Marineschepen.nl
 
   
 

Blog 5 Myrthe Bergsma: Kopenhagen


Bericht geplaatst: 10-10-2014

Wat zou het leven bij de marine zijn zonder havenbezoeken? De adelborsten die mee zijn met het eskader in de Oostzee hebben hun eerste achter de rug. En Kopenhagen is dan zeker niet verkeerd. Adelborst Myrthe Bergsma blogt vanaf Zr.Ms. Amsterdam over deze prachtige reis.


Adelborsten, waaronder Myrthe, bij de bekende zeemeermin. (Bron: ADBLD M. Bergsma)

Weekend Kopenhagen, 5 oktober 2014
Het is zondagavond en ik zit samen met andere Adelborsten in het Caf (het manschappenverblijf) inspiratie op te doen voor de weblog. We kunnen terugkijken op een veelbewogen weekend in het bruisende Kopenhagen. Heb ik al gezegd hoe bijzonder het eigenlijk is dat we zo snel een haven aandoen? Dit gebeurt namelijk niet standaard.Vrijdagochtend voelde je dat de sfeer aan boord anders was dan voorgaande dagen: iedereen verheugde zich op het weekend. Er werd druk geschoonschipt (schoongemaakt), want er stonden inspecties op het programma. Wie had dat gedacht? De dameshut van de Adelborsten kreeg een herinspectie! We kwamen er al gauw achter dat de avond van te voren schoonmaken totaal geen zin had: toen de Chef der Equipage zijn hand over de kast haalde, kwam er alweer een flinke laag stof tevoorschijn. Na de inspecties werd er over de speakers het commando "Meerrol op post!" gepraaid. Samen met Adelborst de Hondt begaf ik me naar het waaigat, de open ruimte op het achtersteven van het dek, waar we gingen helpen bij het afmeren. We kregen uitleg over hoe de trossen bevestigd moesten worden en mochten hier en daar wat helpen. Een voor een werden de schepen de haven in begeleid. De Zeeland kwam naast de Amsterdam te liggen en dat betekende dat de bemanning van de Zeeland zich via de Amsterdam naar de wal moest begeven. Hetzelfde gold voor de bemanning van de Evertsen, want hun schip lag naast de Tromp.

Denk maar niet dat het werk klaar is als het schip in de haven ligt. Zo moest het vuil nog gestort worden. Iedereen werd opgeroepen zich bij de afvalbergplaats te verzamelen en een treintje te vormen richting de vuilcontainers. Vele handen maken licht werk en zo hadden we binnen no time al het afval weggewerkt.

Voor de Adelborsten van de Evertsen was het vastwerken al ingegaan. Vastwerken betekent dat je vrij bent en in ons geval lekker weekend mocht gaan vieren! Wij moesten het vastwerken nog even afwachten dus in de tussentijd heb ik mijn collega's van de Evertsen even een rondleiding gegeven op ons schip. Ze waren uiteraard onder de indruk van de ruimte die we aan boord hebben en dan vooral van de enorme sportzaal. Tijdens het rondleiden klonk voor ons dan ook eindelijk "vastwerken" over de speakers. Weekend! Gauw gingen we naar onze hutten en kleedden we ons om in burgertenue. Diegenen die de wacht hadden, moesten nog even geduld hebben, want voor hen zou het weekend een dag later beginnen. Ook de Adelborsten die 's ochtends een rondleiding hadden gekregen op het Deense Naval Academy kwamen terug en konden bij ons aansluiten.Vanaf de haven was het een half uurtje lopen naar het centrum. Dit was geen straf, want op de route konden we genieten van het mooie uitzicht die de stad bood. Natuurlijk allemaal even op de foto met de zeemeermin die we gek genoeg allemaal kenden van Bassie en Adriaan. We ploften neer bij een van de vele terrasje langs de haven om onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van het mooie weer. De avond viel en we verruilden de terrasjes voor de gezellige kroegen. De groepjes Adelborsten zochten elkaar op en hier en daar kwamen we bemanning tegen. Het beloofde een mooie avond te worden met veel gezelligheid.

Zaterdag hadden we meer tijd om de stad overdag te aanschouwen. De jongens en meiden gingen al vroeg richting het centrum om inkopen te doen, zoals souvenirtjes voor het thuisfront. Kopenhagen is een prachtige en vooral prijzige stad, maar het biedt veel moois en is dus zeker een aanrader.

We hebben het heel erg naar onze zin gehad en zijn benieuwd naar wat de komende week ons brengen gaat. We hebben er weer zin in!

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Blog overzicht Northern Archer
Blog 1 & 2 Mytrhe Bergsma
Blog 3 Mytrhe Bergsma
Blog 4 Mytrhe Bergsma
Zr.Ms. Amsterdam
Northern Archer