Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 53

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 02-01-2012

Marinefoto maandag
Hard en laag tussen schepen door. (Foto: Ministerie van Defensie)

Hard en laag
Militaire vliegtuigen moeten niet alleen hoog, hard en ver kunnen vliegen, zij moeten vaak ook laag en langzaam kunnen. De meer dan 700 gebouwde Orions kunnen dat. Deze maritieme patrouillevliegtuigen (al zijn er varianten) vliegen hoog en langzaam als zij een groot gebied moeten afspeuren naar bijvoorbeeld drugstransporten, terroristen, mensen in nood of milieu-overtredingen. Ze vliegen laag en langzaam als ze op zoek zijn naar een magnetische verstoring veroorzaakt door onderzeeboten (met die "peuk" aan de staart van het toestel). Hard en laag komt natuurlijk uitstekend van pas tijdens een open dag op de Noordzee.Van 1982 tot en met 2006 vlogen P-3C Orions in Nederlandse dienst bij de Koninklijke Marine. Ze speurden tijdens de Koude Oorlog naar Russische onderzeeboten, zochten naar terroristen in Afghanistan, namen deel aan de NAVO Kosovo Verificatiemissie, etc, etc. Ze waren echter ook graag geziene gast op shows en tijdens vaardagen van de werving of varende familiedagen. Zo gebeurde het op een zonnige dag in de jaren '90, waarschijnlijk ergens in de buurt van Den Helder, dat een Orion hard en laag tussen twee fregatten door speerde.
Het achterste schip op de foto is S-fregat Hr.Ms. Abraham Crijnssen (F816), op de voorgrond M-fregat Hr.Ms. Willem van der Zaan (F829). Op het helidek van de Zaan staan opvallend veel toeschouwers; we gaan er van uit dat dit gasten zijn van de vaardag die hebben kunnen genieten van deze demo.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
S-fregatten
M-fregatten

P-8 Poseidon
De Zaan als piek