Marineschepen.nl
 
   
 

Marineschepen voor de kust tijdens nucleaire top


Bericht geplaatst: 01-02-2014
Laatst aangepast: 24-03-2014

Tijdens de Nuclear Security Summit (NSS), de nucleaire top in Den Haag, zorgen onder andere marineschepen voor beveiliging. Hier een overzicht van het nieuws rond de marineschepen die tijdens de NSS aanwezig zijn. De Nederlandse schepen zijn bekend. Maar zou er echt een vliegdekschip voor de kust liggen, zoals EenVandaag meldde?

NSS infographic
Een detail van de infographic over de top die door Defensie werd verspreid. (Bron: Defensie.nl)

Nuclear Security Summit
De nucleaire top, waarbij het draait om nucleaire veiligheid in de wereld, is de grootste die ooit door Nederland is georganiseerd. Op 24 en 25 maart zijn 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten in Den Haag.

Defensie speelt samen met de politie een hoofdrol als het gaat om de beveiliging.Nederlandse marineschepen
De marine is tijdens de NSS actief op land, in de lucht en vooral ter zee. Op land zullen anti-terreureenheden van het Korps Mariniers paraat staan. Marineschepen nemen de zee en het luchtruim voor hun rekening. Marinepersoneel vliegt met de NH-90 helikopters.

Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn bewaakt het luchtruim. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat is ontworpen om boven zowel land als zee vliegbewegingen nauwlettend te kunnen volgen. Met een standaardbereik van 400 km kan de SMART-L radar het luchtbeeld in een groot gebied om het schip opbouwen. Vanaf het LCF kunnen eventuele indringers worden ondervraagd, maar er kunnen ook F-16's op af worden gestuurd. Met de Standard Missile 2 of ESSM raketten kan het schip in het uiterste geval vliegtuigen zelf neerhalen. En dat de Zeven met die raketten indringers uit de lucht kan schieten bewees het onlangs nog nabij Noorwegen.

Voor de beveiliging ter zee zijn Zr.Ms. Friesland en Zr. Ms. Holland actief. Zij bewaken de kustlijn en de vaarroutes voor de kust van Scheveningen en Noordwijk. Met de geavanceerde sensoren in de geÔntegreerde mast van de Holland, kan het OPV ook zeer onopvallende verstoringen in het water en op het strand waarnemen.

Zeven ProvinciŽn
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. (Foto: Silvana Amerika)

Buitenlandse marineschepen
Over marineschepen anders dan Nederlandse is in relatie tot de nucleaire top nog altijd niets bekend.

In de media werd sinds december wel gesproken over buitenlandse marineschepen. Zo zou de Amerikaanse president Barack Obama volgens een bericht van de Telegraaf in december, aan boord van een Amerikaans marineschip overnachten. Naar alle waarschijnlijkheid is dat onjuist en zal Obama in een hotel slapen.

Het tv-programma Eťnvandaag wist tijdens de uitzending op 27 januari zelfs te melden dat er een heus vliegdekschip voor de kust zou liggen. Dat bericht was echter nooit geloofwaardig. De kans is groot dat de redactie niet exact wist wat een vliegdekschip is en mogelijk zelfs op een Nederlands vliegdekschip doelde. (Tijdens het Radio 1 Journaal van begin 2013 blijkt bijvoorbeeld dat presentator Lara Rense denkt dat Nederland vliegdekschepen heeft. Dit item vanaf minuut 04:38.) Mogelijk verwart EenVandaag een marineschip dat voorzien is van een helidek, met een vliegdekschip.

Dat de redactie van EenVandaag niet werd geloofd, was gebaseerd op dat de komst van ťťn van de 10 vliegkampschepen van de Nimitzklasse voor een internationale top nogal wat zou zijn. Dergelijke gigantische schepen worden doorgaans omringd door kruisers en destroyers (plus eventueel onderzeeboten, maar dat is ivm de ondiepe Noordzee helemaal ondenkbaar). Daarnaast staan er op de schepen zo'n 80 tot 90 vliegtuigen en helikopters, waarvan een groot deel niet van waarde zou zijn tijdens een calamiteit, bijvoorbeeld bij het evacueren van Amerikanen. Het idee dat de VS een dergelijk eskader vanuit Norfolk (VS) naar Scheveningen stuurt voor een top, moet naar het rijk der fabelen worden verwezen. Temeer omdat die Amerikaanse eskaders zoveel ruimte om zich heen vrij van verkeer willen hebben, dat dat niet zou kunnen op de smalle strook Noordzee tussen Nederland en Engeland.
De kans is weliswaar iets groter dat er een kleinere Amerikaanse (helikopter)carrier in de buurt zou zijn, maar ook dat is onwaarschijnlijk. Net als de aanwezigheid van een Spaans, Italiaans of Frans vliegdekschip. Als er een buitenlands marineschip een bijdrage levert, is dat eerder een fregat of destroyer.

