproep VS: internationale vloot marineschepen ter bescherming koopvaardij tegen Iran


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-06-2019 | Laatst aangepast: 28-06-2019


De Amerikaanse waarnemend minister van Defensie Mark Esper heeft gisteren in Brussel de NAVO-bondgenoten gevraagd om een marinecoalitie te vormen. Deze zouden koopvaardijschepen moeten beschermen in de Golf-regio. De VS beschuldigt Iran van vier aanvallen op koopvaardijschepen, die in de afgelopen maand plaatsvonden.

NAVO
NAVO-schepen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Esper deed zijn oproep gisteren na een overleg met NAVO-collega's in Brussel. Hij riep de NAVO tevens op om publiekelijk de vijandige acties van Iran aan de kaak te stellen en samen te werken aan een plan om de veiligheid van het scheepvaartverkeer in de Golf van Oman, Straat van Hormuz en Perzische Golf te waarborgen. Esper benadrukte dat de VS niet uit is op oorlog, maar de Amerikaanse militairen en belangen in de regio wilde verdedigen.Een concreet voorstel is door de VS nog niet gedaan. Volgens Reuters zijn er drie ideeŽn genoemd: maritieme surveillance in algemene zin, een reeks schepen op afstand die moeten zorgen voor vroege detectie van aanvallen (deze schepen worden pickets genoemd) en een derde optie is het escorteren van koopvaardijschepen door de wateren bij Iran.Escalatie of de-escalatie
Nadat eerder deze maand twee olietankers waren aangevallen en Iran een Amerikaanse drone had neergeschoten, werd een aanval op doelen in Iran voorbereid door Washington. Deze aanval werd pas op het laatste moment afgebroken. Trump dreigde dinsdag in een tweet delen van Iran te zullen vernietigen. De Europese bondgenoten van de VS hebben meerdere keren hun zorgen geuit en zeiden gisteren weer dat zowel Iran als de VS verdere escalatie moeten voorkomen.

De VS kreeg dan ook de handen niet op elkaar voor het verzoek om een NAVO-vlootverband in de Golf-regio. Nederland is voorzichtig. Minister van Defensie Ank Bijleveld zei dat Nederland de situatie in de gaten houdt en in nauw contact staat met andere landen, maar dat er eerst een goed beeld moet zijn van de dreigingen. Verder is vooral Duitsland terughoudend en zei de Franse minister van Defensie dat de NAVO hier buiten moet blijven.

Twee weken geleden werd er al in Nederland een overleg gevoerd tussen de KVNR, de koepel van Nederlandse reders, en het ministerie van Defensie over de toegenomen spanningen in de Golf-regio. Toen werd besloten dat er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig waren. Overigens is sindsdien de spanning wel verder toegenomen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Schepen standby na afblazen aanval op Iran

Video van verwijderen kleefmijn

Amerikaanse carrier nadert Iran