Marineschepen.nl
 
   
 

Liveblog noodhulp orkaan Irma - pagina 1


Orkaan Irma zal woensdagmiddag (NL tijd) over o.a. Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius trekken. De orkaan is inmiddels toegenomen tot categorie vijf, de zwaarste categorie, waardoor aanzienlijke schade wordt verwacht. Daarom zijn eenheden van marine en landmacht inmiddels op de eilanden aanwezig en zullen na passage twee marineschepen hulp bieden. In dit liveblog updates over de ondersteuning.

Dit is pagina 1. Het liveblog gaat hier verder!
06:55 uur | woensdag 6 september 2017
Liveblog gaat verder op nieuwe pagina
En wel hier.

06:45 uur | woensdag 6 september 2017
Het is niet per se gezellig in de schuilkelders
Kelly Fox, een Amerikaanse toerist is met haar vriendin naar een schuilkelder gevlucht. Daar maken ze geen vrienden.06:39 uur | woensdag 6 september 2017
Hoe Sint Maarten zich voorbereidde
Een interview van RTL Nieuws middels videobellen over de aanstormende orkaan. Voor de bewoners van Sint Maarten was de passage van de vorige grote orkaan in 1995 niets minder dan een oorlogstrauma.06:35 uur | woensdag 6 september 2017
Beelden vlak voor vertrek van Zr.Ms. Pelikaan
De commandant van Zr.Ms. Pelikaan, LTZ1 Menno van der Eerden, twitterde vanaf zee een filmpje van het laden voor vertrek.02:20 uur | woensdag 6 september 2017
Irma eerst over Barbuda, dan Sint Maarten en Anguila
Volgens Windy.com zal Irma rond 09:30 uur Nederlandse tijd (03:30 uur lokale tijd) over Barbuda trekken en vervolgens rond 15:30 uur (09:30 uur LT) over Sint Maarten en Anguila. Irma gaat niet over Saba en Sint Eustatius heen, zij zullen rond 14:00 uur (08:00 uur LT) de meeste wind ervaren (windsnelheden van ongeveer 120 km/ uur).

01:59 uur | woensdag 6 september 2017
Britse marine met amfibisch transportschip ter plaatse
Behalve de Amerikaanse marine, is ook de Royal Fleet Auxiliary in de regio met een groot schip. RFA Mounts Bay is met een Wildcat helikopter in de West. Het schip is er sinds juli en zal er voor een periode van drie jaar zijn. Taken: drugsbestrijding en het leveren van noodhulp na natuurrampen. Overigens kon de Mounts Bay die laatste taak niet overal vervullen. Toen onlangs de Britse Maagdeneilanden werden getroffen door een vloedgolf, werd hulp van het schip geweigerd.

01:51 uur | woensdag 6 september 2017
Sint Maarten richting schuilplaatsen
De eerste mensen gingen op Sint Maarten een paar uur geleden al richting de schuilplaatsen.

00:06 uur | woensdag 6 september 2017
Amerikaanse kustwacht en marine nemen posities in
De US Coast Guard gaat zeven patrouilleschepen herpositioneren van Puerto Rico tot Curacao. De Amerikaanse kustwacht hoopt daarmee snel hulp te kunnen verlenen in het Caribisch gebied. Ook de US Navy bereidt zich voor op hulpverlening. De amphibious assault ship USS Kearsarge (Waspklasse) en amfibisch transportschip USS Oak Hill (Harpers Ferryklasse) waren op 31 augustus al vertrokken om hulp te verlenen aan Texas na orkaan Harvey. Maar met het oog op Irma worden de schepen nog even op zee gehouden voor eventuele inzet in het Caribisch gebied. Ook de amphibious assault ship USS Iwo Jima (Waspklasse) en het amfibisch transportschip USS New York (San Antonioklasse) zijn op zee. De Iwo Jima en New York hebben hun thuisbasis in Florida verlaten om goederen op te halen in het veel veiligere noorden. Net als de twee andere Amerikaanse marineschepen zullen ze daarna een eventuele opdracht afwachten.

USS Kearsarge
USS Kearsarge onderweg naar Texas in verband met Harvey. Voor Europese begrippen is dit overigens een vliegkampschip. (Foto: US Navy)

23:54 uur | dinsdag 5 september 2017
Maximaal 45 cm regen
De extreme windsnelheden vormen een punt van zorg, maar de gigantische hoeveelheden regen zullen ook voor grote schade zorgen. Volgens The Weather Channel kan in het orkaangebied wel 18 inches neerslag vallen, ofwel ruim 45 cm regen.