Zeven ProvinciŽn
Het is niet aan te raden om tijdens de NSS een rondvlucht boven Den Haag te maken. Deze Standard Missile 2 raketten, waar Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn er in februari twee van lanceerde, gaan een aantal malen sneller dan het geluid. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Veel marineschepen in de buurt
Behalve dat het niet logisch is om een carrier voor de kust te verwachten voor een top, is dat ook wel te zien aan de bewegingen van de schepen voor zover die via openbare bronnen zijn waar te nemen. De dichtstbijzijnde varende Amerikaanse vliegbasis voer tot vlak voor de top in de Middellandse Zee. USS George W. Bush (Nimitzklasse) kwam een aantal weken geleden met een aantal kruisers en destroyers aan na een oversteek vanuit de VS. De eveneens 333 meter lange USS Harry S. Truman (Nimitzklasse) wordt afgelost door de Bush en was in de week voor de top nog aan de andere kant van het Suezkanaal.Tijdens de NSS zijn echter wel buitenlandse marineschepen in de buurt. Op 31 maart begint namelijk de grote oefening Joint Warrior 14-1, nabij Schotland, waar veel marineschepen aan mee zullen doen. Zo vertrokken zes Amerikaanse schepen op 14 maart richting Schotland. De twee kruisers, twee destroyers, een fregat en een tanker hadden (maar dit is gebaseerd op de af te leggen afstand en een geschatte snelheid) al rond het weekend voor de NSS bij Schotland kunnen zijn. Hun positie is echter onbekend, dus het is niet duidelijk of zij rustig al oefenend de oceaan oversteken, al in Schotse wateren zijn of direct zijn doorgevaren naar de Noordzee.

Ondanks dat er veel marineschepen van diverse landen in de buurt zijn, is er (nog) geen buitenlandse deelname aan de Nederlandse beveiligingsoperatie zelf bekend. Dat buitenlandse marineschepen van een afstandje de top in de gaten houden is niet uit te sluiten.

DESRON 26
Zes Amerikaanse marineschepen zijn op 14 maart vanuit de VS vertrokken en stomen op richting Schotland. De foto is genomen vanaf USS Cole, rechts in beeld tanker USNS Kanawha, links USS James E. Williams of USS Ross. (Foto: US Navy)

Eerdere inzet
Dat buitenlandse schepen deel zouden nemen aan beveiliging rond de NSS is ook niet helemaal gek gedacht. Het had namelijk niet de eerste keer geweest. Zo zonden de VS in mei 1997 destroyer USS Spruance naar Rotterdam tijdens het bezoek van toenmalig president Bill Clinton aan die stad. De Spruance lag naast S-fregat Hr.Ms. Philips van Almonde aan de Wilhelminapier. Niet voor rest and recreation, maar als Presidential Support Ship. Mocht er iets mis gaan tijdens het bezoek, dan zou Clinton op Amerikaanse bodem een veilig heenkomen kunnen zoeken.
Ook andere schepen hebben weleens dienst gedaan als Presidential Support Ship tijdens het bezoek van hun Amerikaanse leider.

Beveiliging op zee tijdens een bijeenkomst, is ook niet nieuw. In 2007 had de NAVO-top in Noordwijk plaats. Toen hield een mijnenjager van de Alkmaarklasse de kust(wateren) in de gaten en kon het als ware het een politievaartuig optreden tegen indringers.

Almonde
Tot dit artikel was er op internet geen foto van te vinden, maar er is nu toch bewijs. Hr.Ms. Philips van Almonde in 1997 langszij de veel grotere torpedobootjager USS Spruance tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bill Clinton aan Rotterdam. (Foto: Sarah Beauchamp/ Alle Hens juli 1997)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
De Zeven ProvinciŽnklasse
Hollandklasse
Kortenaerklasse

De Holland en de NSS
LCF lanceert raketten
SMART-L radar