Marineschepen.nl
 
   
 

Zuid-Korea wil ballistische raketten aan boord marineschepen


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 15-02-2024 | Laatst aangepast: 15-02-2024


Zuid-Korea wil in de nabije toekomst ballistische raketten aan boord van meerdere oppervlakteschepen plaatsen als onderdeel van het verhogen van de strategische aanvalscapaciteit van het land. De ballistische raketten moeten de Zuid-Koreaanse marine de mogelijkheid geven om strategische doelen op land aan te vallen. Hiermee zal Zuid-Korea tot een zeer select groepje landen horen dat ballistische raketten aan boord van oppervlakteschepen plaatst.

Jeongjo de Grote
De Jeongjo de Grote in juli 2022. (Foto: Hyundai)

Ballistische Hyunmoo-raketten staan centraal in de Zuid-Koreaanse plannen om deze strategische aanvalscapaciteit op te bouwen. Deze raketten zijn in ontwikkeling en meerdere types en varianten zijn al operationeel binnen de Zuid-Koreaanse strijdmachten.Voor de marine staan de raketten van het type Hyunmoo-IV centraal. De Hyunmoo-IV werd speciaal ontwikkeld om Noord-Koreaanse ondergrondse militaire faciliteiten en commandocentra uit te schakelen. De ontwikkeling werd in 2017 bekendgemaakt, de eerste twee proeflanceringen volgden drie jaar later.

De Hyunmoo-IV heeft een bereik van 800 kilometer en kan tot twee ton aan explosieven met zich mee dragen. Het grote gewicht aan explosieven is een rechtstreeks gevolg van het opheffen van de Amerikaanse beperkingen aan de ontwikkelingen van Zuid-Koreaanse ballistische raketten onder president Donald Trump, waarbij de eerder opgelegde limiet van 500 kilogram aan explosieven werd geschrapt.

Eerder slaagde Zuid-Korea erin om ballistische raketten vanuit dieselelektrische onderzeeboten te lanceren. In september 2021 vuurde de onderzeeboot Dosan Ahn Chang-ho een ballistische raket van het type Hyunmoo-IV-4 af. De Hyonmoo-IV-4 is een aangepaste variant van de Hyunmoo-2B met een bereik van slechts 500 kilometer. Er zijn op heden nog geen plannen bekend om de Zuid-Koreaanse onderzeeboten te bewapenen met de Hyonmoo-IV-2.

Zuid-Koreaanse oppervlakteschepen zullen uitgerust worden met de Hyunmoo-IV-2 ballistische raket. Geruchten dat de Hyunmoo-IV-2 over een anti-scheepscapaciteit zou beschikken, zoals de Chinese YJ-21, worden nergens officieel bevestigd en momenteel ziet het er naar uit dat de Hyunmoo-IV-2 enkel wordt gebruikt om doelen op land aan te vallen. De Hyunmoo-IV-2 zal gelanceerd worden met dezelfde boosterraket die gebruikt wordt om de Hyunmoo-IV-4 uit onderzeeboten te vuren. Het gebruik van een booster zou naar verluidt nodig zijn om de andere lanceercellen te beschermen, eenmaal de motor van de Hyunmoo-IV-2 aanslaat die over meer kracht beschikt.

Grote lanceerinstallatie
Aangezien een ballistische raket significant groter is dan een gewone anti-scheepsraket moeten de Zuid-Koreaanse schepen over een nieuw type lanceerinstallatie beschikken. Sommige bronnen zeggen dat het KVLS-II-lanceersysteem dat door Zuid-Korea is ontwikkeld gebruikt kan worden om de Hyunmoo-IV-2 af te vuren.

De KVLS-II is significant groter dan de Amerikaanse Mk41 lanceerinstallatie, die we ook op Amerikaanse kruisers, torpedobootjagers en Westerse fregatten zien. Zo is de diameter van de Zuid-Koreaanse lanceercel 0,9 meter, in plaats van 0,63 meter van de Mk41. Elke lanceercel is eveneens 9,1 meter diep. Dat is dieper dan de 7,6 meter van de Mk41 Strike Length. Naast ballistische raketten kan de KVLS-II lanceerinstallatie ook gebruikt worden om Haesung-II supersone kruisraketten en L-SAM luchtverdedigingsraketten af te vuren. De torpedobootjagers uit de Sejong De Grote-klasse, KDDX-klasse, het Joint Strike Ship (ook bekend als het arsenaalschip) en zullen uitgerust worden met de KVLS-II lanceerinstallatie.Schepen
De Sejong de Grote-klasse torpedobootjagers is een klasse van in totaal zes schepen waarvan drie in een eerste serie vallen en de resterende drie in een tweede verbeterde serie. De drie uit de tweede serie worden uitgerust met de KVLS-II lanceercellen en Hyunmoo-IV-2.

De eerst torpedobootjager van die tweede serie, de Jeongjo De Grote werd op 28 juli 2022 te water gelaten en voert momenteel haar proefvaarten uit. Aangezien de KVLS-II lanceerinstallatie nog in ontwikkeling is zal het schip later terug naar de scheepswerf moeten om de lanceerinstallatie te installeren.

Modellen van de Jeongjo De Grote laten zien dat de KVLS-II lanceerinstallatie tussen de achterste schoorsteen en de hangar zal worden geÔnstalleerd. De Jeongjo De Grote en haar twee zusterschepen zouden volgens onbevestigde berichten in totaal 24 KVLS-II lanceercellen hebben.

De torpedobootjagers van de KDDX-klasse worden 3.000 ton lichter dan de Sejong de Grote-klasse, en hebben plaats voor slechts 16 KVLS-II lanceercellen. Deze torpedobootjagers zullen de volgende generatie van schepen zijn binnen de Zuid-Koreaanse marine en vormen onderdeel van een groter vlootprogramma, waarbij onder andere in de bouw van vliegkampschepen voor de Zuid-Koreaanse marine is voorzien. De torpedobootjagers van de KDDX-klasse zullen onder andere een geavanceerde lucht- en raketverdediging krijgen.

Een model van het Joint Strike Ship (arsenaalschip) werd recent tentoongesteld op de MADEX-2023 exhibitie te Busan. Ook het Joint Strike Ship zal meerdere ballistische raketten kunnen afvuren. Het schip beschikt over een KVLS-II lanceerinstallatie met 32 lanceercellen. Achter deze lanceercellen zou nog een bijkomende lanceerinrichting komen van 15 cellen die significant groter is dan de KVLS-II en mogelijk in staat moet zijn om 15 grotere ballistische raketten af te vuren. Het schip zou eveneens in staat zijn om de Hyunmoo-V aan boord te hebben die via een speciale installatie vanaf het achtersteven afgevuurd kan worden.

Commentaar
Ballistische raketten vormen een steeds groter aandeel in de strategische aanvalscapaciteit van de Zuid-Koreaanse strijdmacht. Dit type van raketten laat het Zuid-Koreaanse leger toe om strategische doelwitten te treffen die buiten het bereik van de normale artillerie ligt. Zuid-Korea kampt echter met bepaalde beperkingen wanneer het op het plaatsen van deze raketten. Enerzijds kunnen deze raketten afgevuurd worden vanuit vaste silo's die goed verdedigd kunnen worden tegen vijandelijke aanvallen. Deze silo's zijn echter vaste doelwitten die voor een aanvallende natie hoog op de lijst staan om te neutraliseren.

Met mobiele systemen, waarbij de ballistische raketten op voertuigen zijn gemonteerd, kan een land de locatie geheim houden zodat de raketten een eerste vijandelijke aanval overleven. Het nadeel is dat deze systemen vaak nog verharde bunkers nodig hebben.

Het plaatsen van ballistische raketten aan boord van schepen lijkt daarom voor Zuid-Korea een middenweg. Een oppervlakteschip is mobiel genoeg om aan vijandelijke detectie en aanval te kunnen ontsnappen. Indien het schip echter toch onder een aanval komt te liggen is het in staat om zichzelf te verdedigen en de overlevingskans van de ballistische raketten enigszins te garanderen, of in ieder geval meer te garanderen dan op land gebaseerde systemen kunnen.

Daarnaast dient men te beseffen dat Zuid-Korea een schiereiland is met als potentiŽle vijanden Noord-Korea en de Chinese Volksrepubliek. Hoewel de relaties met Japan momenteel goed zijn, kan er niet uitgesloten worden dat Japan ooit weer een tegenstander wordt. Gezien de ligging van de potentiŽle vijanden, bieden ballistische raketten op zee een bijkomend voordeel in de operationele inzet. Schepen zijn in staat om het bereik van de ballistische raketten te vergroten door de kust van de vijand te naderen en zo het vertrekpunt van de lancering te verleggen. Daarnaast kunnen schepen zich ook in een gebied plaatsen om een aanval vanuit een onverwachte richting op te zetten.


Frederik Auteur: Frederik Van Lokeren
Frederik schrijft als freelancer voor Marineschepen.nl sinds 2022. Hij was als logistiek officier bij de Belgische marine (2010-2017) o.a. eenheids- commandant van mijnenjager BNS Lobelia tijdens de onderhousdsperiode en Hoofd Logistieke Dienst van het M-fregat BNS Louise-Marie. Nu is Frederik manager in de Supply Chain Business Consultancy bij Moore Belgium. Verder volgt Frederik nauwgezet maritieme en amfibische ontwikkelingen op de voet, met een specifieke interesse in de Russische marine en Marine Infanterie.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Zuid-Korea wil schip volgepakt met raketten; een 'arsenaalschip'