Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse destroyer USS Zumwalt voor het eerst in Aziatische wateren


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-09-2022 | Laatst aangepast: 28-09-2022


USS Zumwalt, de eerste van de drie Zumwaltklasse torpedobootjagers, is voor het eerst in Aziatische wateren. Het futuristisch ogende schip arriveerde maandag in Japan. Mogelijk dat het schip daarna doorvaart naar wateren dichter bij China en Taiwan.


USS Zumwalt, het eerste schip van de Zumwaltklasse, afgelopen juli. (Foto: US Navy)

De Zumwaltklasse kent een stroeve start; de schepen bleken veel te duur, de geavanceerde radar werd geschrapt en de revolutionaire munitie bleek zo prijzig dat er voor is gekozen de kanons niet te gebruiken. USS Zumwalt werd in 2016 in dienst gesteld en in 2020 door de marine geaccepteerd. Sindsdien is het schip, qua waterverplaatsing drie keer groter dan het grootste Nederlandse fregat, vooral in de buurt van thuishaven San Diego geweest. Nu, voor het eerst mag het schip de oversteek wagen. En dat nadat de spanningen met China weer zijn opgelopen.Vorige week werd de Zumwalt gespot in de haven van Guam, een eiland in de Stille Oceaan, en maandag voer het schip de Amerikaanse marinehaven te Yokosuka, Japan, binnen. Dat de Zumwalt nu zo ver van huis is, is ook aanleiding voor veel Amerikaanse media, zoals CNN, om er over te schrijven. Veelal wordt gesproken over de eerste inzet van het schip. Toch heeft de Amerikaanse marine dat niet bevestigd. Het ruim vier miljard dollar kostende schip (inclusief R&D-kosten ruim zeven miljard) lijkt na zes jaar niet gereed voor inzet.Het is goed mogelijk dat het voor de Zumwalt niet blijft bij het bezoek aan de vooruitgeschoven Amerikaanse basis. Vanuit Yokosuka stomen Amerikaanse marineschepen immers regelmatig door naar de wateren in de buurt van China. Zeker nu de spanningen met China rond Taiwan oplopen, lijkt een uitstapje naar bijvoorbeeld de Oost-Chinese Zee niet onwaarschijnlijk. Maar of de Zumwalt echt indruk zal maken op China is zeer de vraag. Hoewel de Amerikaanse marine en industrie druk bezig zijn met hypersone wapens voor de Zumwalt, zijn het vooral het stealth-uiterlijk en het prijskaartje waarmee het schip zal opvallen in die wateren.

Zumwalt
Zumwalt in vlakke zee. (Foto: US Navy)

Mooiweerschip of geheimen?
Er is iets vreemds met de Zumwalt. Jarenlang, nog voor de Zumwalt ging varen, was er scepcis over de vorm van het schip; zou de Zumwalt met z'n vreemde romp wel goede vaareigenschappen hebben? Zou het in slecht weer niet gewoon omslaan? Dat leek toch wel erg onwaarschijnlijk, de nieuwe rompvorm zal uitvoerig berekend en getest zijn. De Zumwalt voer in 2015 dan ook probleemloos naar zee voor de proefvaart.

De Amerikaanse marine publiceerde foto's en filmpjes van het futuristische schip. De vraag over de vaareigenschappen bleef toch niet helemaal beantwoord. Zelfs niet volledig toen een van de bemanningsleden zei dat de Zumwalt weliswaar heel anders voer dan de Arleigh Burkeklasse destroyers, maar dat het schip zich toch uitstekend gedraagt. Tal van foto's en filmpjes van de Zumwalt werden gepubliceerd, maar op geen enkel beeld was een serieuze golf te zien.

In 2020 leek de laatste twijfel te worden weggenomen: de Zumwalt ging richting Alaska voor de slechtweer-proefvaart. De berichten waren positief: de destroyer sloeg zich zonder problemen door sea state zes, met golven van zes meter hoog. Ook DefenseNews, dat eerder twijfels uitte, was om en alle vragen waren beantwoord. Deelde de Amerikaanse marine beelden van de Zumwalt in slecht weer? Nee. Weer was de zee als een spiegel. Er was ťťn foto met een golf, maar dat was een nietszeggend beeld vanaf de brug van de Zumwalt.

Nu staat de Zumwalt weer in de schijnwerpers. Het schip is de oceaan overgestoken, in de fotobank van de Amerikaanse marine prijken weer nieuwe Zumwalt-foto's. Allemaal in een vlakke zee. Zonder uitzondering. Waarom publiceert de Amerikaanse marine al zeven jaar alleen beelden van de Zumwalt in golfloos water? Zijn de vaareigenschappen zo goed, dat het China niet op ideeŽn wil brengen of wil men liever juist slechte vaareigenschappen verborgen houden? Het is wachten tot een (bevriend) buitenlands marineschip met de Zumwalt optrekt in iets minder goed weer, dan zal ook het laatste beetje twijfel worden weggenomen.
Chinese en Russische schepen brengen tegenbezoek
Terwijl de Zumwalt dus in AziŽ is, zijn Chinese en Russische schepen in de Amerikaanse Exclusieve Economische Zone gespot. Interessant is dat het schip dat in vergelijkingen vaak tegenover de Zumwalt wordt gezet, de Type 055 kruiser Renhai, deel uitmaakte van het Russisch-Chinese vlootverband dat in de Beringzee voer. Een Amerikaanse kustwachtcutter zag de schepen 140 kilometer ten noorden van het Amerikaanse eiland Kiska (dat zelf ongeveer 1600 km ten westen van Alaska ligt).

De Renhaiklasse moet gaan bestaan uit zestien schepen. Deze zijn weliswaar iets kleiner dan de Zumwalt, maar toch 180 meter lang en hebben met 112 verticale lanceercellen 32 cellen meer dan de Amerikaan. Belangrijker voor nu is dat van de Renhaiklasse, waarvan de eerste in 2020 in dienst werd gesteld, inmiddels zes schepen inzetbaar zijn. Behalve de Renhai waren er nog twee Chinese marineschepen en vier Russische in de wateren nabij Kiska.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Zumwaltklasse