Pelikaan

23:40 uur | dinsdag 5 september 2017
Voertuigen op de Pelikaan
De Pelikaan is nu ruim een half uur onderweg, maar CZMCARIB generaal De Vin twitterde foto's van het beladen van het schip.

Pelikaan
Een bulldozer wordt geladen op de Pelikaan.

Pelikaan
Ook een terreinwagen gaat aan boord middels de sterke arm van de Pelikaan. Op de kade staan nog een aantal pallets met het bekende Belgische bronwater.

23:30 uur | dinsdag 5 september 2017
YouTube Live: St. Barthelemy
De haven van St. Barthelemy, een eiland pal naast Sint Maarten, is live te volgen via YouTube. En daar waait het al behoorlijk.23:20 uur | dinsdag 5 september 2017
Marinebasis Guantanamo Bay bereidt zich voor op Irma
De 5.000 personeelsleden en hun familie op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay te Cuba bereiden zich eveneens voor op de orkaan. Van evacuaties is nog geen sprake, maar iedereen heeft wel opdracht gekregen om te schuilen en de basis voor te bereiden op Irma. Guantanamo Bay is vooral bekend in verband met de 41 van terrorisme verdachte gevangenen.

23:02 uur | dinsdag 5 september 2017
Zr.Ms. Pelikaan is onderweg
Ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan is iets voor vijf uur 's middags lokale tijd en iets voor elf 's avonds Nederlandse tijd vertrokken vanuit Willemstad.

Pelikaan
Zr.Ms. Pelikaan vlak voor de Koningin Julianabrug van Willemstad, Curacao.

22:49 uur | dinsdag 5 september 2017
Schuilplaatsen op Sint Maarten zijn geen schuilkelders
Zelfs in Florida bereidt men zich voor op een verblijf in schuilplaatsen, shelters. Dat zegt wel wat volgens doorgewinterde inwoners van de Amerikaanse staat. Ook op Sint Maarten manen de autoriteiten de inwoners naar shelters te gaan. Het eiland heeft er elf. Wie denkt dat het ondergrondse atoomkelders zijn, heeft het mis. Het zijn gewoon grote stevige gebouwen, zoals de New Testament Baptist kerk in Philipsburg of een wijkgebouw in Dutch Quarter. Het is vast beter dan op eilanden zoals Haïti, dat de afgelopen jaren veel schade heeft geleden.Schuilplaats
Schuilplaats
Twee schuilplaatsen: boven de kerk in Philipsburg en onder het wijkgebouw.22:29 uur | dinsdag 5 september 2017
Irma laat de aarde trillen in Guadeloupe
Orkaan Irma is zo krachtig dat seismologen op het eiland Guadeloupe trillingen waarnemen. Ondertussen nadert Irma het oostelijk gelegen Caribische eiland dat de eerste klappen zal opvangen.22:12 uur | dinsdag 5 september 2017
Eerste taak Zr.Ms. Zeeland bij aankomst: beeldopbouw
De eerste taak van Zr.Ms. Zeeland bij aankomst zal zijn het in kaart brengen van de schade, dat meldde het Hoofd Bureau Operaties van Commandant Zeemacht Caribisch Gebied zojuist aan Marineschepen.nl. De beeldopbouw gebeurt middels de NH-90 boordhelikopter en de FRISC's (snelle rubberboten).
Momenteel wordt Zr.Ms. Pelikaan nog beladen. Het ondersteuningsschip wordt voorzien van voertuigen om eenheden over de eilanden te transporteren. Ook hebben zij hulpmiddelen bij zich om wegen vrij te maken. Daarnaast nemen zij middelen mee om te helpen bij het handhaven van de openbare orde.
Inmiddels zijn zo'n 100 militairen ter plaatse. Zij worden lokaal aangestuurd vanuit drie commandoposten, op ieder eiland één. Deze commandoposten zijn orkaanproof. Tijdens en voorafgaand aan de passage zullen de mariniers, vlootpersoneel en landmachtmilitairen de schuilkelders bemannen. Daar assisteren ze de politie bij o.a. het wijzen op de lokatie van de schuilkelders en het begeleiden en het handhaven van de orde.21:31 uur | dinsdag 5 september 2017
Orkaan Luis in 1995: "Een harde knal, de voordeur verdween en de meubels vlogen door de achterdeur naar buiten"
Orkaan Irma is niet de eerste orkaan die Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius treft. In 1995 was het Luis die een spoor van vernieling achterliet. Defensiejournalist Riekelt Pasterkamp arriveerde een paar dagen na de orkaan op Sint Maarten en schreef er dit artikel over. In 1995 leek het wel oorlog. huizen verdwenen in een zucht, 25 procent van de hoofdstad was onbewoonbaar, scholen, kerken en radiostations werden geheel of gedeeltelijk vernield en het ziekenhuis liep zware schade op.
Net als morgen gold toen na de orkaan een avondklok, maar men trok zich er niets van aan. Er werd geplunderd en winkeliers deelden hun spullen maar uit om hun panden te redden. Door de orkaan verloren vier mensen het leven.

