Marineschepen.nl
 
   
 

Yasen klasse onderzeeboten (Rusland)


Laatst aangepast: 25-03-2014

De Yasen klasse (Navo codenaam Graney en in Rusland ook bekend als Project 885(M)) zal uiteindelijk bestaan uit 10 nucleaire onderzeeboten (SSN) van de Russische marine. Deze onderzeeboten vervangen de tijdens de Koude Oorlog door het Westen gevreesde Akula klasse onderzeeboten.

De Yasens kunnen worden ingezet voor zeer verschillende taken: het verzamelen van inlichtingen, het afzetten van Special Forces, het uitschakelen van schepen, onderzeeboten en het aanvallen van landdoelen.


K-329 Severodvinsk, de eerste onderzeeboot van de Yasen klasse. (Foto: Russische marine)

Ontwerp en bouw
De Yasen klasse bestaat uit splinternieuwe onderzeeboten, maar heeft desondanks een lange geschiedenis. De Sovjet marine begon in 1977 na te denken over een nieuwe reeks onderzeeboten. Uiteindelijk kwam ook de Yasen klasse daar uit voort, ontworpen door Malakhit Design Bureau, en werd in december 1993 gestart met de bouw van de eerste onderzeeboot van Project 885. Vijf jaar later zou de boot tewater gelaten kunnen worden, maar in 1996 was men door financiële problemen in Rusland gestopt met de bouw van de boot. In 2003 was er weer genoeg geld om verder te gaan met de bouw en in september 2011 kon de eerste boot (K-329 Severodvinsk) beginnen met de proefvaartDe economische ontwikkelingen in Rusland hebben duidelijk positieve gevolgen voor de Russische marine. In november 2009 tekende Rusland een contract voor nog vier Yasen klasse onderzeeboten, die gereed moeten zijn in 2016.

Vergelijking onderzeeboten
Vergelijking van Russische en Chinese onderzeeboten door ONI in 2009. Severodvinsk (eerste boot van de Yasen klasse) wordt als de stilste Russische boot gezien.1

In 2009 bleek uit een rapport uit 2009 van de US Office of Naval Intelligence (ONI) dat deze inlichtingen organisatie de Yasen klasse onderzeeboten als de stilste Russische onderzeeboot ziet. Al worden niet alle Russische onderzeeboten in de infographic genoemd.

De ontwerpers van de Yasen klasse hebben niet alleen gedacht aan het zo stil mogelijk maken van de onderzeeboten. Zij hebben ook aan reductie van het magnetisch veld rond de subs gewerkt door laag magnetisch staal te gebruiken. De maximale duikdiepte volgens Russische bronnen is 600 meter.

Wapens en sensoren
Deze nucleaire onderzeeboten beschikken over twee verschillende lanceerinrichtingen: 8 lanceerbuizen horizontaal (in de boeg) voor 24 torpedo's, kruisvluchtwapens en mijnen en 8x verticaal (achter de toren) voor 24 kruisvluchtwapens. De lanceerinrichtingen zijn geschikt voor een hele reeks aan wapens, waardoor voorafgaand aan een missie de juiste mix gekozen kan worden.
Dat kunnen supersonische 3M51 Alfa kruisvluchtwapens zijn (bereik 800 km) tegen landdoelen, maar ook de SS-N-26 Oniks kruisvluchtwapens tegen schepen. De Oniks is eveneens supersonisch maar is in te zetten tegen schepen en heeft een bereik van 300 km. Een andere mogelijkheid is de S-10 Granat, de supersonische kruisraket tegen landdoelen op een max afstand van 3000 km. Echter, ook andere Russische kruisvluchtwapens zouden aan boord van de Yasen klasse kunnen worden gezet.

Ook voor torpedo's geldt dat er verschillende wapens mogelijk zijn. Denk aan Type 65-76 en Type 65K torpedo´s. Ook de VA-111 Shkval torpedo's ("onderwaterraketten") kunnen worden gelanceerd; deze hebben een topsnelheid van 400 tot 500 km/ uur (andere torpedo's max 100 km/ uur) en een bereik van 13 kilometer. Schepen varen maximaal 60 km/ uur en zijn dus snel ingehaald, maar de Shkval maakt zoveel lawaai dat deze op enorme afstanden te horen is en waardoor eigen sensoren gestoord kunnen worden.

De Yasen klasse biedt ook plaats aan RPK-7 Veter: torpedo's die met een raket worden gelanceerd dicht in de buurt van een onderzeeboot.

Welke wapens ook gekozen worden; deze nieuwe onderzeeboten zijn geduchte opponenten. Ze zijn moeilijk op te sporen en kunnen kiezen uit een reeks wapens die ze een enorme slagkracht geven.Uniek aan de Yasen klasse is het Irtysh-Amfora sonar pakket, dat bevat namelijk de eerste Russische sferische (bolvormige) sonar. Deze sonar (al vele jaren gebruikelijk aan boord van Westerse onderzeeboten) stelt de bemanning in staat om in een veel grotere hoek geluiden te kunnen waarnemen. De sonars: MGK-500 Shark Gill lage frequentie actieve/ passieve sonar, Mouse Roar passieve sonar, Skat 3 gesleepte sonar.

Uiteraard beschikt de onderzeeboot ook over radars, maar die zullen alleen voor navigatie in vriendschappelijke wateren worden gebruikt.


modelbouw
Model van de Yasen klasse.

Nummer Naam In dienst
K-329 Severodvinsk 2014
? Kazan 2017
? Novosibirsk 2020
? Ufa ?
? ? ?
? ? ?
? ? ?
? ? ?
? ? ?
? ? ?
Afmetingen 119x13,5x9,4
Max. waterverplaatsing 13.000 ton (onder water)
Max. snelheid 20 knopen boven water
35 knopen onder water
Bemanning 90
Voortstuwing KPM kernreactor
Wapensystemen
(o.a. en combinaties mogelijk)
3M51 Alfa kruisvluchtwapens tegen landdoelen
SS-N-26 Oniks kruisvluchtwapens tegen schepen
S-10 Granat kruisvluchtwapens tegen landdoelen
Type 65-76 torpedo's
Type 65K torpedo´s
VA-111 Shkval torpedo's
RPK-7 Veter rakettorpedo
Sensoren MGK-500 Shark Gill lage frequentie actieve/ passieve sonar
Mouse Roar passieve sonar
Skat 3 gesleepte sonar
Rim Hat radar ontvanger
Snoop Pair zeebeeldradar
Myedvyeditsa-971 radar


Bronnen en noten
1. China’s Noisy Nuclear Submarines, Fas.org, 2009. Geraadpleegd op 19 november 2011.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001


 


Menu

Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Onderzeeboten
Torpedo's
Kruisvluchtwapens

40 nieuwe schepen in '14
Russische sub gezonken