Marineschepen.nl
 
   
 

Internationale Samenwerking Korps Mariniers

Bookmark and Share
Door: Jaime Karremann
Laatst aangepast: 08-05-2013


Korps Mariniers introductie
Oprichting Korps Mariniers
Taken Korps Mariniers
Samenwerkingsverbanden
Materieel

Het eerste mariniersbataljon (1MARNSBAT), het Amfibisch Verkenningspeloton (kikvorsmannen) en de Bootcompagnie van het Korps Mariniers zijn geïntegreerd in de Derde Commandobrigade van het Britse Korps Mariniers.

Samen vormen zij sinds 1973 de United Kingdom/ Netherlands-Amphibious Force (UK/NL AF) die overal kan worden ingezet in alle (weers)omstandigheden. De UK/NL AF begon in 1971 met een overleg tussen de toenmalige commandant van het Korps Mariniers GENMAJMARNS A.C. Lamers en zijn Britse counterpart over een mogelijke samenwerking. Dat bleek heel goed mogelijk te zijn en zowel de Nederlandse als de Britse mariniers gingen samen aan de slag "op de flanken van het NAVO-gebied" zoals dat in Koude Oorlog-termen heette.

Mariniers
Britse en Nederlandse mariniers aan boord van HMS Bulwark. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Rollen zijn omgedraaid
Sindsdien zijn de Nederlanders en de Britten alleen maar dichter tot elkaar gekomen. Eerst droomde het Korps jarenlang van een eigen Amfibisch Transportschip en maakte het gebruik van de Britse HMS Fearless en HMS Interprid, maar kon het wel de personeelstekorten die er bij de Britten was invullen. Nu (2013) heeft de Nederlandse marine minstens even uitgebreide amfibische capaciteit met Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. Johan de Witt en straks de Karel Doorman, terwijl de amfibische capaciteit van onze westerburen enorm is geslonken.



Geen samenwerking, maar integratie
Het Eerste Mariniersbataljon vormt de kern van de Nederlandse bijdrage aan UK/NL AF, alles bij elkaar zo'n 1000 man. De jarenlange samenwerking heeft geleid tot een vergaande integratie op operationeel, logistiek en materieelgebied.

Stafofficer Amphibious Operations NLMARFOR MAJMARNS Theo Mestrini in 2013: "De Nederlandse bestuurders van landingsvaartuigen volgen hun opleidingen in Engeland, Nederlandse infanterie-eenheden van de mariniers worden vaak toegevoegd aan Britse eenheden. Het Korps Mariniers gebruikt hetzelfde materieel als de Royal Marines: dezelfde rupsvoertuigen en terreinwagens (Landrovers ipv bijv de Mercedes die de landmacht gebruikt), dezelfde landingsvaartuigen, communicatiemiddelen en winteruitrusting, etc. Natuurlijk zijn ook de procedures en drills gelijk aan die bij de Britse mariniers en is de communicatie volledig in het Engels, ook als er geen Britten meedoen."

Deze samenwerking wordt binnen de NAVO gezien als het schoolvoorbeeld van integratie op militair gebied. Veel Europese landen werken samen op Defensie gebied, toch is de UK/NLAF uniek. Nergens wordt zo lang en zo intensief samengewerkt op een dergelijk hoog niveau. Niet alleen de Koninklijke Marine is tevreden over de samenwerking.
Regelmatig geven Britse mariniers blijk van waardering over hun Nederlandse collega's.


Het Korps Mariniers in Wales, waar het door de Britten werd geïntroduceerd. De mariniers komen niet meer zo vaak in Wales voor deze bergtraining, maar de opleiding is nog wel hetzelfde als bij de Britse mariniers.

Viering
Admiral Sir Alan West (de Britse Bevelhebber der Zeestrijdkrachten) benadrukte dit andermaal tijdens de viering van 30 jaar UK/NL AF in de Rotterdamse haven (aug. 2003):
"In deze tijd, waarin onze samenleving te kampen heeft met verschillende bedreigingen, zijn de voordelen van zo'n goede relatie en uitstekende samenwerking op ieder niveau binnen de Nederlandse en Britse eenheden, niet te overschatten. De grootste kracht van de UK/NL samenwerking is wel het grote wederzijdse vertrouwen en vriendschap, welke de afgelopen 30 jaar zijn opgebouwd. Het is een vliegwiel gebleken van Europese samenwerking binnen de NAVO."

In mei 2013 werd het 40-jarige jubileum gevierd van de samenwerking. De UK/ NL AF is nog altijd springlevend en de Nederlandse marine staat er wat amfibische platformen betreft er een stuk beter voor.



Sinds 1702
De samenwerking tussen de Britten en Nederlanders is overigens niet begonnen in 1973. Zo hebben mariniers zij aan zij gestreden gedurende de Spaanse Successieoorlog (1702-1713). Toen werden amfibische landingen uitgevoerd, waarvan de belangrijkste gedurende het beleg van Gibraltar in 1704. Tijdens deze landing werd een succesvolle aanval uitgevoerd door een brigade bestaande uit 1800 Nederlandse en Britse mariniers onder aanvoering van Prince George of Hess-Darmstadt. Gibraltar is sindsdien in Britse handen.





Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
De zee en haar betekenis
Taken van de marine
Korps Mariniers
Mijnendienst
Onderzeeboten
Dienst der Hydrografie

Marine uniformen
Rangen en standen

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Johan de Witt
Hr.Ms. Rotterdam