21:19 uur | dinsdag 5 september 2017
Het Rode Kruis roept eilandbewoners op om kaarten in te tekenen
21:10 uur | dinsdag 5 september 2017
Wat is het verschil tussen een categorie 1 en 4 orkaan?
The Weather Channel maakte een indrukwekkend filmpje waarin de verschillen in orkaankracht goed zijn te zien.20:56 uur | dinsdag 5 september 2017
Zr.Ms. Zeeland is morgen rond 2000u bij de eilanden
Het stationsschip Zeeland heeft een helikopter en twee 'rubberboten' (vermoedelijk FRISC's) bij zich en arriveert morgenavond rond 20:00 uur lokale tijd bij de drie eilanden. De Pelikaan vertrekt later en zal donderdagmiddag arriveren.

20:51 uur | dinsdag 5 september 2017
Brigadegeneraal der mariniers De Vin: "We houden rekening met heel veel ellende en schade"
Commandant Zeemacht Caribisch Gebied Peter Jan de Vin houdt rekening met heel veel ellende en heel veel schade. Dat zei hij in een radio-interview met het Caribisch Netwerk. De Vin zei bovendien dat in totaal 300 militairen naar de bovenwindse eilanden worden gestuurd.
Beluister hier het interview.

20:47 uur | dinsdag 5 september 2017
Nu windkracht 6 op Sint Maarten
De website Windy.com biedt een goed beeld van de huidige situatie en de aanstormende orkaan. Het laat ook zien wat de huidige windsnelheden zijn op de eilanden. Zo zijn de windsnelheden nu op Sint Maarten 17 knopen, met windstoten van ongeveer 23 knopen, ofwel windkracht 6. Morgenmiddag zullen de windstoten volgens Windy.com toenemen tot 125 knopen.

Windy.tv
Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zijn omcirkeld. (Bron: Windy.com)

20:05 uur | dinsdag 5 september 2017
Irma zwaarste Atlantische orkaan ooit gemeten
Volgens de het Amerikaanse National Hurricane Center is Irma de zwaarste orkaan buiten de Mexicaanse Golf en het Caribisch gebied ooit gemeten. Er zijn windsnelheden gemeten van 290 km per uur.

19:57 uur | dinsdag 5 september 2017
Golven van ruim 15 meter
Het ziet er naar uit dat de Zeeland en de Pelikaan het orkaangebied vanuit het zuiden veilig kunnen naderen. Vanuit het noorden is dat een heel ander verhaal. Zo zouden er op 300 mijl ten noorden van Irma nog golfhoogtes worden gemeten van 3,7 meter, rond het oog van de orkaan kunnen de golven opgestuwd worden tot 15 meter.


19:41 uur | dinsdag 5 september 2017
Zr.Ms. Zeeland vertrokken, Zr.Ms. Pelikaan nog in Willemstad
Stationsschip Zr.Ms. Zeeland is beladen met hulpgoederenen vanaf Aruba vertrokken naar de bovenwindse eilanden. Zr.Ms. Pelikaan is vanmiddag (NL tijd) aangekomen op Curacao en is nog in Willemstad. Daar worden technische controles uitgevoerd, en het schip beladen met voertuigen en goederen.19:35 uur | dinsdag 5 september 2017
Start liveblogMarineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Pelikaan