De voormalige Hr.Ms. Van Speijk is afgelopen maandag tot zinken gebracht bij een zogenoemde SINKEX van de Indonesische marine en luchtmacht. Het door Indonesië uit dienst gestelde schip, KRI Slamet Riyadi, zonk naar de zeebodem nadat het door onder andere vier raketten werd getroffen. Dat meldt de Indonesische marine.
KRI Slamet Riyadi breekt in stukken. (Beeld: Indonesische marine)
Tijdens de finale van een grote gezamenlijke oefening van de Indonesische luchtmacht en marine, lanceerden Indonesische marineschepen vier anti-schipkruisvluchtwapens. Het door Damen ontworpen fregat KRI Raden Eddy Martadinata (Martadinataklasse) en het korvet KRI John Lie (Bung Tomoklasse) lanceerden ieder één MM40 Exocet. Patrouilleschip KRI Sampari (Sampariklasse) en zusterschip van de oude Van Speijk KRI Yos Sudarso lanceerden hun wapens van Chinese makelij. Eerstgenoemde vuurde een C-705 raket en laatstgenoemde een C-802 raket af.
Ook de vier Mk12-bommen die door F-16's werden afgeworpen troffen doel.
Door deze treffers brak de oude Van Speijk in drie stukken en zonk het naar de bodem van de Javazee, zo blijkt uit beelden van de Indonesche marine.
SINKEX
Voor Indonesië is het de tweede SINKEX in een aantal maanden tijd, zo schrijft Navalnews.com. Voor de Nederlandse marine zijn dergelijke SINKEX's veel zeldzamer. De vorige keer dat een doelbewuste explosie plaatshad aan boord van een Nederlands marineschip dat uit dienst gesteld was, was in 1990 tijdens tests door TNO aan boord van de oude Roofdierklasse fregatten Fret en Wolf. Deze tests werden uitgevoerd om het incasseringsvermogen van toekomstige marineschepen te kunnen verbeteren.
1963-2023
Ook het doelschip van maandag was uit dienst gesteld. Dat gebeurde reeds in augustus 2019. Het was toen sinds 1987 in gebruik geweest bij de Indonesische marine, nadat het eerder dus onder Nederlandse vlag had gevaren als Hr.Ms. Van Speijk. De Van Speijk was het eerste fregat van de Van Speijkklasse, die gebaseerd was op de Britse Leanderklasse. De Van Speijk werd in de jaren '60 gebouwd door de NDSM-werf in Amsterdam.
Hr.Ms. Van Speijk na de modernisering, waarna de fregatten ook MLM-fregatten (midlife modernisation) werden genoemd. De schepen waren, mede door hun vaareigenschappen, geliefd bij de marine. (Foto: Indonesische marine)
Doel
De Fret en Wolf werden voor onderzoeksdoeleinden beschadigd en bleven drijven. De focus bij de Indonesische oefening lag veel meer op de samenwerking tussen marine en luchtmacht en het lanceren van de drie verschillende type raketten op het doel.
Van de zes fregatten van de Van Speijkklasse, was de voormalige Van Speijk de enige die uit dienst is gesteld. Bij de andere schepen is de stoomvoortstuwing vervangen door diesels en zijn nog in dienst van de Indonesische marine.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.