Marineschepen.nl
 
 
 

Zr.Ms. Johan de Witt en HMS Bulwark voor jubileum in Rotterdam

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 08-05-2013

De twee Landing Platform Docks Zr.Ms. Johan de Witt en HMS Bulwark liggen aan de Wilhelminapier in Rotterdam in verband met het 40-jarig jubileum van de UK/ NL Amphibious Force. Dit is de naam voor de verregaande integratie op amfibisch vlak van de Nederlandse en Britse marine, en dan vooral bij de mariniers. Minister van Defensie Hennis ondertekende vandaag een intentieverklaring voor nog stevigere band.

Zr.Ms. Johan de Witt is op Hemelvaartdag -donderdag 9 mei- open voor publiek van 0900 uur tot en met 1600 uur.


HMS Bulwark en Zr.Ms. Johan de Witt
HMS Bulwark en Zr.Ms. Johan de Witt aan de Wilhelminapier in Rotterdam. Het Britse vlaggenschip is 176 meter lang, de Johan de Witt 35 centimeter langer. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

UK/ NL AF
De UK/ NL AF begon iets meer dan 40 jaar geleden met een overleg tussen de toenmalige commandant van het Korps Mariniers GENMAJMARNS A.C. Lamers en zijn Britse counterpart over een mogelijke samenwerking. Deze samenwerking bleek heel goed mogelijk te zijn en samen gingen zowel de Nederlandse als de Britse mariniers aan de slag "op de flanken van het NAVO-gebied" zoals dat in Koude Oorlog-termen heette.

Sindsdien zijn de Nederlanders en de Britten alleen maar dichter tot elkaar gekomen. Eerst droomde het Korps jarenlang van een eigen Amfibisch Transportschip en maakte het gebruik van de Britse HMS Fearless en HMS Interprid, maar kon het wel de personeelstekorten die er bij de Britten was invullen. Nu heeft de Nederlandse marine minstens even uitgebreide amfibische capaciteit met Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. Johan de Witt en straks de Karel Doorman, terwijl de amfibische capaciteit van onze westerburen enorm is geslonken.De samenwerking is echter zo intensief dat je wel kunt spreken van volledige integratie met de Britse marine op amfibisch vlak. Stafofficer Amphibious Operations NLMARFOR MAJMARNS Theo Mestrini: "De Nederlandse bestuurders van landingsvaartuigen volgen hun opleidingen in Engeland, Nederlandse infanterie-eenheden van de mariniers worden vaak toegevoegd aan Britse eenheden. Het Korps Mariniers gebruikt hetzelfde materieel als de Royal Marines: dezelfde rupsvoertuigen en terreinwagens (Landrovers ipv bijv de Mercedes die de landmacht gebruikt), dezelfde landingsvaartuigen, communicatiemiddelen en winteruitrusting, etc. Natuurlijk zijn ook de procedures en drills gelijk aan die bij de Britse mariniers en is de communicatie volledig in het Engels, ook als er geen Britten meedoen."

Mariniers
Britse en Nederlandse mariniers aan boord van HMS Bulwark. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Verdere samenwerking
UK/NL AF is uniek. Nergens in de wereld wordt al zo lang zo intensief samengewerkt op dit vlak tussen twee landen. Intensiever dan nu kan de UK/ NL AF nauwelijks worden, toch is dat het doel van Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de Britse ‘Minister for International Security Strategy’ Dr Andrew William Murrison. Door het tekenen van de intentieverklaring kunnen beide marinierskorpsen nog meer samen worden ingezet en worden onderlinge doctrines en materieelbehoeften nog beter op elkaar afgestemd.

Mariniers
Aan de achterzijde van de Johan de Witt bevindt het dok. Hier kunnen landingsvaartuigen kunnen in en uit varen. Dezelfde landingsvaartuigen kunnen ook op de Britse schepen terecht. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Tien jaar geleden werd ook door de Britse en Nederlandse marine in Rotterdam stilgestaan bij de UK/NL AF. De toenmalige Britse Bevelhebber der Zeestrijdkrachten Sir Alan West zei toen dat de samenwerking "niet te overschatten" is.Open voor publiek
Op materieelsvlak zit het in Rotterdam op dit moment wel goed. Helaas is HMS Bulwark niet geopend voor publiek, maar Zr.Ms. Johan de Witt zal dat morgen, donderdag 9 mei, wel zijn. Dan zijn de verschillende landingsvaartuigen en voertuigen te zien van het Korps Mariniers, die ook aan boord van de Bulwark kunnen.

Vandaag werd aan de Nederlandse pers ook het Britse materieel getoond, inclusief verschillende demonstraties op de Maas. De (Nederlandse) demonstratie in de ochtend stond in het kader van piraterijbestrijding. De Johan de Witt zal in juli dit jaar namelijk naar Somalië vertrekken in het kader van Operatie Atalanta, waar het behalve piraterij gaat bestrijden ook contacten gaat leggen met belangrijke lokale organisaties en functionarissen die daar kunnen bijdragen aan stabiliteit.

Zr.Ms. Johan de Witt zal morgen aan de Parkkade liggen.

Mariniers
Mariniers enteren tijdens de demo een gekaapt schip. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

media
Veel pers, gehuld in Britse retro-reddingsvesten, onder begeleiding van MAJMARNS De Vreng. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Zr.Ms. Johan de Witt
HMS Bulwark
UK/NL AF