Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw Indiaas vliegdekschip bijna thuis


Bericht geplaatst: 03-01-2014

Gisteren bereikte het nieuwste Indiase vliegkampschip INS Vikramaditya de Arabische Zee, waar het werd verwelkomd door 10 Indiase marineschepen van de Westelijke Vloot. De Vikramaditya werd in 2004 door India van Rusland gekocht. Negen jaar werd aan de oude Russische carrier gewerkt, waarna het in november 2013 kon worden opgenomen in Indiase dienst en koers werd gezet naar de nieuwe thuishaven.

Vikramaditya
HMS Monmouth escorteert INS Vikramaditya bij de passage van het Kanaal half december. (Foto: Royal Navy)

Het nieuwe vliegkampschip INS Vikramaditya is een belangrijke stap voor de steeds verder uitbreidende Indiase marine. Hoewel de carrier een tweedehands schip is van de voormalige Sovjet-Unie, is het volledig verbouwd en gemoderniseerd. Van de 2000 ruimten aan boord zijn er 1750 volledig vernieuwd. Ook is het vliegdek grondig aangepakt om het een pure carrier te maken, het was eerst een opmerkelijke mix van zware kruiser en vliegdekschip.De verbouwing kende echter veel tegenslagen. Het schip werd daardoor niet in 2008 maar pas in 2013 overgedragen aan de Indiase marine. Ook de kosten waren vele malen hoger. De Indiase marine kijkt dan ook halsreikend uit naar de langverwachte komst van de nieuwe trots die in november 2013 vertrok vanuit Severodvinsk.

Lange reis
Via de Witte Zee voer de 284 meter lange Vikramaditya richting Moermansk waar het bevoorraad werd. Samen met het Indiase bevoorradingsschip INS Deepak en fregat INS Trikhand kwam het begin december in een vliegende storm terecht, in de Barentszzee. In de Noordzee passeerden de schepen half december Zr.Ms. Snellius en later Zr.Ms. Amsterdam. Daarna zakte het vlootverband verder af naar het zuiden waar het bezoek kreeg van de Britse Type 23 HMS Monmouth.

Na een pauze bij Lissabon, waar alleen de Deepak binnenliep voor bevoorrading, passeerde het verband de Straat van Gibraltar op 20 december. De Indiase destroyer INS Delhi voegde het toen bij de drie en op 27 december passeerden de vier schepen het Suezkanaal.

Als straks de nieuwe carrier de thuisbasis Karwar bereikt, aan de Indiase westkust, zal het nog niet direct inzetbaar zijn. Zo'n 170 Russen zijn aan boord die het Indiase marinepersoneel bekend moeten maken met de aanwinst, en voor het nodige garantieonderhoud moeten zorgdragen. In 2017 zal de Vikramaditya operationeel zijn.Ook de Adelaide is onderweg
Behalve de Vikramaditya is nog een ander nieuw vliegdekschip onderweg naar een nieuw thuis. De romp van de Australische helikoptercarrier Adelaide is in december vanuit Spanje vertrokken op een heavy lift schip richting AustraliŽ.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Vikramaditya
Nieuwe carrier doorstaat tests