Marineschepen.nl
 
   
 

Record: Zr.Ms. Zeeland vangt 6.000 kilo drugs


Bericht geplaatst: 21-05-2015 | Laatst aangepast: 21-05-2015

Zr.Ms. Zeeland, het stationsschip in het Caribisch gebied, heeft een recordvangst gedaan van 6.000 kilo drugs. Dat maakte Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk vanochtend bekend.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland. Archieffoto. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Nederland heeft (bijna) permanent een stationsschip in het Caribisch gebied voor o.a. eventuele noodhulp en drugsbestrijding. Sinds begin dit jaar is dat het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland.6.000 kilo marihuana
Vanochtend maakte LGENMARNS Rob Verkerk via Twitter bekend dat de Zeeland 6.000 kilo drugs heeft gevangen: "Vangst 6000 kg drugs door Zeeland in Caraïben. Jammer dat ik straatwaarde niet kan toevoegen aan defensiebegroting."

De drugs werden aangetroffen tijdens een routinecontrole aan boord van de vissersboot ‘Caribbean Soul’. De Caribbean Soul was met 12 personen aan boord onderweg van Jamaica naar Guyana. De vissersboot werd ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Kustwacht. Zij stuurden Zr.Ms. Zeeland op het vaartuig af voor een inspectie. Net voor zonsopgang werd het bootje gedetecteerd door het marineschip. De helikopter en de FRISC's met het Law Enforcement Detachement van de Amerikaanse Kustwacht werden gelanceerd. Zij voerden een boarding uit op de Caribbean Soul en troffen vrijwel meteen de enorme hoeveelheid marihuana aan.

De Caribbean Soul en haar bemanning werden aangehouden en geëscorteerd naar Ponce in Puerto Rico, waar ze zijn overgedragen aan de Drugs Enforcement Agency.

Zeeland
De balen met wiet aan boord van de Caribbean Soul. (Foto: @generaalverkerk/ Koninklijke Marine)

Grootste Nederlandse drugsvangst ooit in de West
Met de vangst van 6.000 kilo drugs heeft de Zeeland wel een record in het Caribisch gebied te pakken. Het oude record stamt uit 2008 en staat op naam van Zr.Ms. Van Speijk. Toen onderschepte het 4.200 kg cocaïne in de West, met een straatwaarde van 210 miljoen euro. Dat blijft vooralsnog de grootste cocaïnevangst van de marine ooit. De grootste Nederlandse marinedrugsvangst ooit staat op naam van Hr.Ms. Schiedam, maar dat was niet in het Caribisch gebied. De mijnenjager onderschepte in 1996 20.000 kilo hasj bij de Azoren.

De drugsvangst is een mooie afsluiter voor de Zeeland. De aflosser van het patrouilleschip, Zr.Ms. Van Amstel, is al onderweg naar de West. De Zeeland keert dan terug naar Den Helder en in augustus is het schip te bezoeken tijdens Sail Amsterdam.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hollandklasse