KIM opent deuren voor bezoekers

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 05-03-2003

Op dinsdag 25 februari en 4 maart stond op de universiteit van de marine, het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), alles in het teken van de Infodagen. GeÔnteresseerden konden een kijkje nemen en meer informatie verzamelen over een studie aan het KIM. Marineschepen.nl was erbij!


De dagcoŲrdinator gaat beginnen met de voorlichting in de collegezaal.

In het voorjaar en het najaar organiseert de wervingsafdeling van de marine (Personeelsvoorziening Koninklijke Marine, te Amsterdam) de Infodagen. Gedurende de Infodagen worden zo'n 3000 geÔnteresseerden per jaar rondgeleid aan boord van de schepen, het Marinebedrijf, op de Van Ghent kazerne en uiteraard op het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder.KIM
Ook dit keer deed het KIM mee met de Infodagen en konden VWO'ers een kijkje nemen voor de 5 jarige studie aan het instituut. Natuurlijk waren ook HAVO'ers, HBO'ers en WO'ers welkom voor info over de verkorte opleiding. De 100 gasten werden prima ontvangen en konden na het welkomstwoord van de divisiechef beginnen met de rondleiding die begon bij het hoofdgebouw van het KIM, het meest bekende en opvallende bouwwerk van het terrein. Sinds 1870 is de opleiding voor marineofficier daar gevestigd en is ontworpen door dezelfde architect als die van het Amstel Hotel te Amsterdam. Op dit moment wordt het gebouw grondig gerestaureerd.

De belangstellenden werden opgedeeld in groepjes en rondgeleid door adelborsten (officieren in opleiding). Tijdens de rondleiding werd niets overgeslagen: Neptunus (het slaapverblijf), de Zweedse (sportaccommodatie), Enyshouse (college zalen en leslokalen) en natuurlijk kwam het hoofdgebouw aan bod.


Het hoofdgebouw van het KIM.


Neptunus: het (erg gezellige) slaapgebouw voor de 2e en 3e jaars.

en de uitgebreide rondleiding bood dus een unieke gelegenheid om wat meer te zien van deze bijzondere opleiding. Bijzonder omdat de adelborsten opgeleid worden in 5 jaar voor een bijzonder beroep in een bijzondere omgeving. Aan de ene kant traditie (oude schilderijen en spreuken, kanons en een beeld van Michiel de Ruyter) en aan de andere kant een moderne collegezaal en computerruimtes.Doorman
Nadat de adelborsten het hele complex hadden laten zien, werden de belangstellenden na de bekende nasi-maaltijd, naar Hr.Ms. Karel Doorman gebracht. Aan boord van dit M-fregat werd opnieuw uitgebreid de tijd genomen om iedereen het hele schip te laten zien. De enthousiaste begeleiders sleepten hun groepjes door het hele schip. Toen om 1600 uur de groepjes weer naar de hangaar moesten, was nog niet alles getoond. Zo was opnieuw een Infodag voorbij.Infodagen
Afgelopen donderdag (6 maart) was voorlopig de laatste infodag voor de vloot gehouden. Op 21 en 22 maart is het Korps Mariniers aan de beurt en op 7 mei kunnen belangstellenden meer informatie over de vliegtuigen en helikopters van de marine krijgen.
Ook interesse in een Infodag? In oktober worden de volgende dagen georganiseerd voor de vloot, maar ook weer voor het Korps Mariniers.


Het Zaaltje, de plek om koffie te drinken en om te dansen bij feesten.


Het Bokkeveldje, de plek voor ceremonieel

Tussendoor worden natuurlijk iedere week reguliere voorlichtingen geweest en bestaat er iedere maand weer een mogelijkheid om mee te varen met een marineschip. Daarnaast zijn er ook zogenaamde "workshops", dagen waarop je echt mee kunt lopen met een matroos of kunt oefenen in een onderzeebootsimulator!

Foto's

Uitleg op de brug van Hr.Ms. Karel Doorman.


Het helidek, met op de achtergrond Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn.


"Hier moet je dus niet gaan staan als we de harpoons (surface-to-surface missiles) gaan afvuren."


Iedereen luistert aandachtig naar zijn/ haar begeleider.

De foto's zijn op dinsdag 4 maart gemaakt door marineschepen.nl.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Dossiers
Marine in cijfers
De maritieme oplossing
Anti-piraterij SomaliŽ
Analyse Venezuela

Gerelateerde artikelen