Marineschepen.nl
 
   
 

Formidableklasse fregatten (Singapore)


Laatst aangepast: 30-06-2020

RSS Formidable (68) en haar vijf zusterschepen vormen de kern van de Singaporese marine. Singapore (4,6 miljoen inwoners) is net zo groot als de helft van de Provincie Utrecht, maar beschikt over een grotere marine dan Nederland.

RSS Suprime Formidable klasse
RSS Supreme

Van Frankrijk naar Singapore
De schepen zijn familie van de Franse La Fayetteklasse, en de eerste is ook in Frankrijk gebouwd door Direction des Constructions Navales (DCN, tegenwoordig Naval Group), de overige vijf door Singapore Technologies Marine (STM). Toen RSS Formidable vanuit Lorient, Frankrijk, voor het eerst naar Singapore voer werd het schip gevaren door een Franse bemanning. Slechts een handjevol Singaporese marinemannen voer mee. Bij aankomst in de marinebasis Changi werd het fregat overgedragen aan de eerste volledig Singaporese bemanning. Nadat de bemanning, terwijl het schip in de haven lag, twee weken lang uitgebreid de procedures en drills had gecontroleerd en geoefend werd op 20 juli 2005 voor het eerst zee gekozen.Net als de oudere broers van de La Fayette klasse barsten deze Formidables van de stealth toepassingen. Ongeveer alles is achter schuine stalen wanden geplaatst, er is gebruik gemaakt van een kleinere opbouw en ook de sensoren zelf hebben zoveel mogelijk stealth eigenschappen. Hierdoor is de zogenaamde radar cross section (RCS) nog kleiner dan bij de Nederlandse LCF'en en de Franse La Fayettes: deze schepen zijn moeilijker te zien op de radar.

Een ander verschil met de La Fayettes is dat de Formidables volledig van staal zijn. Op de Franse schepen is ook composiet gebruikt om gewicht te besparen. Tot slot hebben de fregatten van Singapore betere 'slecht weer eigenschappen' en kunnen langer op zee blijven dan de Franse familieleden.

Formidableklasse
Een uniek beeld; alle Formidables samen. (Foto: Singaporese marine)


Ontworpen voor veel taken
De Formidables zijn voorzien van systemen voor uiteenlopende taken: ze kunnen worden ingezet tegen onderzeeboten, schepen, luchtdoelen in een omgeving met intensieve elektronische oorlogsvoering. Dankzij de hoge graad van automatisering hebben de multi-role fregatten van 114,5 meter een bemanning van slechts 70 personen. Voorbeelden van deze automatisering zijn de Integrated Bridge System en de Ship Management System waardoor vanaf de brug de technische installaties van het schip gecontroleerd en bestuurd kunnen worden.

RSS Supreme lancering van Aster raket
Commando centrale van RSS Supreme tijdens de lancering van een Aster raket.

Bedrijven
De volgende bedrijven hebben meegewerkt aan het ontwerp, de bouw van dit project, of hebben producten of diensten geleverd (en hebben een bedrijfspagina):

Terma logo

Ge´nteresseerd in een bedrijfspagina? Kijk hier voor meer informatie

Sensoren en wapensystemen
Ondanks dat de schepen niet in Singapore zijn ontworpen, is het combat management systeem (CMS) wel gemaakt in Singapore en -belangrijker nog- speciaal voor deze fregatten. Defence Science and Technology Agency (DSTA) is een onderdeel van het Ministerie van Defensie en schreef de software exact volgens de wensen van hun marinecollega's. In maar weinig landen (w.o. Nederland) is dit gebruikelijk, maar dit levert wel veel voordelen op voor de kwaliteit van het CMS. Dat is belangrijk want een goed CMS zorgt voor optimale samenwerking tussen de sensoren, de wapensystemen en de mensen die de systemen gebruiken.

Het CMS van de Formidableklasse is zeer geavanceerd. Het systeem is bijna handsfree: de contacten op de radar wordt door de software automatisch gedetecteerd, gevolgd, geclassificeerd en gepresenteerd aan de juiste gebruikers. Zelfs een lancering gaat bijna automatisch. Op de oude schepen moest intensief op knoppen worden gedrukt, nu hoeft men in de commando centrale alleen maar akkoord te geven op de door de computers voorgestelde aanval.

Met de Formidableklasse fregatten heeft Singapore duidelijk een enorme stap voorwaarts gemaakt. Vooral op het gebied van luchtverdediging zijn de schepen een belangrijke toevoeging. Daarnaast zijn deze schepen goed in staat om andere eenheden aan te sturen.

Thales Herakles
De Thales Herakles radar. Het verrassende is dat deze radar draait.


De Thales Herakles passive phased-array multi-function radar kan vliegtuigen en raketten op 250 km afstand detecteren en volgen. Dat is veel meer dan Singaporese eenheden voorheen konden. Hoewel de radar van Thales is, is het geen radar uit Hengelo, maar uit Frankrijk.

