Marineschepen.nl
 
   
 

Video van Australische destroyers in aanbouw


Bericht geplaatst: 18-02-2015
Laatst aangepast: 18-02-2015


De bouwers van de nieuwe Australische destroyers hebben een video gepubliceerd met een terugblik op 2014. In het filmpje is voor het eerst het binnenste van de Hobartklasse torpedobootjagers te zien. Het grootste defensieproject op Australische bodem ooit zit in zwaar weer. De bouw is vertraagd en de kosten zijn al 688 miljoen (US) dollar boven budget gestegen.

Hobart
Unieke rondleiding door de toekomstige HMAS Hobart. (Bron: still YouTube)

De drie Air Warfare Destroyers (AWD) van de Hobartklasse moeten in de toekomst zorgen voor de luchtverdediging van Australische vlootverbanden. Samen met de twee nieuwe helikoptercarriers van de Canberraklasse en de twaalf nieuwe onderzeeboten, vormen de Hobarts een gigantisch nieuwbouwproject.De 147 meter lange schepen van de Hobartklasse worden gebouwd door een consortium van bedrijven met de naam AWD Alliance. De destroyers worden in AustraliŽ in elkaar gezet, maar modules zijn in ook in Spanje en Groot-BrittanniŽ gebouwd.

AWD Alliance heeft nu een terugblik geplaatst over 2014, met unieke beelden van buiten en binnen. Het is niet bekend van wanneer de beelden zijn, maar het is duidelijk dat er nog werk is. Iedereen die de Karel Doorman voor de doop (8 maart 2014) heeft gezien, weet dat dit echter snel kan gaan als er genoeg deskundige mensen aan het werk zijn.

Toch ziet het er niet naar uit dat de Hobart in korte tijd af is.


De video van AWD Alliance. Erg veel bekijks hebben de nieuwe schepen nog niet gehad; de video was vanmiddag slechts 34 keer bekeken.

"Diepe, diepe problemen"
Behalve interessante beelden, wordt ook hier en daar gerefeerd aan het moeilijke jaar dat het project achter de rug heeft. In augustus 2014 zei minister van Defensie David Johnston nog in de Australische media dat het AWD project in "diepe, diepe problemen" zat. Het programma was in juni al opgenomen in de lijst van Projects of Concern, van de Australische overheid.

De problemen met de bouw van de destroyers zijn niet nieuw. BAE Systems Australia een aantal van de 31 blokken bouwen, maar het centrale blok niet te passen op andere delen. In 2011 werd daarom voor 410.000 manuren werk aan de Spaanse scheepswerf Navantia gegund, zodat het project niet verder in de problemen zou geraken. De schade was echter geleden: de bouw liep twee jaar vertraging op. In 2014 was het project al met bijna 700 US dollar boven budget.

AustraliŽ zocht naar een oplossing om het programma te redden. Dat liet even op zich wachten, naar verluidt omdat de vele bedrijven die bij het project betrokken waren het onderling niet met elkaar konden vinden. Met de hulp van experts van BAE Systems, Navantia SA en Raytheon Australia, hoopt men nu het nieuwbouw programma vlot te trekken.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hobartklasse

Kiellegging Brisbane