Marineschepen.nl
 
   
 

India bouwt nieuwe fregatten: Nilgiri klasse

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 18-03-2003

In 2002 nam India al 3 nieuwe zwaarbewapende schepen in gebruik van de Talwar klasse, op dit moment wordt gebouwd aan 12 nieuwe fregatten van een verbeterd ontwerp. De Franse bouwer DCNI komt snel met foto's, maar hier alvast een voorproefje.

Krivak I
Een verre voorloper van de Nilgiri klasse: Krivak I. In 1970 in de vaart genomen. (Foto: Amerikaanse marine)

Officieel werden de fregatten van de Nilgiri klasse (ook wel: Project 17) in 1999 al besteld, maar door verschillende oorzaken kon men veel later van start en werd de kiel van het eerste schip in juli 2001 gelegd. Eind 2003 zal de tewaterlating plaatsvinden, waarna in 2005 of 2006 het eerste fregat van de nieuwe klasse in dienst wordt gesteld.De schepen zijn ontworpen door het ontwerpbureau van de Indiase marine en Severnoye Proyektno-Konstruktorskoye Bjuro (inderdaad een Russisch bureau). In een veel later stadium is de Franse scheepsbouwer DCN International op het toneel verschenen, alsmede het Canadese bedrijf CAE.

Russisch, Indiaas en West-Europees in één ontwerp
De 3 fregatten van de Talwar klasse, waarvan de eerste 2002 in dienst werd gesteld, hebben duidelijke Russische kenmerken en zijn dan ook afgeleid van het Krivak III project. De fregatten van de Nilgiri klasse zijn weer betere en grotere versies van de Talwar fregatten. De 12 nieuwe schepen zullen nu nog meer een combinatie worden van westerse en Russische wapensystemen en sensoren.

De bekende rompvormen met veel ramen en de drukke opbouw van de Russen zijn weliswaar verleden tijd, de "scheve" radars zullen opnieuw te zien zijn. Afhankelijk van de input van DCNI zal het ontwerp meer overeenkomsten gaan vertonen met de La Fayette klasse korvetten van de Franse marine. Het gaat dan alleen om eventuele aanpassingen aan de opbouw in het midden of achterop het schip.

Welke wapensystemen er precies op zullen komen is nog niet duidelijk. De verwachting is dat de schepen een Oto Melara 76-mm Super Rapid Gun Mount zullen krijgen, alsmede een Russisch/ Indiaas raket systeem tegen luchtdoelen (Kashmir SAM). Verder zal een Russisch Close In Weapon System (CIWS) worden gebruikt en gaan geruchten over het Israelische Barak SAM systeem. Net zoals de Talwar klasse, zullen de schepen beschikken over de Klub-N ASCM (Anti Ship Cruise Missile) met een bereik van 300 km of een Russischi/ Indiase variant: BrahMos. De BrahMos kan overigens een nucleaire kop vervoeren.

Bij onderzeebootbestrijding zullen moderne Russische of Indiase torpedo's kunnen worden ingezet.
Ook als gekeken wordt naar de sensoren, valt op dat een deel van Russische makelij is, een deel van Indiase makelij en voor een deel uit Europa komt. Dat laatste is het geval bij de LW-08 die naar verwachting op de nieuwe fregatten geplaatst gaat worden.

De Thales Nederland LW-08 is als Bharat-RAWL te vinden op Indiase schepen.

Naast de nieuwe schepen die hierboven zijn genoemd, is in 2002 begonnen met de bouw van 3 destroyers van de Bangalore klasse. Ook deze grote schepen zullen stealth-eigenschappen bezitten, alsmede verschillende systemen om landdoelen aan te vallen. Het is onbekend wanneer een schip van de Bangalore klasse voor het eerst "op de lamp" genomen kan worden.

De nieuwe aanwinsten zullen weliswaar niet de meest moderne en geavanceerde marineschepen ter wereld worden, toch betekenen ze een duidelijke versterking voor de Indiase marine. Zeker gezien de kracht van wapensystemen als de Klub-N of de BrahMos, zal dit niet meer evenwicht brengen in de verhouding met buurlanden.

(bron: Onofficiele website over Indiase marine)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Supersonisch Monster
Vliegkampschip India
Nieuwe vliegkampschepen
India bouwt zelf schepen
India test kruisraketReclame