Oorspronkelijk waren de Formidables op luchtverdediginggebied alleen voorzien van de Herakles radar. Later is daar de Thales STING bijgekomen, deze doelaanwijsradar straalt doelen aan met een dunne radarstraal. De STING kan gebruikt worden door het kanon, maar is niet nodig voor de raketten. Een dergelijke radar wordt bij veel marines ook gebruikt om een mogelijk vijandelijk contact te waarschuwen door de radarbundel er op te richten (bij militaire vliegtuigen en marineschepen gaat dan een alarm af).
,br> Voor zeebeeld, navigatie, helikopterdirectie en Search and Rescue gebruiken de FREMM's de SCANTER 2001 van Terma.Het belangrijkste wapen tegen luchtdoelen zijn de Franse MBDA Aster raketten. Deze Asters (Aster 15 voor de korte afstand en Aster 30 voor de lange) staan verticaal klaar in het DCNS Sylver A50 vertical launch system. Hier is ruimte voor 32 raketten. Als de raket wordt gelanceerd krijgt hij van het schip tijdens de vlucht een aantal keer van informatie door via zogenaamde up-links.

Behalve Aster raketten tegen vliegtuigen, hebben de schepen ook Harpoons tegen schepen. Zeer opvallend is de maximale capaciteit. Waar vrijwel alle Westerse marineschepen plaats bieden aan maximaal 8 Harpoons, hebben de Formidables ruimte voor 24 van deze kruisvluchtwapens. Ook een kanon ontbreekt niet. Dit is de bekende Italiaanse Oto Melara 76mm, maar dan met een stealth behuizing.

Onder water is men ook niet altijd veilig voor deze fregatten. De Formidable klasse beschikt namelijk over een active low-frequency towed array system, dit is een gesleepte sonar waarmee onderzeeboten op grote afstand kunnen worden gevonden.

Onderdeel van het sensoren- en wapenpakket is de Sikorsky S-70B, een internationale variant van de bekende Seahawk van de Amerikaanse marine. De heli's hebben een Telephonics AN/APS-143 Ocean Eye X-band zoek en volgradar en een L-3 Helicopter Long Range Active Sonar (HELRAS) dipping sonar om onderzeeboten op te sporen. Ook een electro-optisch systeem ontbreekt niet: met de Raytheon AAS-44 kan de bemanning beschikken over infrarood beelden. Tegen onderzeeboten hebben de heli's EuroTorp A244/S Mod 3 torpedo's.Omdat de schepen worden ingezet laag in het geweldspectrum, zijn ze in een update ook voorzien van de niet-dodelijke Long-Range Acoustic Device 500 Xtreme (LRAD 500X). Wel dodelijk, maar ook nieuw zijn de automatische 25mm Typhoon machinegeweren op de schepen.

Netwerkschepen
De oorlog ter zee draait tegenwoordig om netwerken. Eenheden in de lucht, onder water, op het water en op land moeten samenwerken en over dezelfde informatie beschikken. Aanvallen en verdedigen is volledig gebaseerd op digitale informatie. De fregatten van de Formidable klasse zijn hier ook op ingericht, want deze schepen krijgen op dit vlak een centrale rol. Met hun geavanceerde pakket voor Command, Control and Communications (C3) zullen zij een belangrijk onderdeel spelen in het netwerk van de Singaporese krijgsmacht.

Inzet
De schepen hebben meegedaan aan veel internationale oefeningen.

Een kleinere, maar wel belangrijke oefening, vond plaats op 2 april 2008. Toen voer RSS Intrepid naar Frankrijk om de eerste test te doen met een Aster 15 raket. Het fregat haalde met succes het vijandelijke oefendoel neer.

In 2014 deed het mee aan de zoektocht naar het vermiste passagierstoestel van Malaysian Airlines.


Foto's en films

Formidable brug
Moderne brug.

Technische Centrale
Technische Centrale.

slaapverblijf
Ruime slaapverblijven.

Naamsein Naam In dienst
68 Formidable 2007
69 Intrepid 2008
70 Steadfast 2008
71 Tenacious 2008
72 Stalwart 2009
73 Supreme 2009
Afmetingen 114,8 x 16,3 x 6
Max. waterverplaatsing 3200 ton
Max. snelheid 27 knopen
Bemanning 71 (excl. 19 personen boordvliegploeg)
Voortstuwing 4x ISM V1708 diesel generators (totaal 3,200 kW)
4x MTU 20V 8000 M90 diesels (totaal 32,800 kW; 44.000 pk)
Wapensystemen RGM-84C Harpoon tegen schepen
MBDA Aster 15 en 30 gelanceerd vanuit DCNS Sylver A50 32-cell VLS
EuroTorp A244/S Mod 3 torpedo's
Oto Melara 76mm Super Rapid gun (in stealth behuizing)
2x 25mm Mk38 Mod2 Typhoon
4x CIS 50MG 12.7 mm HMG
LRAD 500X akoustisch wapen
Sensoren Thales Herakles multi-function zee- en luchtwaarschuwingsradar
Thales STING doelaanwijsradar
Terma Electronic Scanter 2001 navigatieradar
EDO Model 980 active low frequency towed sonar (ALOFTS) (gesleepte sonar)
RAFAEL C-PEARL-M ESM
Helikopters 1x S-70B heliktoper (ruimte voor 2)
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Bedrijven
Terma

Gerelateerde artikelen
Eten a/b RSS Formidable
Commandocentrales