Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Zeeland onderschept 500 kilo coca´ne


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-03-2019 | Laatst aangepast: 20-03-2019


Het stationsschip in de West, Zr.Ms. Zeeland, heeft vorige week donderdag ongeveer 500 kg coca´ne onderschept in de Caribische Zee. Dat meldt de marine vanmiddag. Het is de derde keer dat de Zeeland tijdens deze Westterm een drugstransport verpest.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland in de West op archiefbeeld. (Foto: DSNS)

De drugs werd door een team van de Amerikaanse Kustwacht aan boord van een zeilschip gevonden. Het kustwachtteam vaart gedurende de counterdrugsoperaties van de Zeeland mee aan boord van het Nederlandse patrouilleschip. Eenmaal aan boord werden de balen met coca´ne direct gevonden. De contrabande werd met opvarenden van het zeilschip door de Zeeland overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.Zr.Ms. Zeeland werkt, net als andere Nederlandse stationsschepen, op gebied van drugsbestrijding samen met de Amerikaanse Joint Interagency Task Force South. Hoe de Zeeland het zeilschip op het spoor kwam is niet duidelijk. Wel is zeker, zoals nu weer blijkt, dat drugstransporten niet altijd worden gedaan door de bekende go-fasts die op hoge snelheid, maar vrij opvallend, de drugs willen vervoeren. Zeker bij de Bovenwindse Eilanden wordt voor drugstransporten minder opvallende middelen gebruikt, zoals plezierjachten.Voor de Zeeland is de recente vangst het derde succes sinds het schip zich afgelopen december als stationsschip in de West meldde. Eerder heeft het schip een drugstransport verstoord; pakketten (vermoedelijk drugs) werden over boord gegooid en zonken, toen de Zeeland naderde. In januari werd een drugsvangst van 2.000 kg gedaan. Om wat voor drugs het gaat is niet zeker, behalve dat het om harddrugs gaat.

Die vangst van 2.000 kg harddrugs was vrij bijzonder. Het was verreweg de grootste harddrugsvangst in januari door een Nederlands marineschip. Daarnaast kwam het binnen op een gedeelde tiende plaats in de drugsvangstenlijst van Nederlandse stationsschepen. 500 kg coca´ne in maart is minder speciaal, het levert een notering in de dertig op. Al met al is de Zeeland nu wel de grootste drugsbuster onder de patrouilleschepen en moet het zich alleen nog Zr.Ms. Van Speijk voor zich dulden (met 12.116 kg tegen 9.100 kg).

Dit voorjaar wordt Zr.Ms. Zeeland afgelost door Zr.Ms. Groningen. De Groningen zal twee jaar in de West blijven, wel wordt van bemanning gewisseld.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zeeland viert Kerst op zee

Record: Zr.Ms. Zeeland vangt 6.000 kg drugs