In Soerabaja, Indonesië, is de kiel gelegd van het eerste SIGMA fregat voor de Indonesische marine. Het fregat is de eerste van een klasse bestaande uit twee schepen. Net als de vier korvetten van de Diponegoroklasse, zijn ook deze fregatten ontworpen in Vlissingen bij Damen. Daar wordt nu een aantal modules gebouwd, maar het geheel wordt in Indonesië samengevoegd.
Indonesië is al enige tijd bezig met uitbreiding en modernisering van de marine.
Een model van het SIGMA fregat voor Indonesië. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Vorige week werd op de scheepswerf PT PAL (Persero) de kiel gelegd van het eerste SIGMA 10514 PKR fregat. Het snijden van de eerste stukken staal had al in januari plaats, waarna de constructie van vier modules in Soerabaja en twee modules in Vlissingen kon aanvangen. Onder leiding van de Vlissingse scheepswerf Damen worden de zes modules samengevoegd.
De voorbereidingen voor het tweede fregat zijn inmiddels ook begonnen. Over ongeveer 3 maanden zal de bouw starten. Het eerste schip moet in 2017 in dienst worden gesteld, het tweede fregat zal niet lang daarna volgen.
Meer informatie over de nieuwe schepen vindt u op de pagina over de Indonesische SIGMA fregatten op Marineschepen.nl.
Uitbreiding
De Indonesische marine, ofwel Tentara Nasional Indonesia Angkatan Laut (TNI-Al) wordt uitgebreid en gemoderniseerd. Bestond de zeemacht van het eilandenrijk in de jaren '80 nog uit 30.000 militairen, nu zijn dat er zo'n 75.000. De meer dan 100 schepen van de TNI-AL zijn vooral bedoeld voor de ruim 17.000 eilanden die Indonesië rijk is; een groot deel is vrij klein en de wapensystemen zijn beperkt. Met een aantal moderne marineschepen, zoals de LPD's is het vermogen om verder weg in een complexer oorlogsscenario te opereren steeds beter mogelijk. Ook de nieuwe fregatten dragen daar aan bij.
Daarnaast wordt op dit moment de Indonesische onderzeedienst gemoderniseerd. Drie nieuwe onderzeeboten zijn in aanbouw.
De Indonesische marine heeft al sinds de jaren '70 Nederlandse marineschepen in dienst. Toen waren dat drie fregatten van de Fatahillahklasse, gebouwd door Wilton Fijenoord te Schiedam. In de jaren '80 nam de TNI-AL zes fregatten van de Van Speijkklasse over, waar ze sindsdien bekend staan als Ahmad Yaniklasse. Deze schepen zijn nog steeds in dienst. Het zijn weliswaar geen stoomschepen meer, maar hebben een dieselvoortstuwing en zijn voorzien van o.a. Franse en Russische raketten.