De marine van Turkije heeft voor de tweede keer succesvol de drone Bayraktar TB3 laten opstijgen en landen vanaf marineschip TCG Anadolu, schrijven Turkse media. Het unmanned combat aerial vehicle (UCAV) voerde maandag twee testvluchten uit en had daarbij geen ondersteuningsmiddelen nodig voor de landing.
Een Bayraktar TB3 stijgt op vanaf het vliegdek van de Anadolu. (Beeld: Baykar)
TCG Anadolu is het grootste marineschip ooit van Turkije, maar is vergeleken met de Amerikaanse en Chinese vliegkampschepen een stuk kleiner. Het schip dat sinds april van 2023 in dienst is, is gebaseerd op het Spaanse vliegkampschip Juan Carlos I. Doordat Turkije Russische luchtverdedigingssystemen wilde aanschaffen, werd de bestelling van F-35B gevechtsvliegtuigen voor de Anadolu geannuleerd. De Anadolu is in de eerste plaats een helikoptercarrier, maar wordt dankzij de florerende Turkse drone-industrie vooral een dronecarrier.
Dat er vanaf de Anadolu nu tot twee keer toe succesvol getest is met de drone is bijzonder. Nooit eerder was er een unmanned aerial vehicle dat zelfstandig opsteeg en landde vanaf een schip met kort dek. De Bayraktar TB3, van de Turkse dronebouwer Baykar, maakte gebruik van zijn eigen remsysteem en landde op de automatische piloot.
Een Bayraktar TB3 landt op de Anadolu, gefilmd vanuit een andere Bayraktar-drone. (Beeld: Baykar)
Serie testvluchten
De eerste test vond plaats op dinsdag 19 november. Toen steeg de drone op vanaf de Anadolu met behulp van een schans met een hellingshoek van twaalf graden. Vervolgens vloog de drone 46 minuten lang in het gebied rondom de Egeïsche en Middellandse Zee op ongeveer zes kilometer hoogte.
Afgelopen maandag was er een tweede serie tests vanaf de Anadolu. Tot twee keer toe slaagde de Bayraktar TB3 erin om vanaf de carrier op te stijgen en zonder ondersteuning te landen. Dit gebeurde voor de kust van Çanakkale in het uiterste westen van Turkije, aan de Egeïsche Zee. Tijdens deze test werd bovendien de ASELFLIR-500-camera getest. Dit is een elektro-optische infraroodcamera van het Turkse bedrijf Aselsan.
Eerder werd er al op zeer veel verschillende manieren getest met de drone. In totaal heeft de Bayraktar TB3 al bijna 829 vlieguren achter de rug. De eerdere tests waren bovendien verschillend van karakter. Zo vloog de UCAV op 25 juni al op elf kilometer hoogte en was er in december 2023 een lange vlucht van 32 uur over een afstand van 5.700 kilometer. In totaal zijn er nu 59 testdagen geweest voor de Bayraktar TB3.
De drone zal uiteindelijk vooral ingezet worden voor missies op het gebied van verkenning en het verzamelen van informatie. Daarnaast is de Bayraktar TB3 in staat om raketten en andere munitie mee te dragen en te lanceren.
Auteur: Tobias Kappelle Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.