Marineschepen.nl
 
   
 

Podcast 3: Nieuwe en oude mijnenbestrijdings- vaartuigen, met Bob Roetering


Als het aan KTZ b.d. Bob Roetering ligt zijn de nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsschepen een voorbeeld voor andere marineschepen in de toekomst: met veel onbemande middelen die je op je missie kunt aanpassen. Roetering geeft zijn mening over het huidige project, maar blikt ook terug op zijn tijd als chef-staf en commandant Mijnendienst toen mijnenjagers van de Alkmaarklasse in 1987 naar de Perzische Golf werden gestuurd waar de oorlog tussen Iran en Irak woedde.

Podcast
KTZ Bob Roetering was in 1988 chef-staf van de Mijnendienst en wijst hier op de kaart de Straat van Hormuz aan waar de Alkmaarklasse mijnenjagers Hr.Ms. Urk, Hr.Ms. Maassluis en Hr.Ms. Hellevoetsluis opereerden. (Foto: Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf/ Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.

Beluister hieronder de derde aflevering



Nederland had besloten wel mijnenjagers te sturen, maar geen fregatten ter bescherming, terwijl koopvaardijschepen en een Amerikaans fregat waren aangevallen met Exocet-raketten. Roetering vertelt dat hij naar Londen moest om daar de bescherming door Britse fregatten te bespreken. Toen in 1991 weer mijnenjagers naar de Golf moesten om, tijdens de Golfoorlog, mijnen te ruimen voor de kust van Koeweit, had Roetering een gesprek met minister van Defensie Relus ter Beek. In de podcast vertelt hij hoe Ter Beek geschokt kennisnam van de realiteit, maar de schepen waren al onderweg.



Afgelopen maandag werd in Polen het eerste staal van de toekomstige mijnenbestrijdingsvaartuigen gesneden. Alle reden dus om met Roetering ook uitgebreid stil te staan bij deze vervangers van de Alkmaarklasse. Met Roetering wordt in de podcast onder andere besproken of de nieuwe schepen beter geschikt zijn voor inzet in de Golf en of het nieuwe concept geen zwakheden kent (spoiler: die zijn er wel).

mijnenjager
Illustratie van de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor België en Nederland, uit 2020. (Beeld: Naval Group)

Ook een weinig bekend vervangingstraject wordt besproken, namelijk de vervanging van de WU-mijnenvegers met België. Roetering vertelt hoe hij dat project persoonlijk de nek heeft gedraaid, hij gaf liever geld uit aan het Duitse onbemande Troika-mijnenbestrijdingssysteem.



Roetering verliet in 1993 de marine, maar heeft zich sindsdien altijd beziggehouden met de Mijnendienst. Hij volgt de huidige mijnenjagers en het nieuwbouwproject op de voet. Ook werkt Roetering aan een grote serie boeken over mijnenbestrijdingsvaartuigen. Twee boeken zijn van zijn hand verschenen: Motor minesweepers en het boek Mijnenjagers Alkmaarklasse. Het boek WU-mijnenvegers, dat gaat over de Dokkum- en Wildervankklasse, verschijnt in augustus bij Uitgeverij Lanasta.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Podcast-overzicht

Gerelateerde artikelen



Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen