Marineschepen.nl
 
   
 

Weer nieuw beeld toekomstig bevoorradingsschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-09-2018 | Laatst aangepast: 27-09-2018


Vanmiddag deelde CZSK vice-admiraal Rob Kramer via Twitter het nieuwste concept van het toekomstige bevoorradingsschip van de marine. De schets bevat enkele opvallende elementen, maar veel is nog onzeker. Ook de naam is nog niet bekend.

CSS
Laatste ontwerp Combat Support Ship. (Bron: VADM Kramer)

"Tijdens mijn bezoek aan de Defensie Materieel Organisatie (DMO) kreeg ik laatste ontwerp van onze nieuwe tanker in beeld, wordt super mooi, effectief en zo groen mogelijk schip. Nu de naam nog, blijf gissen, raden jullie toch nooit!" schreef Kramer op Twitter. De naam was gisteren nog onderwerp van discussie door een artikel van Trouw en later GeenStijl.Maar eerst het ontwerp. Het is niet de eerste keer dat er een ontwerp wordt gedeeld. Eerder was al bekend dat het schip een soort mix zou worden van de Karel Doorman en een bevoorradingsschip dat Damen voor Noorwegen had ontworpen. In grote lijnen lijken de ontwerpen sterk op elkaar, maar er zijn wel steeds verschillen. De grootste zichtbare verschillen hebben betrekking op de opbouw, kranen, mast, de wapensystemen en de radar.In het ontwerp dat Kramer vanmiddag deelde is de NS100-radar van Thales te zien, plus een Marlin 30mm kanon op de boeg. Daarnaast lijkt achterop de opbouw een Goalkeeper te staan.

Hoe het ontwerp er uiteindelijk uit komt te zien is nog even afwachten. Pas volgend voorjaar wordt het contract getekend. Ondertussen is het ontwerpproces wel mooi te volgen, al is onduidelijk welk ontwerp er eerst was. Volgens de geruchtenmachine op internet zou de NS100-radar en het kanon op een gegeven moment zijn wegbezuinigd uit het ontwerp. Dat zou dus te zien zijn op een van de onderstaande ontwerpen. Het laatste ontwerp van Kramer heeft in ieder geval wel de voornoemde systemen.

CSS
Het CSS in het Marineblad van augustus, met Marlin en NS100-radar. (Bron: Marineblad augustus 2018)

Johan de Witt
Een CSS-ontwerp dat begin augustus op Twitter verscheen, zonder NS100-radar, kanon en grote kraan. (Bron: @ziekenpa)

CSS
Een ander ontwerp van het CSS begin augustus, met radar en kraan. De Marlin heeft hier plaats gemaakt voor een groter kanon. (Bron: @ziekenpa)

CSS
Meest recente ontwerp van het Combat Support Ship van september 2018. Hier is de Marlin weer terug. (Bron: VADM Kramer)

In Trouw verscheen gisteren weer een andere versie van het ontwerp. Dat is echter een oudere variant. Wel zoekt de marine volgens de krant een naam voor het nieuwe schip. Die naam wordt waarschijnlijk eind van het jaar bekend gemaakt. In tegenstelling tot wat Trouw doet vermoeden is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe bevoorrader de naam van een zeeheld zal krijgen, ook is de marine dus niet op zoek naar een naam voor dit schip. GeenStijl maakte er vervolgens van dat de marine ten einde raad maar aan het volk om een 'onomstreden zeeheld' vraagt. Dat gaat niet gebeuren.

In 2022 moet het nieuwe schip in dienst worden gesteld.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe bevoorrader