Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaans vliegdekschip bezoekt Oslo, eerste in 65 jaar


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-05-2023 | Laatst aangepast: 24-05-2023


Het Amerikaanse vliegkampschip USS Gerald R. Ford is aangekomen in Oslo. Het bezoek aan de Noorse hoofstad is bijzonder; het is 65 jaar geleden dat een Amerikaanse carrier Noorwegen aandoet, meldt de Amerikaanse marine. De Ford oefende afgelopen weekend nog op de Noordzee.

Ford
USS Gerald R. Ford op weg naar de Noorse hoofdstad. (Foto: Noorse Defensie)

Na die oefening op de Noordzee, koerste het grootste marineschip ter wereld iets verder naar het noorden. Het bezoek aan Noorwegen tijdens de oorlog in OekraÔne, moet de onderlinge band tussen de NAVO-lidstaten onderstrepen. Na vertrek zullen de Amerikanen met de Noorse strijdkrachten gaan oefenen.Het bezoek van de Ford was vandaag groot nieuws in Noorwegen. Van de aankomst werd live verslag gedaan door diverse tv-zenders. De carrier werd begeleid door het Noorse fregat KNM Roald Amundsen (Friddtjof Nansenklasse) en patrouilleschip KNM Storm (Skjoldklasse).De Amerikaanse carrier meerde overigens niet af in Oslo zelf. Het schip is ten anker gegaan in het Oslo-fjord, en ligt een klein stukje ten zuiden van de stad zelf. Dat neemt niet weg dat, volgens de commandant van het schip, de bemanning erg uitkijkt naar dit unieke havenbezoek.

Ford
Noorwegen gezien vanaf de carrier. (Foto: Amerikaanse marine)

USS Gerald R. Ford is in Europese wateren voor haar eerste operationele reis. Het schip is hier samen met Amerikaanse escorteschepen. Het Noorse fregat heeft zich onlangs aangesloten bij het Amerikaanse eskader. De Ford zal de komende maanden in dit operatiegebied blijven, aangestuurd vanuit het Amerikaanse hoofdkwartier van de Zesde Vloot in Napels, ItaliŽ.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ford oefende in de Noordzee