Marineschepen.nl
 
   
 

Inzet Zr.Ms. Karel Doorman in eerste instantie maritieme grensbewaking


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-04-2020 | Laatst aangepast: 28-04-2020


Afgelopen vrijdagavond meerde Zr.Ms. Karel Doorman na een reis van elf dagen af in de haven van Philipsburg, Sint Maarten. Inmiddels is het schip weer naar zee, maar is het nu geen coronahulp waar de Doorman voor ingezet gaat worden. Het schip gaat zich de komende tijd richten op maritieme grensbewaking.

Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman vanuit een helikopter. (Foto: Defensie)

Maandag 13 april vertrok het grootste Nederlandse marineschip uit de haven van Den Helder richting het Caribisch gebied. Voor besloten was om het schip in te zetten was lang overleg gevoerd over of het schip nodig was en wat het zou gaan doen. Na het verlaten van de haven van Den Helder zei de commandant van het Joint Support Ship (JSS): "We zijn voor een heleboel taken gereedgesteld, maar onze missie is bijdragen aan de lokale autoriteiten waar mogelijk. Daar zit uiteraard de Commandant Zeemacht Caribisch gebied tussen, maar we zijn er ter ondersteuning van de lokale autoriteiten. En daar valt dan onder: luchttransport, zeetransport, maritieme grensbewaking, eventuele orde handhaving op de wal en ons medisch complex."Toen het JSS vrijdagavond Nederlandse tijd afmeerde in Sint Maarten was nog niet duidelijk wat het schip zou doen, wel stond vast dat de bemanning niet van boord mocht. Maandagavond 27 april (afgelopen nacht in Nederland) verliet het JSS na zonsondergang echter de haven van Sint Maarten. Een woordvoerder van de marine zei vanmiddag tegen Marineschepen.nl dat het schip koers heeft gezet naar de Benedenwindse Eilanden Curaçao en Aruba.Momenteel valt de Doorman onder commando van de Commandant Zeemacht Caribisch gebied (CZMCARIB) en is besloten dat het JSS voor de kustwacht zal gaan varen. In die rol gaat het ten zuiden van de Benedenwindse Eilanden patrouilleren en zich bezig houden met maritieme grensbewaking. Ook het nieuwe stationsschip Zr.Ms. Zeeland vaart voor de kustwacht.

De inzet voor de kustwacht betekent niet dat de Doorman helemaal niet is ingezet in de strijd tegen corona. Direct na aankomst in Philipsburg gingen de mariniers die met hun voertuigen de oversteek hadden gemaakt, van boord. Zij worden ingezet voor ordehandhaving op Sint Maarten.Dixmude en Argus
Zoals bekend zijn er recent meer marineschepen vanuit Europa naar de West gevaren. Ook de Franse helikoptercarrier FS Dixmude is in het gebied. Dat schip ligt nu bij Guadeloupe, ruim 200 kilometer ten zuidoosten van Sint Maarten. De Dixmude stopte ook na de oversteek op het eerder genoemde eiland, aan de Franse kant weliswaar. Daar loste het grote hoeveelheden hulpgoederen waaronder een miljoen chirurgische maskers en ontsmettingsmiddelen. De reis werd voortgezet via de eilanden Saint-Barthélémy en Guadeloupe om spullen af te leveren. Ondertussen werd een patiënt met een boordhelikopter opgepikt en afgezet bij een ziekenhuis.

Nu de Dixmude de logistieke taak voorlopig heeft volbracht, gaat het schip beginnen met de voorbereidingen op het orkaanseizoen. Zo zullen bijvoorbeeld vaartuigen bijvoorbeeld stranden verkennen en de zeebodem in kaart brengen. Ondertussen is het schip standby voor inzet in het kader van corona.

Een soortgelijk verhaal is te horen vanaf RFA Argus, het logistieke ondersteuningsschip van het Verenigd Koninkrijk. Ook dat schip is in de West. Vorige week was het bij het eiland Anguilla waar de helikopters het eiland verkenden op mogelijke landingsplaatsen om hulp te verlenen in geval van een orkaanpassage.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Interview met commandant DMAN

Zr.Ms. Karel Doorman