Marineschepen.nl
 
   
 

Grote oefening Russische Noordelijke Vloot


Bericht geplaatst: 16-03-2015
Laatst aangepast: 16-03-2015


De Russische Noordelijke Vloot is vandaag begonnen aan een grootschalige oefening. Vanochtend werd bekend dat de Russische president Poetin opdracht heeft gegeven voor deze onverwachte exercitie. De oefening zal vijf dagen duren en tienduizenden militairen doen mee.

Kirov
Een kruiser van de Kirovklasse op archiefbeeld. (Foto: Amerikaanse marine)

De minister van Defensie, Sergei Sjoigoe, maakte vanochtend tegenover het Russische staatspersbureau RIA bekend dat president Poetin opdracht heeft gegeven voor een plotselinge test van de Noordelijke Vloot. Bij de oefeningen zijn 38.000 militairen, 41 marineschepen, 15 onderzeeboten en 110 vliegtuigen betrokken.De Noordelijke Vloot is verantwoordelijk voor de verdediging van noordwest Rusland en heeft Severomorsk als thuishaven. De nucleaire kruiser Pjotr Velikiy (Kirovklasse) voert de vloot aan. Die vloot bestaat uit een behoorlijk aantal grote eenheden, zoals het (enige) Russische vliegkampschip Admiral Kuznetsov en nucleaire onderzeeboten van de Boreiklasse en Akulaklasse.

Sinds het aantreden van Sjoigoe als minister van Defensie houdt Rusland vaker onaangekondigde oefeningen. Dit keer zou er echter een verband zijn met de grootste Noorse oefening in bijna 50 jaar bij Finnmark genaamd Joint Viking. In de meest noordelijke provincie van Noorwegen, grenzend aan Rusland, oefent op dit moment de Noorse krijgsmacht in arctische omstandigheden. Aan Joint Viking doen 5.000 Noorse militairen, 400 voertuigen, het fregat Thor Heyerdahl (Fridtjof Nansenklasse) en onderzeeboten mee. Of die oefening met Rusland te maken heeft is niet gezegd, wel is duidelijk dat Noorwegen -net als bijvoorbeeld Denemarken- sinds enige tijd de blik op het noorden richt vanwege de grondstoffen aldaar.

Andere oefeningen die wat stof op deden waaien zijn de NAVO-oefening van het permanente eskader SNMG2 in de Zwarte Zee en de grootschalige oefening van Venezuela in eigen land en in de Caribische Zee. Beide oefeningen begonnen vorige week.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Boreiklasse